Far med fødselsdepression
Mænd kan også få en fødselsdepression. Foto: Nimastock

Far med fødselsdepression

Når far får en fødselsdepression, ramler det også for mor

Når far får fødselsdepression, står mor med hele ansvaret og med følelsen af svigt og knuste drømme i en tid, hvor støtte og samarbejde er altafgørende.

Faktaboks

Gode råd til selvhjælp

Gør det, du synes, du kan – hverken mere eller mindre. Tag små skridt og én dag ad gangen.

Husk at hvile, når dit barn sover.

Vær opmærksom på dine egne behov, og tag hensyn til dem.

Øv dig i at bede om hjælp. Sæt pris på, at din partner hjælper dig, og giv udtryk for det.

Få “voksen-tid” sammen med din partner.

Giv dig selv mulighed for at more dig (se en sjov film/video).

Betro dig til dem, du stoler på i familien eller omgangskredsen.

Stol på din intuition.

Sæt grænser i forhold til gæster.

Sørg for at få en god og nærende kost, undgå færdigretter, slik og chips.

Sørg for at komme lidt væk hjemmefra. Lad være med at sammenligne dig selv med andre.

Fordel fælles arbejdsopgaver.

Støt din partner i at få tilgodeset sine behov hos venner eller ved aktiviteter uden for hjemmet. Det er vigtigt for jer begge, at partneren bevarer sine ressourcer. Få eventuelt en anden til at være hos dig imens.

Tal med andre spædbørnsforældre, som også oplever op- og nedture.

Husk dig selv på, at al forandring tager tid.

Nybagt mor, fyldt med følelser, fysiske forandringer og nyt ansvar. Og forhåbninger om den lille ny familie, hvor både mor og far tager del i livet og arbejdet med børnene.

Men så sker det utænkelige: Far smider håndklædet i ringen. Nu kan det være nok. Nok med skrigende unger, bleskift, op tre gange om natten, og nok med de konstante praktiske gøremål – vaske op, vaske tøj, gøre rent, handle. Skruen uden ende. Nu vil han bare sidde og være sig selv.

LÆS OGSÅ: Fødselsdepression: “Jeg elskede ikke min nyfødte baby”

Op mod syv procent af nye fædre får en fødselsdepression. Til sammenligning peger flere danske undersøgelser på, at 10-14 procent af mødrene rammes af en fødselsdepression. Mændene bliver chokerede over presset og livet med barnet og moren, og de får en nedtur i en tid, hvor der er særlig brug for dem.

Midlertidig tilstand

Flere steder i landet er der efterhånden terapeutiske behandlingstilbud, der tager fædrene seriøst og kan give dem – og deres partnere – behandling for tilstanden.For det er, i de allerfleste tilfælde, en passerende midlertidig tilstand, en psykisk reaktion på en stor følelsesmæssig omvæltning på mellem tre til seks måneder, der med terapi sagtens kan kureres, lover eksperterne. Så far igen bliver klar til kamp.LÆS OGSÅ: Hvorfor er det mistænkeligt, når man reagerer på at få et barn?– Tidligere gik manden på bar, arbejdede over eller var utro. Men i dag kollapser det for nogle, fordi vi har mere fokus på følelserne, og fordi fædrene er sammen med deres børn, tror jeg, siger chefpsykolog Svend Aage Madsen fra Juliane Marie Centret på Rigshospitalet.Han har skrevet afhandling om kvinder med fødselsdepression og er i dag den førende ekspert i landet på også mænd med fødselsdepression. Hans klinik har hvert år mange 70 fædre i terapi foruden kvinder i behandling.

Et ekstra barn

Men før behandlingen går i gang, står de kvinder, hvis mænd har fået en depression, med følelsen af at have fået et ekstra barn. For ikke nok med, at de lige har født et barn, og alt, hvad dertil hører. Deres mand er ofte uarbejdsdygtig – også på hjemmefronten.LÆS OGSÅ: Har du en efterfødselsreaktion?– Kvindernes oplevelser går ofte på, at de har 100 procent ansvar for barnet. Nogle oplever, at når barnet først er kommet, står alt stille. Men når det så bliver hverdag, er der mænd, der får det psykisk dårligt og måske tager afstand eller bliver syge, siger Svend Aage Madsen.Hans forskning viser, at en fødselsdepression hos mænd ofte viser sig efter fire til seks uger efter fødslen, men den kan også komme under graviditeten.– Nogle mænd magter det ikke, når barnet græder, og reaktionen kan særligt komme, når faderen er alene med barnet første gang, siger han.LÆS OGSÅ: Rørende fotos: En far bliver fødtFørst når manden er kommet i behandling og begynder at få det bedre, er der tid og overskud for kvinden til at kigge på sin følelse af svigt. 

Specielt vanskelig kæreste

Forskning på området viser, at hvis kvinderne ikke ved, at mænd reagerer dybt følelsesmæssigt på at blive forældre, kan de tro, at den partner, de har ved deres side, er ganske specielt vanskelig. Det behøver han ikke at være. Han er blot engageret på sin egen facon, og det kan godt indebære magtesløshed og forvirring.

De fleste mænd opdager, at de har en depression, fordi deres koner eller mødre lægger mærke til deres ændrede opførsel.

LÆS OGSÅ: Far: "Hvorfor får man dog børn"

– De henvendelser, vi får, er ofte fra kvinder – partnere, mødre eller svigermødre. Det er jo ofte dem, der genkender de psykiske problemer. Det er dem, der har læst om det og hørt om, at mænd overhovedet kan få fødselsdepressioner, siger Svend Aage Madsen.

Men det er også ofte i relationen til hans egen mor, at årsagen til mandens stærke reaktion skal findes.

– Depressionen udspringer ofte af en kompliceret opvækst og især et kompliceret og ubearbejdet forhold til mandens mor. De fleste mænd, vi har i behandling, er plaget af den slags problemer. Det er vigtigt at frigøre sig fra sin egen mor og være forældre på sin egen måde. Det er blandt andet det, behandlingen går ud på, siger Svend Aage Madsen.

– Det er typisk, at der er en lang række ubearbejdede oplevelser, som kommer op til overfladen ved en fødselsdepression. Mandens eget forhold til sine forældre og hans egen måde at være forælder på kan betyde store følelsesmæssige forandringer, siger Svend Aage Madsen.

LÆS OGSÅ: 8 vigtige opgaver for far under fødslen

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I det første år med barn

LÆS OGSÅ: Efterfødselsreaktion: “Jeg var bange for at gøre mit barn ondt”

Se, hvad vi ellers skriver om: Fødselsdepression, Parforhold, Psykologi og Børnepsykologi