iPad, tablet og tv
Foto: Maria Tuxen Hedegaard De slapper af og lærer en masse, når de ser Ipad.

Skærmtid: “Vi har ingen regler for brug af tv og ipad"

Hjemme hos Anna og Mikael er der ikke regler for, hvor meget børnene må se Ipad og fjernsyn. De kan både slappe af og lære noget, mener Anna, hvis tre børn er så aktive, at det ikke har været nødvendigt at sætte grænser for skærmtid.

Hvor meget må jeres børn se Ipad og fjernsyn?

Vi har ikke faste regler for, hvor meget de må se. I hverdagen ser de som regel en times tid, og i weekenden bliver det til to timer. Men det er ikke, fordi de ikke må se mere. Vi kan stå inde for alt, hvad der ligger på Ipad og computer. Vi kan selv lide at slappe af foran fjernsynet med en god film, så vi kan godt sætte os ind i, at børnene kobler af på samme måde. Og det er helt okay, for de har en meget aktiv hverdag, hvor der kræves meget af dem.

LÆS OGSÅ: Video: Må dine børn se iPad?

Faktaboks

FAMILIEN

MOR Anna Louise Andersen, 33 år, læge

FAR Mikael Hostrup Thomsen, 37 år, artdirector

BØRN Alfrida, 7 år, Oskar, 6 år, og Konrad, 1 år

ANTAL SKÆRME 2 Ipads, 1 fjernsyn, 1 computer

BOR i Sønderborg

Ender det ikke med, at de altid sidder
foran en skærm?

Nej, vi har aktive børn, som sagtens kan finde på noget andet at lave, der ikke har noget med en skærm at gøre, så det giver en naturlig begrænsning. Det er ofte i ulvetimen og især om vinteren, at de sidder ved skærmen inden spisetid. Men altså, hvis den store ser film i tre-fire timer, kan det være, vi beder hende lægge den, men det sker stort set aldrig. Så den eneste regel er, at man skal slukke for Ipad eller fjernsyn, hvis vi siger det. Laver man ballade, så holder Ipad’en ‘ferie’ og bliver lagt på hylden en dags tid.

LÆS OGSÅ: 9 gode råd til børn i køkkenet

Er der ikke for lidt tid sammen


som familie, når børnene sidder foran


skærmen?

Jo, man mister nok noget tid sammen, og hvis vi kunne spille brætspil hele eftermiddagen med børnene, ville det da være dejligt, men ofte er man alene med dem, og så er det praktisk, at de kan underholde sig selv en time, mens man laver mad. Men det er et fint kompromis, som de får en masse ud af, og så kan man jo også være fælles om for eksempel at se en film. Selvfølgelig må vores børn ikke se Ipad fra morgen til aften, og som med alt andet i livet skal børnene have lidt hjælp fra forældrene til at styre det. Det sker bare ikke så tit, at vi er nødt til at gribe ind, fordi vores børn er så gode til også at være aktive.

Er det jer, der bestemmer, hvad børnene må se og spille?

Faktaboks

Familiens digitale favoritter

Pengeby
En app, hvor man blandt andet kan lære om, hvor penge kommer fra. Bedst til de lidt større børn.

Ramasjang
App, hvor man kan lære alt muligt om blandt andet planeter og solsystemer, og der samtidig er fjollet underholdning, som for eksempel Smadremaskinen.

Netflix
Et stort udvalg af fine børnefilm, som er censureret, så man kan være sikker på, at der ikke er voldelige eller seksuelle scener.

Vi styrer alt indhold, ja, så de for eksempel ikke sidder og surfer rundt på Youtube. Og når de bliver lidt større, skal vi måske være endnu mere inde over det, de ser, for lige nu er det sat på begrænset adgang for børn, og det ændrer sig nok, når de bliver større. Men der er jo også spil, hvor de lærer virkelig meget. Min store pige fortæller om solsystemet og planeterne fra Ramasjangs app, og min dreng spiller Pengeby, hvor man lærer om matematik og pengeforbrug.

Hvad tænker I, når eksperter udtaler


sig om, at blandt andet Ipad kan


være skadeligt?

Det tager jeg med ophøjet ro. Jeg har endnu ikke set en virkelig valid undersøgelse, og vi synes ikke, det handler så meget om, hvor længe de må sidde der, men mere om indholdet og graden af, hvordan de bruger medierne. For selvfølgelig skal en Ipad eller et fjernsyn ikke være en babysitter, men det er jo blevet en uundgåelig del af livet. Det er på samme måde som med slik. Hvis man forbyder det, kan de ikke styre det, når de endelig får lov. Men man kan altså godt lære børn at have et fornuftigt og afbalanceret forhold til skærme.

Hvad kunne få jer til at ændre mening om, hvor meget børnene må se?

Jeg tror ikke, vi kommer til at ændre holdning. Vi kender vores egne børn bedst, og vi ville selv kunne mærke på dem, hvis det blev for meget. Hvis der kom en solid videnskabelig undersøgelse, der viser, at det kan skade vores børn, ville vi klart tage det med i overvejelserne. Men vi ville ikke skifte holdning fra den ene dag til den anden, fordi nogle eksperter mener, at det kan skade. 

LÆS OGSÅ: Børnebøger: Skal vi ikke læse den, vi kender?

LÆS OGSÅ: 10 sommeraktiviteter for børn

LÆS OGSÅ: Danske børn er motorisk understimulerede