Sebastian Klein
SPONSORERET indhold

Ny podcast: Nu kan dit barn stille nysgerrige spørgsmål om dyr til Sebastian Klein

Hvorfor trækker nogle fugle mod syd om vinteren, og kan det virkelig passe, at blåhvalens lort er regnbuefarvet? Kun fantasien sætter grænser, når nysgerrige børn stiller Sebastian Klein spørgsmål om verdens dyr og natur i den nye Talk Town podcast ”Spørg Sebastian”. Og dit barn kan også være med.

Af:: Simone Brandt Hald Foto: Christian Als
22. feb. 2020 | Børn | Vores Børn

De er pelsede, skællede, glatte og ru. De kan flyve, springe, sprinte og klatre. Nogle kan spinde spindelvæv, andre kan skifte farve og camouflere sig. Verden er fuld af fascinerede dyrearter med alverdens talenter.

Dem stiller dyreelsker Sebastian Klein nu skarpt på i Talk Town podcasten ”Spørg Sebastian”. Her kan nysgerrige børn få svar på alle de ting, de undrer sig over, når det kommer til dyr og natur. Se hvordan nederst i artiklen.

– Man kan spørge om alt mellem himmel og jord. Hvorfor siger hunden vov? Hvorfor trækker nogle fugle mod de varme lande, når det bliver koldt herhjemme? Hvorfor findes der ikke mammutter i dag?, eksemplificerer Sebastian Klein, da Talk Town fanger ham på en telefonforbindelse i sin bil.

– Og hvorfor æder elefanter lort?, råber teenagesønnen fra bagsædet.

– Ja, det er også et godt spørgsmål. Det er simpelthen, fordi der er næring i det. Dyr gør mange skøre ting, der undrer os. Det kan være ting, de gør, men det kan også være måden, de ser ud eller lugter på, der gør dem helt særlige, siger Sebastian Klein og forklarer, at formålet med brevkassen er at gøre børn klogere på den natur, vi alle er dybt afhængige af, og samtidig få dem til at tage ansvar for den.

– Vi mennesker er jo programmeret sådan, at vi kun holder af det, vi kender. Ellers gider vi ikke passe på det. Bare se på vores familier, vi beskytter dem, fordi vi kender og elsker dem. Derfor er det vigtigt at lære børn om dyr og natur – især i en tid hvor rigtig mange arter er i tilbagegang, siger Sebastian Klein.

I Danmark er tæt på 4.500 dyr og planter truede, ifølge Danmarks Naturfredningsforening, mens omkring en million arter er truet mod udryddelse på verdensplan, skriver Videnskab.dk. Aldrig har arterne været så udsatte, som de er nu.

Dinosaurerne havde fjer

Naturformidleren kommer vidt omkring dyreriget i podcasten, for et spørgsmål avler som regel ikke kun et svar, men også masser af afstikkere, der er mindst lige så interessante og lærerige.

– Taler man om flodheste, er det også nærliggende at tale om hvaler, for de to dyr er beslægtet. Engang for mange, mange år siden krøb hvalerne fra vand og op på land, så i en periode var de landdyr, det kan vi se på de gamle skeletter, der er fundet rundt om i verden, fortæller Sebastian Klein.

Selvom han har beskæftiget sig med alt fra insekter til løver og hvaler det meste af sit liv, er det sket, at han har måttet kapitulere og svare ”det ved jeg ikke” til de rigtigt svære spørgsmål.

– Mine børn har stillet mig mange svære spørgsmål i tidens løb – og jeg er kommet til kort masser af gange, for der er endnu så mange ting, vi ikke ved eller forstår om dyrene og naturen. Vi gætter på, at mammutterne uddøde af en kombination af klimaforandringer og menneskets jagt på dem. Men vi ved det ikke med sikkerhed. Det er først inden for de sidste 10-20 år, at vi har fundet ud af, at dinosaurer havde fjer og ikke skællet hud. Det har aflejringer fra en Gigantoraptor i Mongoliet påvist. Så videnskaben udvikler sig hele tiden, det er det, der gør den så spændende, siger Sebastian Klein.

Har du et spørgsmål til Sebastian? Så send en lydfil med dit spørgsmål til sebastian@talk-town.dk

LYT TIL DE TO FØRSTE AFSNIT AF SPØRG SEBASTIAN HER

SpoergSebastian900x900.jpg

Anbefalet til dig