Legeaftale: Sådan får dit barn venner med hjem
SPONSORERET indhold

Hjælp dit barn med de første legeaftaler

Dit barn kan få nære venner og sjove lege ud af legeaftaler uden for vuggestuen. Sæt gode rammer og forventningerne lavt, så er chancen for succes størst.

Af:: Nadia Louise Kristensen Foto: Nimastock
25. jan. 2011 | Børn | Vores Børn

Antons navn bliver sagt med stor glæde i stemmen, når I spiser aftensmad, eller dit barn bliver særlig begejstret over at møde ham i garderoben om morgenen. Hvis begejstringen går begge veje, kan sådan et venskab være en god idé at tage med hjem i privaten.

Legeaftaler kan være med til at knytte endnu stærkere bånd mellem de små. Hjemme er der mere ro til fordybelse, end der typisk er i en institution.

Det betyder, at legen bedre kan folde sig ud, blandt andet fordi børnene ikke behøver forholde sig til en hel masse andre mennesker på én gang.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at håndtere legeaftaler

– Legeaftaler er gode for børn, der kan finde ud af at bruge dem, fordi de får nogle gode kammerater og mulighed for at lege på en anden måde. Derhjemme er der ro til, at børnene kan leve sig ind i legen.

– Toårige vil også rigtig gerne vise deres legetøj og familie frem – det skaber intimitet mellem børnene, siger Ole Henrik Hansen, der forsker i nul-tre-årige børn på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole.

Hvornår er barnet klar?

En legeaftale bliver dog kun en succes, hvis begge børn er klar. Ifølge Ole Henrik Hansen er etårige som udgangspunkt endnu for små. På det tidspunkt er det at være uden far og mor en hel dag i vuggestuen i sig selv en kæmpe udfordring.

Hvis dit barn så oven i købet skal besøge en ven efter vuggestue, kan det blive for meget og ende med, at dit barn får sværere ved at give slip på dig i fremtiden. En god tommelfingerregel er, at dit barn skal være mindst halvandet – og mere sandsynligt to år – for at få rigtig glæde af en legeaftale.

LÆS OGSÅ: Forstå dit barns valg af venner

På det tidspunkt kan dit barn både bevæge sig sikkert rundt og fortælle Antons mor, at han er sulten eller savner sin mor eller far.

– Det er trygt for dit barn, at det kan udtrykke, hvad det vil, og kan sige til, hvis legeaftalen skal slutte, for nu skal mor komme igen, siger Ole Henrik Hansen.

I toårsalderen begynder dit barn også at kunne forstå, når du fortæller, at det skal hjem at lege hos en anden og for eksempel bage boller, og at du kommer igen og henter det.

For at vurdere, om dit barn er klar til at komme hjem og lege i et fremmed hus, kan du prøve at lægge mærke til, hvordan barnet har det med at sige farvel om morgenen i vuggestuen eller dagplejen.

Hvis du dårligt når at give et farvelkys, inden dit barn er tonset ind på stuen for at hive legetøj ned af hylden, er dit barn højst sandsynligt klar til en legeaftale.

Men hvis dit barn har svært ved at sige farvel og klynger sig til dig hver morgen, er det måske en god idé at vente. Så vil dit barn ikke være tryg uden dig i et fremmed hjem. Er du i tvivl, så tal med pædagogerne. De tager imod dit barn hver dag og har en klar fornemmelse af, hvor nemt eller svært det har ved at give slip.

– I bund og grund skal du bruge din sunde fornuft og lytte til dit barn. Hvis barnet selv spørger, om han eller hun må tage Anton med hjem eller komme hjem til ham, så er det en god indikation for, at det er klar, siger Ole Henrik Hansen.

Vælg en god ven

Når du sætter den første legeaftale i stand, så sørg for, at det er en god ven, dit barn skal lege med. Det letteste er jo at lave en aftale med din bedste venindes barn, men det er ikke nødvendigvis den legekammerat, dit barn selv ville vælge. Dit barns ven skal helst være jævnaldrende, og de to rollinger skal have noget særligt sammen.– De skal synes, at det samme legetøj er sjovt og grine af de samme ting. Børn udvikler sig uhyre meget i vuggestuealderen, og de leger bedst, hvis de er på nogenlunde samme udviklingstrin.– Legen vil simpelthen stoppe, hvis der er for stor forskel, siger Ole Henrik Hansen.Gode venner har også lettere ved at finde tilbage til den gode leg, hvis de kommer op at toppes. Hvis du ikke helt ved, hvem der er dit barns ‘særlige udvalgte’, kan du eventuelt spørge pædagogerne i vuggestuen.LÆS OGSÅ: Sådan hjælper du dit barn med at få vennerNår du har fundet frem til, hvem dit barn skal lege med, er det vigtigt, at du taler med forældrene til det andet barn om, hvor lang tid aftalen skal vare, hvad børnene skal lave, og hvor legen skal foregå. Det bedste er nok en dag i weekenden eller måske en dag efter vuggestuen, hvis I henter tidligt, så børnene ikke er for trætte.Ved de første legeaftaler er det bedst, at du afleverer dit barn hjemme hos legekammeraten. Det er tryggere for dit barn at blive afleveret end blot at blive taget med fra vuggestuen til et sted, barnet ikke kender. Små børns hjerner er nemlig programmerede til at være på vagt.– Det kan føles meget farligt og udfordrende første gang, et barn skal hjem til en anden. Det nye sted lugter anderledes, og møblerne er anderledes end derhjemme, siger Ole Henrik Hansen.

