sponsoreret indhold
Problemer med ufrivillig vandladning efter fødslen?
SPONSORERET indhold

Problemer med ufrivillig vandladning efter fødslen?

Langt de fleste kvinder oplever en ændring i deres underliv og underlivsmuskler efter graviditet og fødsel. Det er ganske normalt. Der er en helt naturlig forklaring på, hvorfor du oplever problemer som fx ufrivillig vandladning eller følelsen af, at du ikke kan tømme din blære helt efter fødslen.

18. jan. 2019 | Børn | Tena

Bare rolig. Der findes heldigvis måder, hvorpå du kan træne din bækkenbund og dine underlivsmuskler, så de kommer tilbage i virkning.

Hvorfor har jeg svært ved at holde tæt efter fødslen?

Kroppens bækkenbund fungerer kort sagt som kroppens bundprop. Det er den, som holder alle underlivsorganerne på plads og også den muskelgruppe, der sørger for at holde tæt, når du holder dig, når du skal tisse, eller hvis du undlader at slå en prut.

Under fødslen - og faktisk for mange allerede under graviditeten - udvider bækkenbunden sig rigtig, rigtig meget i forhold til, hvad den nogensinde har gjort før. Når bækkenbunden er blevet svækket og udvidet - og måske endda også beskadiget efter en fødsel - er den ikke i stand til at varetage sine opgaver optimalt. For mange kvinder har det den konsekvens, at de har svært ved at holde tæt, og altså blandt andet døjer med ufrivillig vandladning.

Hvad kan jeg gøre for at træne min bækkenbund?

Det, du kan gøre, er heldigvis ganske simpelt: Lav knibeøvelser! Bare fem minutter om dagen kan gøre en mærkbar forskel. Knibeøvelserne kan sagtens laves hjemmefra, og det kan endda gøres, mens du ser nyheder eller tjekker Facebook - så der er ingen undskyldning. Læs mere, og få et fuldt gratis 3-ugers knibeprogram på www.knibforlivet.dk, hvor du vil kunne mærke forskel efter bare 3 uger med daglige knibeøvelser.

Test dit underliv og dine resultater af knibeøvelser

Du kan selv teste musklerne i dit underliv. Det gælder for kvinder i alle aldre - både hvis du er gravid, hvis du har født, eller hvis du bare er nysgerrig. Det er en god idé at teste dig selv, inden og efter du starter med at lave knibeøvelser - for så kan du følge udviklingen og mærke forskellen. Du kan teste dit underliv på følgende måder:

1. Hold pauser, mens du tisser

Mens du tisser, kan du prøve at holde en brat pause. Hvis du kan stoppe strålen helt eller delvist, er du god til at knibe hurtigt op, hvilket er en fordel hvis du kæmper med inkontinens, når du er fysisk aktiv eller laver en hurtig bevægelse. Når du har lavet knibeøvelser dagligt i tre uger, så prøv at lave testen igen for at mærke udviklingen.

2. Mærk efter hvor hårdt du kan spænde dit underliv op

Du kan også selv mærke efter, om musklerne i dit underliv kan spænde hårdt op. Sæt dig let foroverbøjet, stik to fingre op i skeden og klem til i underlivet alt, hvad du kan. Strammer det op omkring dine fingre? Hvis du har født, er der stor sandsynlighed for, at du ikke kan spænde ret hårdt op. Lav øvelsen igen, efter du har lavet knibeøvelser i en periode på minimum 3 uger, og mærk hvordan dit underliv kan klemme mere til. Jo stærkere din bækkenbund er, jo bedre vil du kunne holde på vandet.

Endelig kan du prøve at bære på noget tungt, mens du kniber. Hvis du kan det, har knibeøvelserne hjulpet dig til at få et stærkere underliv.

Du kan også læse denne artikel med tre videoer, der guider dig gennem TENA’s 3 ugers program, der gør din bækkenbundsmuskel stærk, hurtig og udholdende.