Sådan sover vi hjemme hos os: "Vi sover meget bedre hver for sig"
SPONSORERET indhold

Sådan sover vi hjemme hos os: "Vi sover meget bedre hver for sig"

Skal jeres barn sove på eget værelse, i sin egen seng på mors og fars værelse eller putte mellem jer?

Af: Sofie Winther Askgaard
29. okt. 2015 | Børn | Vores Børn

Sarah og Rune havde en forestilling om, at Svea skulle sove i smørhullet, men den lille pige havde andre planer. Hun vil nemlig helst sove helt alene på sit eget værelse.

Hvordan bliver Svea puttet om aftenen?

– Svea kravler selv op i sin seng på sit eget værelse, hvor hun får et glas mælk, og vi synger en sang for hende. Så siger vi godnat og ‘mor og far elsker dig’, og hun lægger sig ned. Nogle gange snakker hun lidt og kan finde på at kalde for at få mere mælk. Men ni ud af ti gange sover hun.

Sover hun hele natten?

– Ja, de fleste nætter sover hun igennem. Hun kan vågne for at få lidt at drikke, men sover videre bagefter. Hvis hun er syg, kalder hun flere gange, og jeg har prøvet at tage hende ind i vores seng, men det fungerer ikke. Hun vil bare snakke i stedet for at sove.

Hvorfor har I valgt, at Svea skal sove på sit eget værelse?

– Da hun var nyfødt, sov hun i sin tremmeseng ved siden af vores seng, og det gik fint, indtil hun begyndte at vågne ved den mindste lyd og ville ammes hele natten. Vi sov alle sammen virkelig dårligt. Da hun var syv måneder, flyttede vi hende derfor ind på sit eget værelse.

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan gør du, når dit barn vågner igen og igen o

Hvordan gik det med at flytte hende på eget værelse? 

– Vi besluttede at lære hende at falde i søvn med ‘op-ned-metoden’. Men vi var enige om, at hun ikke måtte græde sig selv i søvn, for det ville vi ikke bryde os om. Og jeg skulle gøre det, fordi jeg nok har lidt mere tålmodighed end Rune. Så jeg ammede hende, til hun var mæt, og så lagde jeg hende over i sin seng ved siden af vores seng og kyssede hende godnat. Hun græd, når jeg gik ud, men så gik jeg ind igen og tog hende op, trøstede og gik ud igen. Sådan fortsatte det i et par timer. Allerede dagen efter var det bedre, og efter fem dage tog det kun en halv time. Kort efter flyttede vi sengen ind på hendes eget værelse. 

Hvilke reaktioner får I på jeres valg af sovemetode?

– Det er jo en meget mild måde at lære det på, for Svea fik aldrig lov til at græde sig selv i søvn. Vi ville have, hun skulle være tryg, og metoden skulle også virke for hende. Ellers ville vi prøve noget andet. De fleste roser os for at have taget kampen, for det kan være lettere at lade være. Men ikke for os, for jeg brugte jo hele aftenen på at putte hende, og det kunne jeg ikke holde til i længden. Det har været det hele værd. Det er så nemt at putte Svea nu – både for os og andre. Det er skønt, for så kan vi også få noget kærestetid.

Hvad har været det hårdeste øjeblik i forsøget på at få Svea til at sove?

– Jeg husker en aften, da Svea var omkring seks måneder. Hun kunne ikke længere ammes i søvn, som ellers havde virket fint. Nu skulle vi gå med hende i armene, i en bestemt rytme, pakket ind i dynen, synge en bestemt sang, amme igen, gå mere med hende. En aften havde vi aftalt kærestetid på sofaen med film og hygge. Den blev i stedet erstattet af timers vandren frem og tilbage med Svea i armene. Hver gang hun faldt i søvn, og vi nærmede os sengen, vågnede hun og blev ked af det. Det var meget kort tid herefter, vi blev enige om, at ‘op-ned-metoden’ skulle afprøves.

LÆS OGSÅ: Søvn: Hvor mange lure skal en 1-årig sove?

Hvad tænkte du om børn og søvn, inden du blev mor?

– Jeg var ikke i tvivl om, at mine børn skulle sove på eget værelse. Da jeg så var gravid, blev jeg alligevel lun på det her med at sove sammen og de positive effekter som bedre hjerterytme og mindre stress for både børn og forældre. Det er bare ikke løsningen for os.

Hvad er det bedste ved jeres soveløsning?

– Vi har et barn i god balance. Svea er en social pige, men er også god til at lege selv. Hun kan finde ro ved at være alene og kan rigtig godt lide at komme i seng. Det betyder meget for os. 

Ville du ændre noget, hvis du kunne?

– Nej. Vi reagerer på, hvad vores kroppe og hjerner fortæller os, og Svea vil sove alene. Når hun er syg, vil hun gerne ind til os, men putter kun en halv times tid. Hun har brug for nærhed, og når det behov er opfyldt, vil hun ind til sig selv igen. Vi sover bedst hver for sig.

LÆS OGSÅ: Søvn: Sådan gør du, når det tager to timer at putte

LÆS OGSÅ: Træt, træt, træt – få de bedste råd til mere søvn

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns søvn