sponsoreret indhold
Manglende viden spænder ben for ægdonationer til barnløse par
SPONSORERET indhold

Manglende viden spænder ben for ægdonationer til barnløse par

Omkring 40 procent af danske kvinder har overvejet at donere deres æg. Manglende viden betyder dog, at mange af disse kvinder afholder sig fra at donere deres æg i praksis. Men nu sættes kampen ind på at få flere kvindelige ægdonorer.

Af:: Annonce
20. sep. 2016 | Børn | Vores Børn

Der var kun behandling til 233 af de 600 ufrivilligt barnløse danske par, der sidste år ønskede behandling. Resten kom om i køen og kunne nu se frem til flere års venten på deres chance for at få et barn. Derfor sætter Cryos International nu kampen ind på at få flere kvinder til at melde sig som ægdonorer. Ifølge en større undersøgelse er mere viden om ægdonation en central del af det arbejde.

Hvis du er en af de kvinder, der overvejer at donere æg, så læs om processen her

Ufrivillig barnløshed kan have mange årsager. I en tredjedel af tilfældene af ufrivillig barnløshed er det hos kvinden at årsagen skal findes. Kræftbehandling med stråler eller kemoterapi, kan i mange tilfælde medføre midlertidig infertilitet og i nogle tilfælde helt ødelægge kvindens æg. Andre årsager kan være tidlig overgangsalder, uregelmæssige menstruationer, der tyder på uregelmæssige ægløsninger samt tilstanden PCOS (polycystisk ovariesyndrom).

10-15 procent af heteroseksuelle par er rent faktisk ufrivilligt barnløse, så der er meget stor efterspørgsel efter donorernes hjælp til at stifte familie. Som ægdonor kan du virkelig være med til at ændre de barnløses liv og hjælpe dem med at stifte drømmefamilien.

Masser af velvilje
Velvilje er der nok af. Over 40 procent af de danske kvinder har overvejet at donere æg, så hvorfor er det ikke samme antal, der faktisk donerer æg til barnløse par?

Det er ikke pengene, der trækker, når kvinder overvejer at blive ægdonor. En helt ny undersøgelse viser, at kun 7 procent af de danske kvinder nævner den økonomiske kompensation som værende udslagsgivende for, at de ville donere æg – og det til trods for at kompensationen for nyligt er hævet fra 2400 kr. til 7000 kr. pr ægdonation.

Er vi så bare egoistiske? Nej, tværtimod. Hos størstedelen af de kvinder som overvejer at blive ægdonorer, er det følelsen og udsigten til at gøre noget, der helt ind i hjertet er godt for andre mennesker, som ikke kan men som gerne vil have børn.


Cryos_foto1_advertorial_VoresBørn_1000x560

Meget positivt peger undersøgelsen altså på, at en stor andel af de danske kvinder overvejer at hjælpe barnløse gennem donation af deres æg. Til gengæld viser selvsamme undersøgelse, at ingen af de adspurgte allerede var ægdonorer.

Manglende viden afholder kvinder for at hjælpe
Men hvad er det så, der afholder os fra at hjælpe? I en ny undersøgelse blandt 400 danske kvinder i alderen 18-35 år svarer en tredjedel, at det er manglende viden om ægdonation, der er årsag til at de endnu ikke er ægdonor.

Og det giver da også kun mening, for hvilke konsekvenser indebærer det at blive ægdonor? Kan du vælge at være anonym (ja), og kan du pludselig blive pålagt moderskab 8-10-16 år frem i tiden (nej), og hvad er så egentlig processen i praksis, når man indvilliger i at blive ægdonor?

Kort fortalt; Bliver du som kvalificeret ægdonor indkaldt til to uforpligtende samtaler hos Cryos. En handler om dit helbred, mens den anden omhandler de juridiske aspekter vedrørende ægdonation. Der vil også blive taget blodprøver for at fastslå din fertilitet samt teste for forskellige sygdomme.

Herefter følger en lægeundersøgelse af dine æggestokke og livmoder. Når du godkendes endeligt følger en 7-14 dage lang hormonbehandling, hvor du også vil komme til korte lægebesøg for at sikre, at du udvikler æg og får den rette dosis hormon.

Til sidst skal de modne æg tages ud. Det tager 5-10 minutter med smertestillende og beroligende medicin, og det anbefales, at du hviler hjemme resten af dagen, afstår fra tunge løft i et par dage, men ellers vil du faktisk være tilbage til dit normale selv den efterfølgende dag.

Er du selv interesseret i at blive ægdonor, så læs om processen her

Fakta om ægdonation
Den landsdækkende undersøgelse af kvinders holdning til ægdonation er foretaget for Cryos af analysehuset Opeelp og er baseret på 400 besvarelser fra kvinder mellem 18 og 35 år.

Vil du være ægdonorer skal du opfylde følgende betingelser
– Være højest 35 år
– Være sund og rask
– Ikke have alvorlige sygdomme i familien
– Have negativ test for HIV, hepatitis B og C og syfilis
– Have normal fertilitet eller være i behandling for barnløshed med reagensglasmetoden.

Kompensation for donation af æg er 7.000 kr.