Kyssepolitik i institutioner
SPONSORERET indhold

Kys til børn er no go i danske institutioner

Frygten for pædofili har længe sat sine spor i de danske institutioner. Senest er kys mellem pædagoger og børn blevet no go i flere børnehaver og vuggestuer.

Af: Mette Simensen Foto: All Over Press
11. jul. 2016 | Børn | Vores Børn

Hvis et barn har brug for trøst, er det ikke et kys, som skal få de små tårer til at tørre. I hvert fald ikke i de danske institutioner, hvor flere børnehaver og vuggestuer har indført kyssepolitik, som forbyder det pædagogiske personale at kysse børnene. Det er især frygten for pædofili, der har fået flere danske institutioner til at indføre kyssepolitik, skriver Berlingske.

– I den proces, hvor dét at vise glæde for et barn er blevet mistænkeliggjort, er der opstået en angst for, at ens handlinger kan misforstås. Tidligere var omgangen mere familiær, og pædagoger kunne godt give børnene et kys, siger forsker Else-Marie Buch Leander fra forskningsgruppen Paradox på Århus Universitet, der forsker i institutioners forebyggelse af seksuelle overgreb mod børn.

LÆS OGSÅ: Kropsforskrækkelse: Er børnene de store tabere?

Formand hos Forældrenes Landsforening (FOLA), Dorthe Boe Danbjørg, er ked af den drejning, men kan også godt forstå, at pædagoger i dag har brug for nogle retningslinjer på området.

– Jeg tror, at både pædagoger og forældre har brug for reglerne, men slagsiden er, at det tager noget ægthed ud af den omsorg, som vores børn skal have, siger hun til Berlingske.

Mange med meninger

Pædagogernes fagforening BUPL har ikke udarbejdet retningslinjer for kyssepolitik. Det er op til den enkelte institution, men Mette Aagaard Larsen, faglig sekretær og medlem af BUPL’s forretningsudvalg, vurderer, at mange institutioner taler om netop kyssepolitik.

– Der er rigtig mange, der har rigtig mange meninger om, hvorvidt man må kysse børn – og hvor man må kysse dem, og hvornår man må kysse dem. Derfor stiller det både pædagoger, børn og forældre bedre, hvis man i den enkelte institution er enige om, hvordan man forholder sig til det, siger hun til Nordjyske.dk.

Til gengæld anbefaler hun, at institutionerne følger kyssepolitikken op med nogle retningslinjer for, hvordan man undgår, at børnene føler sig afvist af personalet.

– Hvis institutionen har forbud mod kys, så bliver man nødt til også at have diskussionen om, hvad pædagogerne så gør, hvis børnene kommer og søger kys hos pædagogerne. Der skal man finde en fagligt velfunderet argumentation og holde fast i reglen, så man kan hjælpe børnene, så de ikke føler sig afvist, siger Mette Aagaard Larsen til Nordjyske.dk.

LÆS OGSÅ: Derfor skal din baby have kys og kram

LÆS OGSÅ: Ti tips: Skab en god hverdag i institutionen

LÆS OGSÅ: Trin for trin: En god aflevering i vuggestuen