Foto: Istock

Derfor ender du ALLIGEVEL med at døbe dit barn det samme som alle andre

Et navn, der er vidunderet værdigt og viser, hvor enestående barnet er. Sådan tænker de fleste af os. Men ak, selv om vi forsøger at være originale, ender mange af vores børn alligevel med at hedde det samme. Hvorfor?

Artiklen er opdateret 26.07.2018 

Du var stensikker på, at du havde fundet et originalt navn. Et navn, som ingen før havde tænkt på. Du syntes, det var et specielt og opfindsomt navn, som skilte sig ud og gjorde din baby til noget særligt. Du havde tjekket på nettet, at stort set ingen hed det samme.

Så sker det: I garderoben på den første dag i vuggestuen. Et navneskilt og et foto af et andet barn med din lille podes unikke navn! Og få dage senere i det lokale supermarked: En mor kalder på et lille flyverdragtklædt væsen med det navn, du har ’opfundet’! Hvordan kan det ske?

LÆS OGSÅ: Top 100: Her er de mest populære babynavne lige nu

Sociolog Emilie van Hauen forklarer fænomenet med, at vi alle er et produkt af det samme samfund, den samme ’kollektive bevidsthed’. I grove træk ser vi de samme film i biografen, lapper de samme tv-serier i os søndag aften og betages af de samme skuespillere, sportsstjerner og tv-helte. Vi læser de samme aviser og blade, shopper de samme populære børnetøjsmærker og hører den samme mainstream musik på P3. Og kan det så egentlig undre, at vi også ender med ofte at vælge de samme navne til vores børn?

- Selv om vi forsøger at være originale og hittepåsomme, falder vi alligevel for de same trends og påvirkes af de samme modeluner. Og derfor forelsker vi os også i de same børnenavne, siger sociologen.

Christina versus Kuno

Men hvorfor er det så, at vi overhovedet vil være hittepåsomme og i dag bruger timer og dage udi research efter helt originale navne? Hvis vi tænker tilbage på vores egen barndom, ved vi jo godt, at der dengang ikke var noget, man hellere ville, end at hedde Christina, Charlotte eller Susanne, hvis man var en af de meget få, der var blevet tildelt et anderledes navn som Kuno eller Sølve.

- I dag er samfundet præget af individualisering og ønsket om at være unik. Derfor vil vi gerne give vores børn et helt specielt navn, så barnet skiller sig ud og udmærker sig – alene i kraft af navnet, forklarer Emilia van Hauen.

- Et navn er en slags brand eller varemærke, som siger, hvem du er. Har du et specielt fornavn, bliver du husket – nogle gange er et efternavn slet ikke nødvendigt.

Eventyret inspirerer

Inspirationen til vores nyfødtes navne kommer mange steder fra, fortæller navneforsker Birgit Eggert. Bibelske navne som Noah, Elias, Mathias, Lukas og Sarah er populære, men også forfatteren Astrid Lindgrens univers inspirerer os til navne som Emil, Ida og Ronja. Senest er også Pippi godkendt som navn.

- Filmtrilogien Ringenes herre har fået os til at kalde vores børn for Frodo, Legolas og Arwen, og tegnefilmen om Alladin har givetvis inspireret en del forældre til at kalde deres små piger for Jasmin, siger Birgit Eggert, som også mener, at navnet Filippa er på vej frem på grund af det svenske tøjmærke Filippa K.

Ifølge forskeren tager det tre generationer eller cirka 100 år, fra et navn er på mode, til det kommer frem igen. Således kigger mange af os mod vores oldeforældres generation, når vi i dag vælger navne som Oscar, Albert, Anton, Carla, Ella og Asta til vores nyfødte.

Kirsten og Jørgen får comeback

Skal Birgit Eggert give et bud på fremtidens børnenavne, nævner hun mellemkrigstidens store navne som Bent, Jørgen, Finn, Hanne, Jytte og Kirsten som muligheder. Det er navne, som vores børn vil skele til, når de skal navngive deres børn (altså vores børnebørn).

Vil du være helt på forkant og så godt som hundrede procent sikker på, at dit barns navn skiller sig ud fra mængden, bør du altså vælge Jytte eller Jørgen til din nummer to eller til din nummer et, som måske endnu ikke har fået sit navn, men får det – lige om lidt.

Endelig kan du også selv finde på et navn og få det godkendt hos Familiestyrelsen. Så må vi bare håbe, at ingen andre forældre i mellemtiden har ‘opfundet’ samme enestående navn …

Sådan får du godkendt et nyt navn

Hvis du vil give dit barn et fornavn, som ikke står på Familiestyrelsens liste over godkendte navne, skal du søge om at få navnet godkendt. Du skal sende ansøgningen til dit bopælssogn, så sørger kordegnen eller præsten for det videre forløb. Er barnets fødsel registreret i Sønderjylland, skal ansøgningen sendes til den kommune, hvor fødslen er registreret. Du kan øge dine chancer for at få godkendt navnet, hvis du kan vedlægge dokumentation, som viser, at navnet bruges som fornavn i andre lande.

LÆS OGSÅ: Her er de mest sjældne babynavne lige nu

LÆS OGSÅ: Her er Danmarks 90 mest usædvanlige navne

LÆS OGSÅ: Top 100: Her er de mest populære babynavne lige nu

Se, hvad vi ellers skriver om: Navne