Vores søn savler meget, er det normalt?

Spørgsmål:

Vores søn på 20 måneder savler meget! Vi skifter mange savlesmækker hver dag, og de er gennemblødte. Nogle gange bliver trøjen også våd. Han bruger ikke så meget sut i løbet af dagen, men vi kan godt se, at han savler mere, når den er i munden.

Han mangler alle fire hjørnetænder, ellers har han dem alle. Han har ikke haft savlet mere eller mindre, når der kom tænder. Men vi har dog tænkt, at savleriet ville stoppe, når de alle var på plads. Men så nævnte en gæstedagpleje, at hun syntes, det var unormalt, at han stadig savlede (og så meget), og så blev vi jo lidt bekymrede.

Så vores spørgsmål er, om hvor længe savler børn normalt? Har det noget med tænderne at gøre? Bør vi kontakte lægen?

Lonnie

Læs sundhedsplejerskens svar på næste side.

Svar:

Kære Lonnie

Der er meget forskel på, hvor meget børn savler, og hvor længe det står på. Ofte starter ”savleriet” ved tomånedersalderen, og hos de fleste er det klart aftagende ved toårsalderen. Dog er der stadig nogle, hvor mundvandet løber også efter denne alder.

Som en del af udviklingen vænner man sig til at synke spyttet, i stedet for at lade det løbe ud af munden. Ofte kan børn savle mere i de perioder, hvor tænderne bryder frem, men jeg synes mest, man bemærker det hos børn, som ikke savler så meget til hverdag.

Hvis man har ondt i halsen eller lignende, kan man også savle mere, fordi man ikke ”ønsker” at synke spyttet, da det er smertefuldt. Jeg oplever dog, at det er yderst sjældent, at der er en decideret lidelse eller sygdom, som ligger til grund for savleriet. Så det bedste, man kan gøre, er at væbne sig med tålmodighed – og savlesmækker – og vente til det er aftaget.

Mange børn savler betydeligt mere, når de bruger sut, så det kan være en god grund til at minimere brugen af sutten til sovetid.

Med venlig hilsen
Ulla Darre

Faktaboks

Om eksperten:
Ulla Darre arbejder som ledende sundhedsplejerske i Frederikssund Kommune, hvor hun har været siden marts 2004. Inden da har hun arbejdet som sundhedsplejerske i Kgs. Lyngby og København. Hun er uddannet sygeplejerske og sundhedsplejerske.

Det er ikke længere muligt at stille spørgsmål til Ulla Darre.
Ret i stedet spørgsmål til: Dorte Fischer, sundhedsplejerske@voresborn.dk

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Børnesygdomme