Udvikling
SPONSORERET indhold

Rør ved dit barns krop

Er der noget så dejligt som dit barns bløde krop? Du kan sikkert ikke holde fingrene væk – og det er fint. Berøring giver dit barn selvværd og udvikling.

Af:: Katrine Bøg, Vores Børn, november 2014 Foto: Getty Images
20. nov. 2014 | Børn | Vores Børn

Så snart din baby kommet ud i vores larmende verden, bliver han lagt hos dig, hans mor, hud mod hud. Den varme kropskontakt beroliger dit nyfødte barn – skaber samhørighed og tryghed og dæmper den stress, det lillebitte barn føler efter en fødsel.

Fra første skridt ind i livet er berøring essentiel. Din tumling gider måske ikke ligge i ske ret længe ad gangen, men elsker at være kropslig på andre måder. Måske gider han en vild tumleleg, en fodboldkamp eller en gang massage inden sengetid, og det er mindst lige så godt som nus og kram.

Et menneske har behov for berøring hele livet.

LÆS OGSÅ: Kropsforskrækkelse: Er børnene de store tabere?

Det fortæller Else-Marie Buch Leander, forsker på Aarhus Universitet med speciale i synet på børns seksualitet og doktorlege. Berøring skaber først og fremmest tryghed og nærvær og giver ro, forklarer hun, og det gælder for både små og store børn. Men fysisk kontakt kan meget andet.

– Vi ved fra forskning, at blodets indhold af stresshormonet kortisol falder, når vi bliver berørt på huden, og at den fysiske kontakt er med til at skabe en livsnødvendig følelse af samhørighed mellem barn og forældre, siger hun.

– Berøringen udvikler dit barns fornemmelse af at være elsket. Desuden fungerer berøringen hos helt små børn uden sprog som en måde at kommunikere på.

Søde, bløde baller

Forfatter til bogen Må vi lege doktor Anna Louise Stevnhøj bekræfter, at berøring er afgørende for dit barn. Et lille menneskes selvværd og personlighed udvikles nemlig blandt andet gennem kropslig kontakt og anerkendelse.Derfor bør du være fysisk sammen med dit barn, og det kan du være på mange måder: giv massage, leg tumlelege, nus, kys og kærtegn, spil fodboldkamp i haven, eller dans i stuen. Populært sagt handler det om, at dit barn skal elskes, før det kan lære at elske sig selv.Eftersom kærlighed i den grad også mærkes fysisk, er det derfor afgørende, at du giver junior anerkendelse med både ord og fysisk kontakt i form af berøring. Du må gerne elske alt ved dit barn og have lyst til at røre ved alle dele af guldklumpens krop.

– Du må gerne synes, at din lille drengs tissemand er nuttet, eller at din datters små baller er søde. Det skal du faktisk helst synes, siger Anna Louise Stevnhøj og understreger, at du ikke skal blive forskrækket eller holde igen, hvis dit barn tydeligt viser, at han nyder at blive masseret, kælet for, kysset og aet. En afstandstagen fra det kropslige kan på sigt gøre livet besværligt for dit barn, fordi han ikke får et naturligt forhold til sin krop. Ved at røre ved og tale om kroppen, anerkender du dit barns fysik og viser ham, at han er værd at elske. Det styrker hans udvikling og selvværd. Stol på dig selv. Mærk efter, hvad der er rigtigt og forkert, for det har de fleste heldigvis en glimrende fornemmelse af.

Tal om numser og menstruation

Lige så vigtigt som det er at røre ved dit barn, akkurat lige så vigtigt er det at tale med ham om krop, køn og seksualitet.Anna Louise Stevnhøj og Else-Marie Buch Leander er enige om, at jo mere du gør det til en vane at snakke åbent med dit barn om jeres kroppe, desto større sandsynlighed er der for, at I vil bevare fortroligheden, og at han vil fortælle dig, hvis han en dag støder på noget, der overskrider hans grænser – på nettet eller i det virkelige liv.

– Det skal gerne være sådan, at et barn godt må stille sine forældre spørgsmål om kroppen og seksualitet, uden at det opleves som skamfuldt eller forbudt, siger Anna Louise Stevnhøj, som mener, at vi risikerer at opfostre en generation, der henter al deres viden om krop og seksualitet fra nettet og reklamer, hvilket er et problem, fordi den verden ligger langt fra virkelighedens.

Else-Marie Buch Leander supplerer:

– Hvis vi ikke taler med vores børn om kroppen, kan jeg frygte, at vi – uden at ville det – kommer til at formidle en kropsforskrækkelse til børnene. Det ser vi desværre tegn på i dag, hvor mange børn og unge er meget blufærdige og har et anstrengt forhold til deres egne kroppe.

Børns seksualitet skræmmer

Svar derfor på alle juniors spørgsmål, lyder rådet. Uden at fare op eller klappe i, uanset om de handler om menstruation, samleje, tissemænd eller numser. Kun ved at være rolig og imødekommende kan du møde dit barn, der hvor han er.

Du behøver ikke at være hudløst ærlig i dine svar, og det er også helt okay at fortælle dit barn, at nogle ting kun er for voksne.

De to eksperter er desuden enige om, at når vi forældre i dag reagerer voldsomt på vores børns seksualitet, skyldes det uvidenhed. Dit barns seksualitet kan virke skræmmende, hvis du opfatter den ligesom en voksens og tillægger den en betydning, som ikke er der.

– Voksen seksualitet er genital og handler om tilfredsstillelse. Dit barns seksualitet handler om sanselighed, slår Anna Louise Stevnhøj fast.

– Dit barn kan mærke gode fornemmelser i sin krop og måske en kilden i maven, men ikke mere. Derfor vil din dreng heller ikke opleve det som noget særligt at røre ved kønsorganerne. At røre ved tissemanden er som at røre ved næsen, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Se min tissekone, mor!

LÆS OGSÅ: Motorik: Vend bunden i vejret på baby

LÆS OGSÅ: Husk at røre ved mig, mor!