SÅDAN SKABER I GOD STEMNING OMKRING MIDDAGSBORDET
Af Katrine Memborg

SÅDAN SKABER I GOD STEMNING OMKRING MIDDAGSBORDET

Vi vil så gerne have hygge og god stemning, når vi sætter os ned omkring bordet og skal nyde aftensmaden efter en lang dag, hvor familien har været adskilt. Men mange børnefamilier oplever, at det ofte ender i kaos, hvor børnene nærmest slet ikke har lyst til at sidde med. Så hvordan skaber vi stemning og madglæde i en travl hverdag?

Efter en lang dag, der har stået på arbejde for de voksne og institution for de yngste, er det bare så hyggeligt at kunne sætte sig rundt om spisebordet, nyde et dejligt måltid og tale stille og roligt om dagen. Men helt ærligt, hvor ofte er det egentlig sådan? Madlavningen tager måske længere tid, end du lige havde regnet med og børnene drøner rundt som små raketter med et lydniveau på højde med Hovedbanegården i myldretiden. De gider ikke at hjælpe med at dække bord, for det er da meget sjovere at kaste med gafler og knive fremfor at lægge dem ved siden af tallerkenen.

”Ja, sådan er det hos rigtig mange børnefamilier, og derfor er madsituationen et ømt punkt for mange forældre. Vi vil så gerne gøre det hyggeligt, for nu har vi stået der og lavet mad, og vi har så svært ved at acceptere, at det ikke bliver værdsat og at situationen alt for ofte ikke bliver, som vi havde håbet,” siger psykolog Camilla Holmgaard og fortsætter:

”Vi skal huske på, at det med at have lyst til at samle sig som familie, har man kun lyst til, hvis der er god stemning. Dårlig stemning, stress eller bølger der går højt mærker børn lige med det samme. Det med at spise, lave mad, samles om et bord – det ligger på de voksnes skuldre at få det til at fungere.”

Ifølge Camilla Holmgaard ligger der også en snert af dårlig samvittighed fra forældrenes side. For vi har været væk fra børnene en hel dag, og så forsøger vi at gøre det hele godt ved at gøre det ekstra hyggeligt omkring spisesituationen.

”Sænk skuldrene og egne forventninger. Ofte skal der slet ikke så meget til for at få den der følelse af nærvær og hygge frem. Men den skal komme naturligt.”

3 gode nemme råd til god stemning:

  1. Læs en god bog sammen med barnet en gang imellem. Så kan I tale om den, mens maden indtages. På den måde fjerner I fokus fra selve madsituationen, hvis den i perioder er svær.
  2. Der findes masser af små måltidslege, der ofte kan gøre det nemmere og sjovere for barnet at spise. Det kan være, at man tæller maden, skiftes til at tage en agurk eller siger en sjov lyd, når man har tygget sin mad.
  3. Lad barnet øse op på sin tallerken – også selv om det kan være noget svineri. Inddragelse og aktivitet skaber altid god stemning.

Kilde: Charlotte Seeger, specialist i børns spisevaner

dreng læser.jpgGiv børnene en pause

Aftenmåltidet betyder meget for os, mens de i visse andre lande finder lignende hyggestunder på andre tidspunkter i løbet af dagen. Der ligger noget kulturelt og historisk i, at vi samles omkring aftensmaden, og de fleste forældre vil sikkert også huske tilbage på hyggelige timer omkring bordet med hele familien. Så hvorfor skal det så være så besværligt at få det til at fungere?

”Ofte bliver barnet placeret på hofstolen for enden af bordet, og alle øjne hviler på barnet, når det spiser. Det skal vi simpelthen stoppe med. Jeg plejer altid at anbefale, at alle så vidt muligt sidder over for hinanden, og at ingen sidder for bordenden,” mener Camilla Holmgaard, der også opfordrer til, at vi bruger os selv mere henover bordet.

”Hvis vi inddrager os selv, de voksne, noget mere når snakken går omkring spisningen, så handler det om os som familie. Vi kan sagtens tale om vores dag, om de dårlige ting, de sjove ting og hvis vi har oplevet noget, der har rørt os. Vi skal ikke afhøre den stakkels 4-årige for bordenden om dagen i børnehaven, for de orker ofte slet ikke at skulle tale. De er trætte og har brug for en pause, og de vil ofte hellere lytte fremfor at skulle svare.”

Det kan være lidt af en øvelse for os forældre, for vi vil så gerne vide, hvad der er sket i børnehave eller skole. Den halve time, vi har inden aftenritualerne før sengetid, skal bruges optimalt, udfordringen er bare, at den gode stemning ikke nødvendigvis følger med vores ellers gode intentioner.

OM EKSPERTEN:
Camilla Holmgaard, Aut. psykolog med speciale i børn & unges trivsel og udvikling. Hun har klinik midt i Aarhus.

Benyt en måltidskasse

Men hvad er det så, vi bør gøre anderledes i forbindelse med måltidet? Ifølge psykolog Camilla Holmgaard er vores gode hensigter ofte bygget op på grund af den dårlige samvittighed, mange forældre føler.

”Vi har så travlt med at arbejde – de fleste forældre arbejder begge fuldtid og nogle endda mere end det. Så der er intet andet, vi hellere vil, end at bruge den tid, vi har sammen med vores børn, til noget fornuftigt og hyggeligt. Men vi kan ikke forlange af vores børn, at de har lyst til det samme på præcis det samme tidspunkt.”

I ferieperioder, hvor vi som regel har al tid i verden, vil der som oftest være en tendens til bedre stemning omkring middagsbordet. Børnene mærker lige med det samme, at overskuddet er til stede, og at hverken spise- eller sengetider er skåret i granit på samme måde, som de er vant til. Madglæden er større, børnene er mere nysgerrige på at prøve nye retter og stemningen er lettere og gladere. Faktisk er der sjældent de samme udfordringer omkring middagsbordet, som mange almindeligvis oplever. Så hvordan skaber vi den stemning i en almindelig og til tider travl hverdag?

”Vi skal ikke tro, vi kan det hele, for det kan vi ikke. Sænk barren og lad være med at stille så høje krav til dig selv som forælder. Køb en måltidskasse, spis på gulvet, leg sammen mens I spiser – gør det, der fungerer for jeres familie. Mærk dit barns sindsstemning og energi og tag den derfra,” råder Camilla Holmgaard.

Med en måltidskasse fra Kokkens Hverdagsmad får I automatisk en varieret ugemenu og bliver præsenteret for nye retter og råvarer. Og så er der mulighed for at udskifte retter, hvis der nu alligevel er noget, der ikke falder i børnenes smag.

Lige nu kan du købe 2 måltidskasser og få den ene gratis - se tilbuddet her06-Kokkens-Hverdagsmad-1920X1080.jpg