Plantefarve til tøj
Foto: Klaus Rudbæk Få tips til at bruge med plantefarve her.

Pletfri med plantefarver: 3 tips til at farve dit barns tøj

Stænk fra karrysaucen eller resterne fra frugtmosen. På et øjeblik er den hvide body ødelagt. Sig pyt, for med lidt plantefarve kan du redde både babys body og din egen T-shirt, som de små fedtfingre (formentlig) også har nået at plette.

tøjfarve_lyserød.jpg

Avocado-pink

Det skal du bruge:

  • Skallerne fra 4 avocadoer
  • 2,5 l vand

Sådan gør du:

Rengør avocadoskallerne. Sæt vandet i kog, og lad skallerne simre i vandet i en time. Tag skallerne fra, og afkøl vandet i en balje. Først når vandet er koldt, lægger du tøjet i baljen - ellers krymper tøjet. Særligt hvis du farver uld eller silke. Lad tøjet trække farve i 24 timer. Vend gerne tøjet undervejs, så farven bliver jævnt fordelt. Hæng tøjet til tørre efter et døgn, og stryg alt tøjet, når det er tørt for at fiksere farven. Vask tøjet seperat de første gange, da den overskydende farve kan smitte af.

TIP: Avocadoskallerne kan fryses, så du kan sagtens samle til bunke og tø skallerne op, når du skal bruge dem.

TIP: Vask din egen T-shirt fri for deodorant. Ellers binder avocadofarven sig til deo-resterne og danner mørke pletter under armene.

Nogle tilføjer eddike til vandet både før og efter indfarvningen for at holde på farven. Andre synes, at eddike får farven til at aftage. Det er en smagssag.

tøjfarve_gul.jpg

Gurkemeje-gul

Det skal du bruge:

  • 2 l vand
  • 35 g (ca. 7-8 spsk) gurkemeje
  • En stor gryde

Sådan gør du:

Kog vandet op, skru ned for varmen, og hæld gurkemeje i. Rør rundt, til gurkemejen ikke længere klumper. Lad det simre i en times tid. Lad vandet køle af, og hæld det derefter over i en balje. Læg tøjet i det afkølede gurkemeje-vand, og lad det blive i baljen i et døgn. Vend tøjet af og til, så farven bliver jævnt fordelt. Skyl derefter tøjet hurtigt i en skål med vand - lad ikke vandhanen løbe over tøjet. Hæng tøjet til tørre, og stryg det derefter med et strygejern for at fiksere farven. Læg evt. et klæde imellem, da tøjet kan smitte af på strygebræt og strygejern. Vask tøjet på 30 grader, så de sidste gurkemeje-rester kommer af.

TIP: Vask tøjet separat efterfølgende, da gurkemejen kan smitte af på dit andet tøj i et godt stykke tid efter indfarvningen.

Inspiration til plante-farvning på Instagram:

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Familieliv