Hvad stiller man op med et iltert barne-temperament? Foto: Nima Stock
Vores Børn

Ren magtkamp

Af Redaktionen 05.aug.2011 Børn
Faktaboks

Margrethe Brun Hansen er uddannet cand. psych. og pædagog og har specialiseret sig i børnepsykologi og familierådgivning. Hun er kendt for altid at tage barnets parti og vil på den kærligste måde guide dig frem til en løsning på problemet.

Margrethe Brun Hansen er desuden forfatter til en lang række bøger og arbejder i dag som selvstændig psykologisk konsulent samt kursus- og foredragsholder.

Spørgsmål:

Jeg er mor til Zia på snart tre år. Siden Zia var et halvt år, har det været en kamp at skifte hende og børste hendes tænder. Zia er en pige med stort temperament.

Hun skriger, når hun bliver sur, nikker skaller og slår. Jeg har prøvet meget for at undgå disse konflikter, men er bare magtesløs.

I øjeblikket må hun blive inde på værelset, indtil hun kan finde ud af at blive skiftet eller få børstet tænder stille og roligt.

Når Zia er i børnehave eller sover hos andre, har de ingen problemer med hende.

Venlig hilsen Anonym

Svar:

Kære Anonyme,

Du har brug for at få nogle redskaber til at ændre jeres samspil fra kamp til samarbejde. Da hun jo ikke har problemer i børnehaven eller hos andre voksne – men kun med dig – handler det om, at du finder ud af, hvorfor hun er så vred og ulykkelig.

Hvorfor hun i den grad udfordrer dig. Hvorfor søger hun negativ kontakt i stedet for positiv kontakt?

Jeg tror ikke, det handler om tandbørstning eller bleskift. Jeg tror, hun bruger disse situationer til at fortælle dig, hvor vred hun er – en vrede, der udspringer af, at hun er en frustreret lille pige.

Mine råd til dig er, at du for det første får talt med en børnepsykolog om, hvordan du føler dig helt magtesløs og er ved at være slidt op af alle de konflikter. Det er på tide, at du finder nye kræfter frem, finder glæden og lysten frem i dit hjerte til at løse den hårknude, I er havnet i.

For det andet er det helt nødvendigt, at du sammen med børnepsykologen får opsat nogle retningslinjer for, hvordan du kan løse de konkrete problemer på en positiv måde. Ofte er det så lidt, der skal til, for at ændre en negativ situation, men du skal nogle gange have hjælp udefra.

Med venlig hilsen Margrethe Brun Hansen

LÆS OGSÅ: Hjælp, mit barn har temperament

LÆS OGSÅ: Brevkasse: Vores etårige dreng virker så vred


Henter...