Gode rammer

Inden du afleverer dit barn eller får besøg af legekammeraten, er det godt at tale legeaftalen igennem med dit barn. Hvis barnet har en klar forestilling om, hvad der skal ske, er det mere trygt.Det er også ved denne snak, at du kan finde ud af, om dit barn er helt klar. Hvis barnet virker glad og spændt ved tanken om at besøge Anton, er det et godt tegn. Hvis ikke, skal du måske overveje det en ekstra gang.Du behøver ikke blive under hele aftalen, hvis den foregår hos det andet barn, men det er vigtigt, at du taler med dit barn, inden du går. Fortæl om dine planer ved at sige, at du kommer tilbage, når børnene har spist boller eller leget med biler. Fortæl, hvad du har tænkt dig at lave, og at du vil hente barnet bagefter.Er det dig, som er vært for legeaftalen, så prøv at sætte nogle rammer for legen. Hvis børnene hurtigt viser, at de selv kan styre legen, er det fint. Men sørg alligevel for at have noget planlagt i baghånden, som at bage med børnene eller lege købmandsbutik.Det kan også være nok at sætte noget sjovt legetøj frem. Så har du noget konkret, du kan tale med dit barn om inden legeaftalen, som han eller hun kan glæde sig til.LÆS OGSÅ: Den store legetøjsguideSenere kan du gøre mere ud af legen, hvis du altså orker og gerne vil give den en ekstra skalle. For eksempel kan du tage børnene med på en brandstation og så bagefter gå hjem og lave sofaen om til brandbil. Eller tage ud og se på flotte kjoler i en tøjbutik og så bagefter gå hjem og lege prinsesse.– På den måde kommer der noget indhold og kvalitet ind i legen, som børnene måske endnu ikke selv er i stand til at skabe. Børn elsker fra etårsalderen at forestille sig og lære noget om, hvordan det er at være frisør eller brandmand, siger Ole Henrik Hansen.

Det’ miiin!

Selv om du selvfølgelig håber, at de første legeaftaler går forrygende, og børnene leger idyllisk sammen fra start til slut, så forbered dig på, at der sagtens kan komme konflikter. Det er helt almindeligt, at små børn bliver uenige om, hvem der skal have hvilket udklædningstøj på, eller hvem der skal trykke på sirenen på brandbilen.

En klassiker er selvfølgelig, at dit barn eller legekammeraten synes, det er svært at dele legetøjet. Du kan forsøge at komme udenom netop den konflikt ved at gemme yndlingslegetøjet væk, men er det ikke nok, må du gerne træde i karakter.

– Hvis du har et barn, der har meget svært ved at dele sit legetøj, må du sætte dig ned på gulvet og forklare, at de skal dele legetøjet. Bliv der, indtil dit barn finder ud af, at verden ikke går under, selv om Anton låner den fine, røde dukkevogn, siger Ole Henrik Hansen.

Den slags oplevelser er med til at gøre dit barn til et socialt væsen – og en del af opdragelsen. I det hele taget er det godt at huske, at legeaftaler ikke behøver være rendyrket lykke fra ende til anden.

For høje forventninger kan nemt føre til skuffelse og frustration – også for dit barn – så undgå at sige, at det bare bliver så sjovt og fantastisk at lege sammen. Vær i stedet neutral, når du taler om den fremtidige aftale, og hold dig til konkrete ting som, hvad de skal lege, og hvor de skal være.

– Du skal ikke skabe store forventninger eller gøre det til et forældreprojekt. Hold det nede på jorden. Tag det for hvad det er – et venskab, som får lov at udvikle sig, siger Ole Henrik Hansen

LÆS OGSÅ: Få styr på dine mor-frustrationer

LÆS OGSÅ: Hvilken mortype er du?

LÆS OGSÅ: Få et barn der strutter af selvværd