Den første familieferie med barn
De første ferier med børn er svære, indtil man har erkendt, at det nok bare at være sammen, mener chefredaktør Mette Hovmand-Stilling. Foto: Privat

Den første familieferie med barn

Leder: "Ferie er mere udfordrende end hverdagen"

Den første ferie med barn er ikke altid idyllisk, oplevede Mette Hovmand-Stilling. "Der gik et par dage, så eksploderede jeg i frustration og skuffelse. Hvorfor kunne vi ikke have det skønt og afslappet?"

Jeg havde sådan glædet mig. Til min allerførste ferie med min egen lille familie. Mor, far og barn. Vi skulle opleve en masse, i Tivoli og Knuthenborg, vi skulle dase iført florlette gevandter, være en lykkelig familie og fortrolige kærester – OG sove længe, eller  …  nå, nej.

Ærlig talt havde jeg nok ikke tænkt ferien realistisk igennem. For hvad havde jeg egentlig regnet med? At hverdagen ikke ville følge med? At min etårige pludselig vågnede med et smil klokken halv ti i stedet for klokken fem?

At hans utålmodighed og havregrødsklatterne på gulvet ville forsvinde med et trylleslag, blot fordi vi hyggede os i et sommerhus, og mor og far havde brug for et break fra bringe-hente-falde-om-på-sofaen-trummerummen og gerne ville have tid til et glas fredelig rødvin og en masse holden i hånd?

Under alle omstændigheder gik det galt. Hvis jeg troede, at hverdagen var udfordrende, var det for intet at regne imod ferie med et lille barn og uudtalte kæresteforventninger. Naturligvis ville vores søn stadig have sin mor og far – hele tiden – og naturligvis skulle han det. Men hvad med den romantiske kærestetid?

Der gik et par dage, så eksploderede jeg i frustration og skuffelse. Hvorfor kunne vi ikke have det skønt og afslappet? Hvorfor hakkede vi på hinanden? Hvorfor var vi stadig i underskud og pirrelige? Det her var overhovedet ikke ferie – det var en forlænget hverdag fuld af forventninger, jeg ikke kunne leve op til. Jeg tog mig selv i at se frem til at komme tilbage på arbejde. Og var enormt flov over det.

Ferie med børn er noget andet

Men jeg blev også klogere. For jeg fandt ud af, at det handlede om at erkende, at ferie nu var noget helt, helt andet, end før vi blev forældre. Jeg lærte – langsomt – at acceptere det milde kaos og uforudsigeligheden, også selv om det var ferie. Og så nyde familien og de små øjeblikke af idyl, der trods alt opstod midt i det hele, ofte når vi mindst ventede det.

Måske er du selv på vej på den første ferie med din egen familie. Måske har du allerede gjort dig visse erfaringer. Det er i hvert fald ikke nødvendigvis så nemt, som det umiddelbart lyder.

“Det er vigtigt, at vi redefinerer ideen om ferie, så det ikke i udgangspunktet kun drejer sig om afslapning, men om mere tid til hinanden og måske anderledes familieoplevelser,” siger psykolog Mattias Stølen Due. Det ville jeg godt have været bevidst om før min første familieferie. 

Efter den sommer forsøger jeg nu at skrue forventningerne til ferien ned, planlægge et minimum af aktiviteter og give os selv muligheden for bare at være. Gribe øjeblikket og gå på jagt efter frøer, men støde på løver og flodheste i græsset (for sådan kan en brakmark sagtens se ud, når man er tre år).

Have venner med børn på besøg, så de små kan lege, og der rent faktisk bliver tid til (lidt) voksensnak. For mig handler ferie nu om uforstyrret tid sammen med dem, jeg allerbedst kan lide – og ikke så meget andet.

LÆS OGSÅ: Leder: ”Vi skal huske de gode historier fra vuggestuen”

LÆS OGSÅ: Planlæg den perfekte familieferie

LÆS OGSÅ: Stress ned til ferien

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv og Rejseguide