Ny kampagne vinker farvel til dårlig samvittighed
Foto: GettyImages

Ny kampagne vinker farvel til dårlig samvittighed

Pak den dårlige samvittighed væk – for du gør det godt nok. Sådan lyder budskabet i en ny kampagne, der sætter fokus på de alt for høje forventninger til at være en god mor.

De kommer snigende alt for ofte. Tankerne om, at du burde prioritere nærværet med dit barn fremfor fx at tjekke mailen, ordne vasketøjet eller sætte dig alene med avisen. Det viser en ny undersøgelse fra YouGov, der er lavet i samarbejde med Neutral.

Undersøgelsen viser, at et stort antal af danske mødre føler sig præget af dårlig samvittighed i forbindelse med mor-rollen og mange svarer også, at de føler de fejler som mor ugentlig, flere endda dagligt.

  • Det viser, at den dårlige samvittighed desværre fylder meget hos forældregenerationen. Jagten på det perfekte stresser os og stjæler noget af glæden ved at blive mor, siger Nordic Brand Manager hos Unilever, Stine Overgaard.

Det vil Neutral gerne være med til at gøre noget ved. Derfor lancerer de nu en kampagne, der skal vise, at det er okay at skrue lidt ned for forventningerne til os selv som mødre, for ingen er perfekte.

Vi spejler os rigtig meget i hinanden, men vi glemmer at tænke på, at de andre mødre omkring os også oplever at føle sig utilstrækkelig nogle gange. Det er en del af mor-rollen, men det er bare ikke noget man skilter med. Vi kører os selv ned, hvis vi aldrig er tilfredse, men hele tiden stræber efter mere - så lad os i stedet i fællesskab sænke standarden og italesætte, at ’godt nok’ faktisk er godt nok, siger Stine Overgaard.

Vigtigt fokus

Til kampagnen får Neural blandt andet hjælp af de tre skuespillere Julie R. Ølgaard, Laura Christensen og Neel Rønholt fra NIPSkanalen, der med deres humor og selvironi taler direkte ind i målgruppen:

  • De kender selv til presset med at kombinere karriere og forældreskab, og kan fortælle om nogle af de ekstreme forventninger mødre har til sig selv, men med et glimt i øjet fremfor en løftet pegefinger – og det er der brug for, siger Stine Overgaard.

Det er familieterapeut Fie Hørby enig i. Ifølge hende banker danske forældre sig alt for meget i hovedet med et ’jeg burde også… ’ – noget der stammer fra den opdragelse, de selv har fået:

  • Engang troede man, at kritik og belæring var god opdragelse, og sådan, som vi er blevet talt til som børn, bliver sådan, vi taler til os selv som voksne, forklarer hun og fortsætter:

Derfor er det godt at få italesat den dårlige samvittighed. For det forhindrer os i at være ordentligt til stede i nuet og forringer vores livskvalitet, siger Fie Hørby. 

Se her 1. afsnit af NIPSkanalens miniserie: Kan man servere sukker til en børnefødselsdag?

Husk dig selv

Undersøgelsen fra YouGov viser, at en af de helt store triggere til den dårlig samvittighed er, at danske kvinder ikke føler, at de deltager i nok aktiviteter med deres børn. Men faktisk har vores børn slet ikke brug for vores konstante opmærksomhed – nærmere tværtimod, forklarer Fie Hørby:

  • De har godt af at kede sig og gøre noget unyttigt. Det er der, de får ro til at mærke dem selv og finde ind til deres kreativitet - så det er der ingen grund til at have dårlig samvittighed over.

Faktisk giver du dine børn noget af det allervigtigste, når du også ind imellem siger fra og prioriterer dig selv. For mest af alt har de brug for en mor og far, der er tro mod og passer på sig selv:

  • Det er derfor, du også skal huske og prioritere det, du har brug for. Du er en rollemodel, og du lærer kun dit barn at lytte til og passe på sig selv, hvis du også gør det.  

Netop derfor er kampagnen fra Neutral også vigtig. Fordi den med budskabet om ’nej tak’ til dårlig samvittighed rammer plet på noget, der er mere brug for end nogensinde før. 

  • Det her fokus er med til at starte folks selvrefleksion. Forandringerne sker ikke over en nat, men hvis det kan få bare nogle forældre til at tænke lidt anderledes om sig selv, så er det et godt skridt på vejen, siger Fie Hørby.

FAKTA

Undersøgelsen er lavet af YouGov i samarbejde med Neutral og er baseret på 1013 besvarelser.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mor og Forældre