Når mor og far skændes
SPONSORERET indhold

Når mor og far skændes

Samlivet byder på mange udfordringer, og man kan ikke være enige om det hele. Når I diskuterer alt fra hverdagens små opgaver til bristede forventninger, kan bølgerne gå højt i hjemmet, og det påvirker jeres børn.

Af:: Mille Madsen og Eva Prohaska Munch, Vores Børn, marts 2007
05. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

Stille og roligt får tingene hobet sig op. Små konflikter, uoverensstemmelser, der ikke bliver diskuteret. Hverdagen drøner derudaf, og I halser efter, så godt I kan.

”Du får ret, og jeg får fred” overtager der, hvor I burde snakke sammen. En dag brister boblen – og skænderiet er uundgåeligt. Det påvirker jeres børn, at stemningen i hjemmet er dårlig. Læs her, hvad eksperten giver af gode råd, når I er uvenner.

Gå en tur
Hanne Vang er socialpædagog og arbejder i Børns Vilkår. Hun er ikke i tvivl: skænderier påvirker børn. Og ikke for det gode. Når det så er sagt, er der jo grader af raseri. En kvik diskussion er ikke det samme som et voldsomt skænderi i højeste toneleje.

„Det er ikke til diskussion, at skænderier mellem forældre påvirker børnene og gør dem utrygge eller kede af det,” siger hun og foreslår, at man tager de store snakke, mens børnene ikke er der eller sover.

„Man kunne måske få bedsteforældrene til at komme og passe, mens man går en tur eller måske tager væk en weekend og får snakket tingene igennem – alt efter, hvad der er behov for,” foreslår Hanne Vang.

Rense luften
Det er aldrig rart at se sine forældre skændes, men nogle gange kan det være det bedste alligevel. For børn opfanger, hvis der er dårlig stemning. De mærker uoverensstemmelserne, selv om I ikke udtrykker dem. Så et skænderi kan godt rense luften til glæde for børnene også.

„Forældre tænker tit mindre over, at dårlige sindsstemninger påvirker børn. Er vi kede af det, vrede eller måske stressede, så tror vi, vi kan skjule det for børnene, men den går ikke. Er der noget, børn kan mærke – ofte før én selv – så er det sindsstemninger,” siger Hanne Vang. Så det er vigtigt, man får skabt et rum for at få talt ud og få reageret.

„Der er ikke noget så ødelæggende som en tordensky, der bliver hængende,” siger hun og understeger, at også små børn, der endnu ikke mestrer sproget, forstår mere, end man umiddelbart tror.

Læs videre på næste side >>

„Selv om de små ikke taler, har de et stort passivt ordforråd, og de opfatter både de ubehagelige ord og den ubehagelige stemning,” forklarer Hanne Vang. Hun siger også, at de samtidig ikke har forudsætningerne for at forstå, hvad konflikterne drejer sig om, og derfor reagerer fysisk:

„Reaktionen er ofte, at de begynder at græde, og her er det vigtigt, at man sætter sig ned og trøster og viser forståelse. Og at man tør sige, at det er forkert det, der foregår.”

Hvis det sker, at I bliver nødt til at rense luften foran børnene, skal I sørge for at forklare dem, hvad det går ud på og allervigtigst vise dem, at I bliver gode venner igen.

„Hvis man skændes, skal man huske at trøste børnene og forklare dem, at man er uenige, og at man er klar over, de ikke kan lide det, men at det går over igen. Det er jo en måde at vise børnene, at konflikter er en naturlig del af livet, og at man bliver gode venner igen,” siger hun.

Så i en vis udstrækning er det i orden, at børnene lærer, at man kan diskutere, hvis man vel at mærke også viser dem, at man får problemerne løst og ikke er sure.

Børn føler sig skyldige
De mere vedvarende skænderier gør børn utrygge, og i Børns Vilkår får de tit henvendelser fra børn, der fortæller, at de har fantasier om, at forældrene skal skilles. Og børnene føler sig ansvarlige og tager skylden for problemerne på deres skuldre.

„Børnene er meget hurtige til at påtage sig skylden: De skændes nok, fordi jeg gjorde sådan eller sådan. Hvis jeg bare havde opført mig anderledes, eller måske endda hvis jeg ikke var her, så ville alt være godt i den lille familie, tænker børnene,” fortæller Hanne Vang.

Hun understeger, at det er meget vigtigt, at der tages fat om den misforståede skyld- og ansvarsfølelse, for ellers kan det få alvorlige konsekvenser.

„Efter længerevarende dårlig stemning mellem forældre er det for eksempel ikke usædvanligt, at børnene ikke tør gå til deres forældre med problemer, for de har jo nok i deres egne,” fortæller hun.

„Ud over at blive utrygge bliver børnene drænet for energi og kan ikke koncentrere sig om bare at være de børn, de er. På længere sigt kan de begynde at reagere aggressivt og adspredt,” forklarer Hanne Vang fra Børns Vilkår.

Så I skal kigge på uoverensstemmelserne, før de hober sig op til uoverstigelige bjerge eller munder ud i en række af højlydte skænderier. Børn kan godt tåle at se diskussioner og uenighed mellem forældre, men vedvarende skænderier og dårlig stemning påvirker dem negativt.

Kilde: Hanne Vang fra Børns Vilkår