Familieliv
SPONSORERET indhold

Skal I have en au pair?

Drømmer du om at bruge mere tid på at være mor med overskud og mindre tid på at fare rundt i supermarkedet? Så kan en au pair være løsningen. Men det kræver mental forberedelse at lukke en fremmed ind i familien.

Af: Lotte Juul Martini, Vores Børn
15. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Endelig kan du parkere bilen i garagen efter en travl dag på jobbet. Gennem køkkenvinduet vinker du til din lille prinsesse, der med mælkeskæg og en æblebåd i hånden begejstret pludrer løs fra sin høje stol ved spisebordet.

Du kommer ind ad hoveddøren uden at skulle bakse med to overfyldte Føtex-poser, for køleskabet er allerede fyldt, og i stedet for indtørrede havregrødsskåle fra morgenmaden står der nu eftermiddagsmad til børnene på køkkenbordet.

En au pair kan redde din familie fra mange potentielle krigszoner med skrigende unger og sure forældre. Du får tid til at være mor og kæreste, uden at det betyder, at hele huset flyder med legetøj, og at aftensmaden igen består af pizzaer fra fryseren.

Samtidig får dine børn endnu en voksen, de kan være trygge ved, og som kan træde til, når du bliver nødt til at arbejde over – eller simpelthen har brug for at få klaret hovedet med en løbetur.

„Der er bestemt ikke noget galt i at få hjælp til at organisere sin travle børnefamilie-hverdag, så både voksne og børn har mere overskud og er glade,” siger familiecoach Julie Guldbrandsen.

Hun hjælper blandt andet småbørnsfamilier med at styre sikkert uden om stress og udbrændthed, og hun mener bestemt, at en au pair kan være en rigtig god løsning, hvis du gerne vil have mere tid til at være forælder og færre bekymringer om madlavning og tøjvask. Netop det huslige kan en au pair hjælpe med ud over børnepasningen.

Forbered jer

Først skal I som familie træffe en fælles beslutning om, at I vil have en au pair. Jo bedre forberedt I er, jo større chance er der for, at tilværelsen med et ekstra familiemedlem bliver en succes.

„Det er vigtigt, at du og din familie som det allerførste kigger indad og afgør, om en au pair er den rigtige løsning. Hvilke kvalifikationer og hvilken personlighed skal jeres au pair i givet fald have?” spørger Julie Guldbrandsen.

Læs videre på næste side….

Et ekstra familiemedlem, der ofte kommer fra en helt anden kultur og et land langt borte, kræver også omstillingsparathed fra familiens side, hvis det skal fungere. For det er vigtigt, at du stadig kan slappe helt af og føle dig tilpas i dit eget hjem.
Formålet med au pair’en er netop, at hun skal give dig mere ro til at slappe af med familien. Derfor anbefaler Julie Guldbrandsen, at I laver klare regler for, hvornår au pair’en skal være på, og hvornår familien har brug for alene-tid.

Inddrag stadig børnene

En au pair bør være en hjælpende hånd i hverdagen og ikke en tjenende ånd. Derfor anbefaler familiecoach Anne Rosenvold, at du som forælder bliver ved med at gøre de samme ting sammen med dine børn, som du plejer, i stedet for at overdrage nogle opgaver fuldstændig til au pair’en.

„Børn skal lære at tage det sure med det søde, og derfor er det også vigtigt, at de stadig hjælper mor med at tømme opvaskemaskinen og den slags. Det er jo ikke morsomt at gøre rent, men det er en del af hverdagen i familien, og det har børn godt af at lære – også selv om familien får hjælp fra en au pair,” siger Anne Rosenvold.

På samme måde er det en god idé, at børnene lærer at rydde deres legetøj sammen selv i stedet for at vænne sig til, at der kommer én og samler op efter dem.

Fordele og udfordringer

Julie Guldbrandsen slår fast, at det er en rigtig god idé at rydde ud i nogle af de mange praktiske småopgaver, som at tømme opvaskemaskinen og stryge skjorter. Opgaver, som vi forældre lige skal ordne, samtidig med at vi skal være gode forældre, gode medarbejdere og gode kærester.

„Børn er som små radarer, der altid kan måle, hvordan deres forældre har det. Selv når du står med ryggen til, ved de præcis, hvilket humør du er i. Derfor er det langt vigtigere, at du er glad og har overskud, når du er sammen med dine børn, end at det er dig, der hver eneste dag børster deres tænder og afleverer dem i vuggestue,” siger hun og fortsætter:

Læs videre på næste side…

LÆS OGSÅ: Mette Walsted Vestergaard: “Mit familieliv efter en skilsmisse”

„Børn vil have den fulde opmærksomhed fra deres forældre, når de er sammen, men som forældre kan det være vildt svært, hvis hele huset flyder, og der ikke er en eneste ren T-shirt tilbage i klædeskabet.”

