Når veninden ikke har børn
Foto: Colourbox Det kan være guld værd for en (nybagt) mor at tilbringe tid sammen med en veninde uden børn.

Når veninden ikke har børn

Nybagt mor: Kan du være venner med nogen, der ikke har børn?

Det kan være udfordrende at bevare venskaber til dine veninder uden børn – hvad kan du gøre? Få eksperternes råd.

Telefonsamtaler i timevis med bedsteveninden, og rødvinsaftener uden bagkant efter fyraften. Tiden før børn gav masser af plads til spontanitet og tid med vennerne. Når der pludselig kommer en baby ind i billedet, er det svært at fastholde livet, som det var. I hvert fald i forhold til dine venner, der ikke sidder i samme situation.

Hvad er oddsene for, at et venskab til en veninde uden børn holder? Børnepsykolog Camilla Egelund Naef og psykolog Ane Aakerlund belyser her, hvad der er på spil. For en veninde kan være guld værd – om hun har børn eller ej.

Hvorfor er (nogle af) mine venskaber udfordret, efter jeg er blevet mor?

For de fleste mennesker er det, at få et barn, den største oplevelse i livet: At skabe et lille menneske og sørge for, at det får det bedst mulige liv. Dine prioriteringer ændres radikalt. Hvis du tidligere elskede at shoppe med veninderne en fredag eftermiddag, vælger du nu i stedet at hente den lille tidligt for at få så meget tid sammen som muligt. Hvor du tidligere fandt din venindes one night stands virkelig spændende, har du nu meget svært ved at forstå det, for det største i dit liv lige nu er, at dit barn har taget sit allerførste skridt.I hvor høj grad dit venskab vil blive udfordret, afhænger også af, hvad det er for et venskab, I har haft. Hvis det beror på en fælles interesse, du ikke længere har så meget tid til, som for eksempel at gå i byen, vil venskabet formentlig blive voldsomt truet. Men har I omvendt kendt hinanden i virkelig mange år og har mange forskellige bindeled, vil det typisk have det mindre svært.

Hvad kræver et venskab, når den ene part bliver mor?

Det kræver noget fra begge parter. Fra din veninde kræver det rummelighed og forståelse, hvilket kan være meget svært, når hun ikke kan forstå, hvad du gennemgår, og fra din side en forståelse for at din veninde ikke gider at snakke om babyer hele tiden. Som nybagt mor må du vise ægte interesse for hendes livsverden, selv om du ikke længere lever i den. Giv dig tid til at høre om hendes rejse til Indien og de mange spændende mandebekendtskaber. Men vær også ærlig, og forklar hende, at du ikke kan tale i telefon til sent om aftenen, da du er for træt. Fortæl hende også, at du rigtig gerne ville med i byen fredag aften, men at baby stadig bliver ammet og er for lille til at blive passet. Foreslå i stedet, at I spiser brunch sammen lørdag formiddag.Husk at prioritere jeres fælles interesser med – nedsat styrke – selv om det er noget andet, der fylder mest i dit liv. Det er vigtigt, at du indimellem giver dig, får den lille passet, drikker drinks og på den måde holder lidt fast i de ting, der bandt jer sammen tidligere. Nogle vil synes, det er for krævende, og det er helt i orden. Men så må du også være forberedt på, at konsekvensen kan være, at du mister din veninde.

Kan jeg bruge min venindes råd til noget, selv om vores liv er vidt forskellige?

Det kan du sagtens. Det handler om gensidig interesse, respekt og ligeværdig kommunikation. Men hvis din veninde ikke er god til at sætte sig i dit sted, kan det ikke udelukkes, at hendes råd er irrelevante for dig. Hvorimod din veninde, hvis hun er meget deltagende, sagtens kan komme med nogle konstruktive bud på, hvordan du for eksempel får baby til at sove igennem. Fordelen kan her være, at din veninde uden børn ikke har en masse foruddannede meninger om, hvordan man opdrager børn, og hun derfor bedre kan tænke ud af boksen. Veninden med tre børn, der har helt tjek på alt, hvad der vedrører børneopdragelse, kan på den anden side nemt gå hen og blive bedrevidende. Derudover har vi jo alle sammen været børn, og de fleste af os, hvad enten vi har børn eller ej, har nogle tanker om, hvad der er et godt børne- eller familieliv.

Hvad er gaven ved en veninde, der ikke har børn?

Hvis vi formår at bevare den gensidige interesse for hinandens forskellige liv og fortsætter med at være nysgerrige på, hvad der foregår hos den anden, så er der meget godt at hente i et venindeforhold, hvor vi lever vores liv på forskellige måder. Det er sundt for dig som nybagt mor at blive mindet om, at alt ikke handler om babymos, Leandersenge og den helt rigtige flyverdragt, og der kan din veninde uden børn blive din adgang til verden udenfor børnefamilielivet. Midt i den søde barselstid er du måske inderst inde ved at få pip af din mødregruppe og jeres konstante samtaler om uldbodies og valg af vuggestue. Måske længes du ligefrem efter dit gamle liv med tid til biografture og sene rødvinsaftener? Her kan din veninde uden børn blive din kattelem til en smule af dit gamle frie liv, som det faktisk også er helt ok at savne, selv om du selvfølgelig elsker dit barn over alt på jorden.

Faktaboks

5 gode råd: Styrk forholdet til din veninde uden børn

1. Hav forståelse for, at din veninde ikke gider taler om børn hele tiden. Hun kan ikke sætte sig ind i, hvad du gennemgår.

2. Vis ægte interesse for din venindes verden – og husk på, at du selv levede i den engang.

3. Vær ærlig over for hende, og forklar, hvorfor du ikke altid kan tage telefonen, når hun ringer for at sludre.

4. Bliv ved med at prioritere jeres fælles interesser i det omfang, du kan overskue det. Lidt tæller også.

5. Husk på, at en barnløs veninde netop kan være god til at tænke ud af boksen, når det kommer til baby-råd, hvor den erfarne mor-veninde hurtigt bliver bedrevidende.

Se, hvad vi ellers skriver om: Mor, Barsel, Venner og Baby