Vores Børn

SKAL babyer sove om dagen?

Af Redaktionen 14.nov.2011 Børn
Faktaboks

Dorte Fischer har været sundhedsplejerske i 13 år og arbejder i Rudersdal Kommune. Endvidere er hun uddannet spædbarnsmassørinstruktør og mor til tre piger.

Spørgsmål:

Jeg har en datter på ni måneder, og hun har aldrig været specielt glad for at sove til middag. Om natten sover hun fra 19-7, selvfølgelig med opvågning som alle andre babyer, der skal lære at sove igennem uden mad.

Men jeg er i tvivl om, hvor vigtigt det er, at hun sover om dagen, og i hvilket omfang hun bør gøre det. Hun sover for det meste kun en time, enkelte gange kan det blive en smule mere, men det er sjældent.

Er det nok? Og hvis ikke, hvordan i alverden skal jeg så få hende til det, når hun ikke engang vil sove i barnevognen?

Venlig hilsen Lene

Læs sundhedsplejerskens råd på næste side>>

alt

Svar:

Kære Lene

Det er vel nok dejligt, at din datter sover så godt om natten. Hun tager 12 timer. Det er superflot.

Det er meget forskelligt, hvor stort børns søvnbehov er, men man siger, at søvnbehovet i den alder er 12-16 timer i døgnet. De børn, der sover mange timer om natten, sover ofte mindre i løbet af dagen.

Derfor kan man ikke forvente, at din datter har behov for at sove meget i løbet af dagen. Din datter har helt klart et mindre søvnbehov end mange andre børn i hendes alder, men det er inden for ‘normalområdet’. Og børn er som sagt meget forskellige i forhold til søvn.

Det vigtige at se på i forhold til hendes søvnbehov er, om hun trives godt og er frisk om dagen. Hvis hun er det, betyder det, at hun sover nok i løbet af et døgn. Er hun derimod i dårlig trivsel, pjevset og sur det meste af tiden, betyder det, at hun sover for lidt. Så er det selvfølgelig vigtigt at hjælpe hende til at sove mere.

Men det kan være rigtig svært at få et barn til at sove, hvis hun ikke vil overgive sig. Det er vigtigt at putte hende det sted, hun helst vil sove, og det lyder ikke, som om det er barnevognen, hun er glad for. Måske vil hun helst puttes i sin seng.

Nogle børn kan også vågne for hurtigt, fordi de drømmer, så skal man kæmpe med at få dem til at sove videre, fordi de ikke er klar til at vågne og har brug for at sove mere.

Men måske sover dit barn lige præcis de timer, der passer til hende.

Mange hilsner Dorte


Henter...