Det er vigtigt, at I tager godt imod au pair’en og byder ham eller hende velkommen som et ekstra medlem af familien. Det betyder noget for børnenes tilknytning til vedkommende.

„Har du valgt at løse nogle af hverdagens logistikproblemer ved hjælp af en au pair, så skal du også gøre det ordentligt. Altså lukke hende ind i din familie. Det gør det også langt nemmere for dine børn at finde ud af, hvilken rolle au pair’en har i jeres familie,” siger Julie Guldbrandsen.

Forholdet mellem au pair og barn

En god tilknytning mellem dit barn og au pair’en er vigtig. Også selv om det kan være svært, når man senere skal sige farvel. Lad endelig dit barn knytte sig til jeres au pair. Så længe mor og far stadig er gennemgående personer i hverdagen, så er der ikke noget at frygte, siger børnepsykolog Charlotte Diamant:

“Det er en god egenskab for børn, at de lærer at knytte sig til de voksne, der passerer ind og ud af deres liv. På den måde øger man deres sociale kompetencer, fordi de bliver trygge ved andre voksne end mor og far.”

Det er godt for børnene at have en voksen, der har tid til at kravle rundt på gulvet og lege med legoklodser. Børnene får nærværende voksenkontakt uden at være i tvivl om, hvem der er de primære personer i deres liv.

I er rollemodeller

Det har stor betydning for jeres barns evne og lyst til at knytte sig til au pair’en, at hun er en del af familien så længe som muligt og helst i mindst et år. At barnet knytter sig til au pair’en, er også vigtigt for, at beslutningen har den ønskede effekt på familielivet.

Læs videre på næste side og få gode råd…

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

For at hjælpe et barn, der har svært ved at knytte sig til au pair’en, er det nødvendigt, at I er rollemodeller og viser, at I hygger jer med og stoler på den nye au pair. Det giver barnet større mod til at gøre det samme.
Afskeden kan senere ende med at blive tårevædet, men barnet skal nok klare det.

“Det er hårdt at se, hvor ked af det dit barn kan blive, når au pair’en skal rejse igen. Men hvis au pair-pigen også har knyttet sig til familien, er der jo en god sandsynlighed for, at hun bliver ved med at have kontakt til jer. Og dit barn skal nok komme over det, så længe han eller hun har mor, far og andre familiemedlemmer omkring sig,” siger Charlotte Diamant.

Find en au pair – regler og gode råd

  • På internettet finder du forskellige au pair-formidlingsbureauer, der kan hjælpe dig i kontakt med en au pair. Det kan også være en mulighed at spørge andre au pairs, om de har veninder i hjemlandet. Kig evt. på

    www.nyidanmark.dk

  • I skal udfylde et ansøgningsskema. Her kan I skrive lidt om jeres familie, jeres særlige ønsker til au pair’en, hvilke lande I foretrækker au pair fra m.m.Bureauet foreslår herefter nogle mulige au pairs, og I kan vælge den person, I selv tror passer bedst ind i netop jeres familie.

  • Udlændingeservice kræver, at au pairs fra en lang række lande søger om opholdstilladelse i Danmark. En au pair skal være mellem 17 og 29 år og må ikke være gift.

  • Værtsfamilien skal betale hjemrejsen, når au pair’ens opholdstilladelse udløber – og i visse tilfælde betaler værtsfamilien også udrejsen.

  • Au pair’en skal betragtes som en del af familien – au pair betyder ‘på lige fod’. Arbejdsopgaverne skal relatere sig til den daglige husførelse i værtsfamilien og vil typisk være børnepasning, tøjvask og rengøring. En au pair må ikke stå for husholdningen på egen hånd, må ikke beskæftiges med hovedrengøring, havearbejde og lignende og må ikke sendes ud for at arbejde for andre familier eller firmaer. Han eller hun bør heller ikke efterlades alene med ansvaret for børnene i flere dage.

  • En au pair må arbejde højst 30 timer om ugen – fordelt på maks. fem timer om dagen, og skal have mindst en fridag om ugen helt uden pligter.Du skal minimum betale 2.500 kr. pr. måned i løn til din au pair foruden kost og logi.

  • En au pair har ret til at gå til danskundervisning, og arbejdet i familien skal være så fleksibelt, at hun samtidig kan passe fritidsinteresser.