Male gravid
SPONSORERET indhold

Myteknuser: Må du male, når du er gravid?

Det kan være aktuelt at skulle male, mens du venter barn, men er det en god idé selv at føre malerpenslen? Og hvor længe skal der gå, før du eller din nyfødte må opholde sig i et nymalet rum? Vi har spurgt en ekspert.

Af: Susanne Baden Jensen Foto: Getty Images
31. jan. 2022 | Bolig | Vores Børn

Et flot - og nymalet - børneværelse til den lille ny.

Familieudvidelsen har måske gjort, at I har købt et større sted eller rykket om i det nuværende hjem, så der er brug for en omgang maling? Måske vil du gerne friske nogle gamle børnemøbler op med en ny farve? Eller andre malerprojekter presser sig på?

LÆS OGSÅ: Må du bruge neglelak, når du er gravid?

Hvis du går med tanker om at tage malerbøtterne frem, mens du venter dig, bør du dog tænke dig om en ekstra gang, før du vælger selv at svinge med pensel og rulle.

Sådan lyder rådet fra Miljøstyrelsen, der rådgiver på området herhjemme.

– Der er ikke nogen regler, der forbyder dig at male, når du er gravid. Men du og dit barn kan være mere følsomme under graviditeten, og det er derfor en god idé generelt at nedsætte din udsættelse for kemikalier mest muligt. Særligt i den periode, fortæller Lea Stine Tobiassen, toksikolog i Miljøstyrelsen.

– Undgå derfor - så vidt det er muligt - at male, når du er gravid. Al kemi belaster ens system, og selvom det ikke er super risikabelt, så er det jo ikke bolsjer, uddyber hun.

Når Miljøstyrelsen rådgiver sådan, skyldes det, at selvom kemikalierne i malingen ikke som sådan er farlige, så har forskerne endnu ikke fuldstændig viden om, hvordan de virker i sammenhæng med andre produkter.

– Hvis du både maler og lakerer dit gulv og bruger hårfarve og neglelak i den samme periode, er der et samspil, som producenten ikke kan tage højde for. Produkterne er måske uskadelige hver for sig, men måske ikke når de bliver anvendt sammen med andet (den såkaldte cocktaileffekt, red.), lyder forklaringen fra Lea Stine Tobiassen.

Brug vandbaseret maling som gravid

Nogle af os forbinder også stadig maling med "malerhjerne"-syndromet, der herskede i 1970'er og 80'erne. Dengang blev der malet meget med alkydmaling, der indeholder organiske opløsningsmidler, som mineralsk terpentin, og man opdagede, at det sløvede hjernen og nedsatte indlæringsevnen blandt folk, der ofte var i kontakt med det.

I dag bruger vi som regel vandbaserede maling, og der er ikke længere grund til at frygte den slags. Til gengæld tørrer den type maling langsommere og afgasser derfor over længere tid.

– I et produkt som maling er der mange forskellige slags kemikalier, som typisk er ret uskadelige. Det er ikke sådan, at maling typisk er farligt. Producenterne er ved lov forpligtet til at sende sikre produkter på markedet, hvilket Sikkerhedsstyrelsen holder øje med. Producenterne skal også klassificere og mærke deres produkter efter Miljøstyrelsens regler; det er de røde firkantede advarselssymboler og -sætninger på kemikalierne. Men maling er nærmest aldrig mærket med sådan en advarsel, siger Lea Stine Tobiassen.

Hun anbefaler, at du som gravid altid vælger vandbaseret maling, og at du holder dig fra produkter med advarselsmærker på. Hvis du selv vil male, så brug helst engangshandsker og vask hænder og arme grundigt, efter du har malet.

Kan føre til svimmelhed og kvalme

Snif, snif... De fleste af os kan genkalde lugten, når vi går ind i et nymalet rum. Og det er da også noget af det, du skal være opmærksom på som gravid.

