Pigenavne der slutter på a
Pigenavne der slutter på a er kommet for at blive, mener navneforsker. Fremtidesn navne er nemlig mere påvirket af vores omverden. Foto: Colourbox

Navne der slutter på a

Navne: A i enden vinder over e

Mange af de danske pigenavne kan både slutte på a og e. Navne med a vinder dog klart frem, når forældre vælger navn til deres baby.

Skal babyen hedde Sofie eller Sofia? Begge kombinationer er smukke, men ser man på, hvad danske forældre vælger at kalde deres baby uanset landsdel, ser det ud til, at pigenavnene i høj grad skal ende på a frem for e.

På top-10-listen over de mest populære pigenavne har samtlige navne da også a i enden, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik:

1. Emma
2. Ida
3. Laura
4. Sofia
5. Freja
6. Isabella
7. Karla
8. Clara
9. Anna
10. Ella

– Det har noget at gøre med globaliseringen. I udlandet bruger man jo a-endelserne. Laure har vi dog ikke herhjemme, det er fransk. Vi har kun Laura, siger navneforsker Eva Meldgaard.

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mærkeligste navne

Sofia hitter på verdensplan

Herhjemme ender samtlige navne i top-10 som sagt på a, og ud over globaliseringen handler det også om den navnetrend, der har styret navnemoden det sidste årti, forklarer Eva Meldgaard

– Det skyldes jo især, at de korte navne fra 1900-talsskiftet såsom Emma og Liva stadig er meget populære, siger hun og spotter desuden en af de helst store trends:

LÆS OGSÅ: Bodeganavne er den nye trend i babynavne

Lånte navne

Ifølge navneforsker Eva Meldgaard kommer alle navne, der ender på a, fra udlandet.

– I 1300-tallet blev ’a’ lavet om til ’e’ herhjemme, så alle endelser på a er indlånt. Det er en af de store forskelle på dansk og svensk, hvor ’a’ er bevaret, forklarer hun.

Det skete kort efter, at middelalderen sluttede i 1500-tallet. I en lang række år hed vi altså kun navne med ’e’ i endelsen, men så dukkede der nye former op af navnet – dem vi i dag ser i top-10.

– De opfattes jo slet ikke som de samme navne, og de har vidt forskellige popularitetskurver. Når den ene form er oppe, er den anden på vej retur, siger Eva Meldgaard og forventer, at a-endelserne fortsat vil være populære.

– Ja, det vil jeg tro. Moden rykker frem og tilbage, og når der er tilstrækkeligt mange, der hedder Maria eller Camilla, begynder de andre former som for eksempel Camille at dukke op. Vi har en tendens til hele tiden at vælge det usædvanlige og det nye. Man skal for guds skyld ikke hedde det samme som sine forældre.

For et årti siden i 2005 så listen over de 10 mest populære pigenavne sådan ud:

1. Mathilde     
2. Laura            
3. Sofie
4. Emma           
5. Caroline       
6. Freja             
7. Ida                 
8. Sara               
9. Julie              
10. Anna

LÆS OGSÅ: Babynavne: 14 råd til at finde det helt rigtige navn til dit barn

LÆS OGSÅ: Det afslører dit barns navn om dig

LÆS OGSÅ: Her er din navnetype

Se, hvad vi ellers skriver om: Baby, Gravid, Kærlighed og Navne