Sandheden er (måske) ilde hørt
SPONSORERET indhold

Skal vi skide på sandheden?

Hvornår skal man kalde en lort for en lort, og hvornår skal sandheden pakkes ind i sprogligt vat? Journalist Diana Ebba Pedersen er skide forvirret.

Af:: Diana Ebba Ø. B. Pedersen Foto: Diana Ebba Ø. B. Pedersen
14. apr. 2016 | Børn | Vores Børn

Jeg er jyde og opvokset 30 meter fra en gylletank. Når vinden kom fra vest, kunne jeg som barn ikke åbne vinduerne på mit værelse, for så satte stanken af gylle og svin sig i mit nyvaskede håndboldhår. Ja, jeg er fra landet.

Måske netop derfor gav en lille, ganske ubetydelig og helt udramatisk episode ved sidste års økodag i april anledning til en undren i mit stille morunivers.

Min søn, kæreste og jeg var (som resten af kongerigets landforskrækkede byboere) taget ud på et økologisk kvægbrug for at se køerne spjætte sig ud på forårsgræsset.

Pludselig begyndte en ko – pardon my french – at skide udover det hele. En lille dreng ved siden af min søn pegede lystigt på koen og sagde: “Se mor, koen skider.” “Ja,” nikkede moren til drengen og tilføjede: “Koen prutter.” 

LÆS OGSÅ: Eksperterne tester frugtsmoothies

Undskyld mig, det kan godt være, jeg er fra landet og har inhaleret gylle det meste af min barndom, men den ko pruttede altså ikke. Den sked, lavede pølser, lort og kokasser.

Det er jo løgn!

Drengen hørte vist ikke sin mors formulering, men havde travlt med at iagttage de enorme mængder af drøvtygget ensilage, der kom ud af koens bagende. Men jeg kunne alligevel ikke helt lade være med at bide mærke i moderens formulering: “Ja, koen prutter”. For det var overhovedet ikke det, jeg så! Den ko sked i lårfede stråler gennem flere minutter til både sin egen og publikums store fornøjelse. Og da den var færdig med det, tissede den. Jeg hørte ikke en eneste prut. Ikke bare et nervøst “pffffft”. Nope. Ikke en lyd.  

Og tænk, det har jeg brændt inde med i et helt (rædsels)år. Episoden gav mig en anledning til at fundere over mit morliv og i særdeleshed, hvordan jeg italesætter virkeligheden og dens mere eller mindre økologiske sandheder. For skal vi som forældre kalde en spade for en spade, eller bør vi være varsomme og moderere lidt på virkeligheden og dens ordlyd? Hvad er egentlig bedst for vores børn? Afhænger det af situationen? Det er skide svært, altså…