Lærke Bagger

Foto: Franne Voigt & Caroline A. Bagger Den 36-årige designer Lærke Bagger blev under corona kendt for sin striktrøje "Alone Together Sweater".

Lærke Bagger fik en graviditetsdepression: Det var enormt ensomt

Moderskabet kan været svært at forene sig med. Det har strikkedesigneren Lærke Bagger erfaret under sine to graviditeter, hvor hun udviklede en graviditetsdepression. Det fortæller hun i denne uges ALT for damerne.

Det er ikke altid fyldt med glæde og lykke at blive gravid.

For den 36-årige strikkedesigner Lærke Bagger var det virkelig svært at forene sig med – både fysisk og mentalt – at vente sig med kæresten Sune.

Læs også: Strikkedesigner Lærke Bagger om sin spiseforstyrrelse: ”Jeg måtte kun spise yoghurt med sødemiddel og tre druer”

Det fortæller hun i et stort interview i denne uges ALT for damerne.

”Jeg blev gravid et år efter, vi havde mødt hinanden. Og det var en kæmpestor spand koldt vand i hovedet. Jeg syntes, det var rigtig svært,” siger designeren og fortæller, at hun tog 25 kg. på under sin første graviditet – og sidenhen også under sin anden.

”Jeg havde mange problemer med det i forhold til min krop, og det var hårdt for vores forhold. Identitetsmæssigt kom det også fuldstændig bag på mig.”

Fik en graviditetsdepression

For Lærke Bagger, der som ung led af en spiseforstyrrelse, var det ikke kun kroppens forandring, der påvirkede hende under graviditeten.

Det var også ensomhedsfølelsen, der fulgte med. Over at være den, der skulle bære barnet.

”Jeg syntes, der var en enorm ensomhed i hele den der eksistentielle oplevelse af at gro et barn. Man læner sig op ad sin partner, men partneren forstår det jo ikke. Jeg havde altid været ekstremt social og udadvendt, og det kunne jeg lige pludselig ikke være, fordi jeg var så fysisk udfordret,” siger hun og fortsætter:

”Heldigvis forsvandt alt det her tungsind ved fødslen. Begge gange. Så jeg havde ikke en fødselsdepression, men jeg havde det, jeg vil kalde en graviditetsdepression. Selvom der ikke er nogen, der snakker om det, så mener jeg, at det er en ”ting”. Det er enormt komplekst at blive mor, og man skal fuldstændig omdefinere sig selv. Alt, hvad man troede, man vidste, det ved man pludselig ikke. Livet bliver aldrig det samme, og man er nødt til at lære at være ansvarlig på en anden måde.”

Ingen er perfekte mødre

Derfor mener Lærke Bagger også, at det er godt, at der i dag findes kvinder som forfatteren Olga Ravn, der taler højt og åbent om alle de ting, der også følger med moderskabet.

Nemlig følelsen af ikke at slå til, ikke at kunne genkende sig selv og sin krop og ikke med det samme at føle sig som mor, idet barnet kommer til verden.

”Da jeg var gravid, var der ikke nogen, der snakkede højt om, at det er hårdt. Der var sådan en konsensus om, at man skulle være glad og lykkelig. I dag kan man godt sige det højt. Og man er ikke en dårlig mor, fordi man synes, at det er svært at være mor. Ingen er perfekte.”

Læs hele interviewet med strikkedesigneren Lærke Bagger i denne uges ALT for damerne, hvor hun også taler om at lide af en spiseforstyrrelse som ung og om at forelske sig hurtigt.

Lærke Bagger, 36 år

Strikdesigner kendt fra DR2-serien ”Modens mønsterbrydere” og fulgt af 128.000 på Instagram

Kreativ leder af garnfirmaet Hjertegarn og aktuel med bogen ”Lærke Bagger strik”, som udkommer 12. august på forlaget Gyldendal

 Uddannet tekstildesigner med speciale i håndstrik fra Designskolen

Kæreste med Sune Christiansen og mor til Lulu på 5 og Lars på 1,5 år

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødselsdepression, Gravid og Fødsel