Silas, Tobias og Michelle Callesen

Foto: Jens Bach & private Silas yderst til venstre med sin mor, Michelle, og lillebror, Tobias, foran poolen, som i dag er overdækket.

Tobias lå livløs i poolen: 10-årig Silas reddede sin lillebrors liv med hjertemassage

Var det ikke for Silas, ville Tobias nok ikke være i live. Sidste sommer faldt den nu femårige Tobias i familiens pool, og storebror Silas var hurtig til at give den afgørende førstehjælp.

"Min første tanke var, at han var død!"

Michelle Callesen er tilbage ved den sommerdag i 2020, hvor hun troede, at hun ville miste sin yngste søn, Tobias.

"Jeg har stadig det billede på nethinden, hvor han ligger ved siden af poolen – helt blå og livløs. Jeg var helt klar over, hvor alvorlig situationen var og gik fuldstændig i panik", mindes den 39-årige mor til fire.

Familien Callesen bor på en landejendom nord for Viborg. Den eftermiddag i juli, hvor Tobias faldt i poolen, var familien ved at gøre klar til at tage afsted for at besøge Michelles forældre. Silas, der i dag er ti år, kørte på sin elskede ATV udenfor, mens han ventede på, at hans mor skulle få hans to søskende klar til afgang. Hans yngste lillebror, Tobias, legede udenfor, og Silas tog en tur ned ad grusvejen. Da han kom tilbage, lå Tobias livløs i vandet:

"Da jeg så Tobias, hoppede jeg med det samme af ATV’en. Den fortsatte lige ind i et træ", fortæller han.

Heldigvis havde Silas lært førstehjælp i skolen, og han udførte hjerte-lunge-redning, som var afgørende for, at Tobias i dag er i live. Michelle har i dag svært ved at huske, hvad der præcist skete, og mindes mest følelsen af panik:

"Jeg opfattede ikke, at Silas gav førstehjælp. Jeg greb Tobias og lagde ham sådan her ..."

Michelle strækker sin venstre arm ud og viser, hvordan hun lagde sin livløse søn hen over den:

"Jeg bankede ham på ryggen, og råbte til de andre børn, at de skulle finde min telefon. Imens gav jeg mund-til-mund til Tobias og Silas gav bagefter hjertemassage, mens jeg snakkede med 112. Jeg ved, at den samtale varede otte minutter, og halvvejs inde i samtalen, begyndte Tobias at trække vejret. Jeg var enormt lettet, men samtidig trak han vejret på sådan en underlig måde."

LÆS OGSÅ: Derfor vil dit barn bare gerne ligne de andre

brødre.jpg
To brødre i leg. Efter ulykken kom Tobias i kunstigt koma og siden i genoptræning. Og han kan stadig ikke være i børnehave en hel dag.

De længste dage

Kort efter ankom ambulancen, og Tobias blev lagt i kunstig koma på stedet. Han faldt i poolen på en torsdag og lå i kunstig koma indtil mandag. Det var de længste dage i Michelles liv:

"Vi fik at vide, at han kunne vågne op og være spastisk lammet. Jeg kunne slet ikke være i mig selv. Det er rigtigt, når folk beroliger mig med, at man ikke kan holde øje med sit barn 24/7, men de der minutters uopmærksomhed ville jeg ikke have kunnet tilgive mig selv", erkender hun.

Normalt var Tobias meget omhyggelig med at undgå poolen, som ligger i umiddelbar forlængelse af huset. Michelle ved ikke, hvorfor han alligevel endte med at falde i med alt tøjet og skoene på. Selv husker Tobias intet.

"Han har haft betydelig iltmangel, og hans hjerne har muligvis fået små skader. Først om et års tid, kan man fastslå, om de er varige", fortæller Michelle.

Tobias var indlagt to uger på sygehuset og bagefter en måned på Hammel Neurocenter, hvor hans forældre var hos ham på skift. Hele familien, der ud over Tobias og Silas også tæller to børn på halvandet og seks år, har været mærket af episoden og dens alvor.

LÆS OGSÅ: Hamsterhjul i børnefamilien: Sådan får du mere glæde ind i hverdagen

Michelle_Callesen.jpg
Michelle Callesen med de buketter, som fulgte i kølvandet på prisen. Hun er meget stolt af Silas og glad for, at han får så stor anerkendelse.

Taknemmelig mor

Michelle, der er kosmetolog, har siden i sommer haft orlov for at passe sygt barn, for selvom Tobias mirakuløst overlevede, så har det været en tid med store udfordringer.

"Tobias har kun kunnet være to timer i børnehave. Så var han fyldt og kunne i begyndelsen sove i halvanden time efter. Han er blevet meget følsom overfor lyde, har svært ved at rumme at være sammen med andre børn og han bliver hurtigt overstimuleret og udadreagerende. Det er rigtig hårdt, selvom det er endt godt, for uvisheden er der stadig: Hvordan kommer det til at præge ham?"

Michelle ser træt ud, og erkender, at hun ikke er kommet ovenpå efter den voldsomme oplevelse:

"Jeg var jo bare lykkelig for, at Tobias overlevede, og jeg ved ikke, hvad jeg troede, men ikke at det ville være så langt et forløb uden vished", forklarer hun.

En ting er hun dog uendeligt taknemmelig for, og det er, at Silas kunne førstehjælp. Derfor er hun også lykkelig for, at han blev anerkendt for den utrolige indsats med prisen som Årets Førstehjælper, som blev overrakt på TV 2's Go' morgen Danmark:

"Han var han lidt benovet, men da vi kom ud derfra og gik rundt i Tivoli kunne jeg mærke, at han var megastolt. Det kan jeg godt forstå. Det er jeg også", slutter Michelle med et smil.

Årets_førstehjælper.jpg
Med prisen som "Årets Førstehjælper" følger 10.000 kroner. Pengene skal bl.a. bruges på den ATV, som Silas elsker at køre på, og på malegrej og måske et staffeli.

Første barn i 30 år

Røde Kors ønsker at sætte fokus på førstehjælp og kårer derfor hvert år "Årets Førstehjælper". Silas Callesen er det første barn i 30 år, der har fået prisen. I sommer reddede den nu 10-årige Silas sin lillebror på fire år fra at drukne. Derfor vandt han førstehjælpsprisen, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler. 

Om førstehjælp

Over 5000 mennesker i Danmark falder hvert år om med hjertestop uden for hospitalet. Tre ud af fire får hjertelungeredning af vidner, inden ambulancen kommer. For hvert minut der går uden hjertelungeredning, efter et hjertestop, falder chancen for overlevelse med 10 procent. Kun hver tredje dansker har et opdateret førstehjælpsbevis.

Se, hvad vi ellers skriver om: Forældre og Hjertet

610x200_woordy_knap2.jpeg