– Hvis du skal male som gravid, så sørg for vældig god udluftning og vælg produkter, som er Svanemærket, bærer EU-blomsten eller Astma og Allergi Danmarks Blå krans-mærke, der har lidt højere krav til maling, lyder rådet fra toksikologen.

Ved maling vil den største eksponering af kemikalier komme fra indånding af dampe, ligesom du også kan få maling på din krop. Der kan være forskellige virkninger af kemikalierne fra maling, herunder kan det eksempelvis føre til svimmelhed, kvalme og allergiske og irritative reaktioner.

– Maling afgasser alligevel noget, og selvom der kun er meget lidt af de relativt farlige, organiske opløsningsmidler, kan det alligevel være genererende. Det skyldes, at der måske er en lillebitte rest af opløsningsmiddel eller andre kemiske stoffer i malingen. Det kan påvirke moderen, men vi har ikke en viden om, at det skulle påvirke fostret i de små mængder. Men det er en følsom organisme, når den er under udvikling, så der er ikke grund til at udsætte dit ufødte barn, hvis du kan undgå det, siger Lea Stine Tobiassen.

Når producenterne kan være interesserede i at komme små mængder af opløsningsmiddel i malingen, skyldes det, at det er med til at give malingen gode egenskaber, så den bliver mere flydende, fordeler sig flottere på væggen og tørrer hurtigere.

– Nogle stoffer i malingen kan virke irriterende, for eksempel ved indånding. Maling vil afgive lugte i forbindelse med, at man maler, og så kan man opleve det som, at det er ubehageligt, og du kan blive svimmel eller få hovedpine. Det er ikke så alvorligt, og det er noget, vi har vurderet, at der ikke skal advarselsmærkning på, men det kan være ubehageligt og stresse ens krop. Det bør man så vidt muligt undgå under graviditeten, råder Miljøstyrelsens toksikolog.

Luft ud – i mindst en uge

Selv hvis du som gravid vælger ikke selv at male, kan det stadig ske, at du opholder dig i nymalede rum. Har I købt nyt hus, eller har I renoveret, skal du måske ligefrem sove i et nymalet værelse.

Men må du opholde dig i nymalede rum, mens du venter dig?

– Miljøstyrelsen anbefaler, at du sørger for at lufte ud inden, gerne i en uges tid eller mere, for at nedbringe afgasningen af stoffer fra maling. Også vandbaseret maling afdamper over nogen tid, siger Lea Stine Tobiassen.

Derfor er det ikke altså nok at tro, at du kan stole på din lugtesans og rykke ind i et rum, når malerlugten forsvinder. Når man flytter ind i et nymalet rum, er der også et meget lille fåtal af os, som stadig efter en uge med udluftning kan få en allergisk reaktion af det.

– Vi ved fra en undersøgelse om afgivelsen af et konserveringsmiddel kaldet MI, der ofte bruges i maling, at der er nogle få mennesker, som reagerer på selv de meget små koncentrationer, der frigives i forbindelse med, at malingen tørrer. Det er en hudallergi på grund af små partikler, der kommer ud på huden. MI vil kunne findes i luften i nymalede rum, og undersøgelsen viste, at det tog flere uger, før antallet af små bitte partikler i luften var nede på næsten nul, og det overraskede os, forklarer Lea Stine Tobiassen. Derfor er det positivt, at der er kommet maling uden MI på markedet, tilføjer hun.

Når dit barn er kommet til verden, er det ifølge vores ekspert heller ikke en god idé at lade den nyfødte opholde sig i nymalede rum.

– Undgå at udsætte dit nyfødte barn for kemikalier ved at lade det opholde sig i nymalede rum. Luft meget grundigt ud, og vent en uge eller to, efter et rum er malet, med at lade barnet sove i det eller opholde sig der længe, lyder rådet.

Generelt råder Miljøstyrelsen også til, at du venter med at male, til efter du er holdt op med at amme.

Anbefalet til dig