Test af højstol
SPONSORERET indhold

5 højstole dumper på sikkerheden

I en stor test af de 13 mest populære højstole ser det skidt ud med sikkerheden. Se her om dit barns stol er blandt de dumpede i Forbrugerrådet Tænks store sikkerhedstest.

Af:: May Kjærsgaard Foto: Colourbox
29. nov. 2016 | Børn | Vores Børn

OPDATERET DEN 23.03.2017 vedr. Flexa 

En højstol er et must i de fleste børnefamilier, så den lille kan sidde med ved middagsbordet. Både sikkerhed og komfort skal være i orden, for at barnet sidder sikkert og godt. Især sikkerheden er vigtig, da der er lang at falde fra spisebordshøjde for din lille guldklump.

Forbrugerrådet Tænk har derfor testet 13 af de mest populære højstole ud fra en lang række kriterier. Fem af de testede højstole får den samlede bedømmelse ’dårlig’ og er derfor dumpet testen. De fem dumpede højstole har flere mangler, men de dumper alle på sikkerhed og stabilitet.

LÆS OGSÅ: Test: Her er den bedste højstol til din baby

De fem dumpede stole er:

Babysam Billie 2

Højstol

Babysam Billie 2 har for store huller ved benene, så barnet nemt kan glide ud, hvis det sidder med begge ben i det ene hul. Mavestroppen, der skal fastholde barnet i stolen og forhindre det i at glide ud er ikke tilstrækkelig, fordi der ikke er en skridtstrop, som kan fastholde barnet i sædet. Begge dele skal hver for sig være i orden, og det gør stolen særlig usikker, når begge dele dumper.

Stolen er desuden ustabil baglæns i testen, og det giver en øget risiko for at barnet kan tippe bagover med stolen, hvis det sidder uroligt.

Babytrold Stolen

Højstol

BabyTrold Stolen dumper i testen, fordi den er ustabil både sidelæns og baglæns, når den står på de fire gummipuder. Det giver en øget risiko for, at barnet kan vælte med stolen, hvis det sidder uroligt. Stolen kan stabiliseres, hvis man fjerner de fire gummipuder under stolens fødder.

Baby Dan Angel Feast

Højstol

Babydan Angel Feast dumper i testen, fordi stolen har for store huller ved benene, så barnet let kan glide ud, hvis det sidder med begge ben i det ene hul. Mavestroppen, der skal fastholde barnet i stolen og forhindre det i at glide ud er ikke tilstrækkelig, fordi der ikke er en skridtstrop, som kan fastholde barnet i sædet. Begge dele skal hver for sig være i orden, og det er gør stolen særlig usikker når begge dele dumper.

Flexa Højstol

Højstol

Flexa højstol dumper i testen, fordi stolen er baglæns ustabil i den høje indstilling, når bakkebordet ikke er fastmonteret på den. Det betyder, at stolen let vipper bagover med barnet, hvis det sidder uroligt ved spisebordet, hvor bakkebordet normalt ikke vil være monteret.

Stolen kan forkortes, så barnet gradvist rykker længere ned i takt med, at det vokser. I de lavere positioner skal man være opmærksom på, at stolen er både ustabil sidelæns og baglæns. Det øger risikoen for, at barnet kan vælte sammen med stolen, hvis det sidder uroligt.

OPDATERET: Sikkerhedsstyrelsen har valgt ikke at give Forbrugerrådet Tænk medhold og Flexa har ændret i manualen.

Sikkerhedsstyrelsen: “Vi mener ikke, at TÆNKs test af jeres (Flexas, red.) højstol viser, at der her er tale/mistanke om et farligt produkt (jf. definitionen på et farligt produkt).

Det er vores (Sikkerhedsstyrelsen) vurdering, at det ikke er relevant, at teste indstillingen som almindelig stol til børn over 3 år efter højstolestandarden.”

Forbrugerrådet Tænk”Da vi testede stolen, testede vi på baggrund af den medfølgende manual. Flexa har efterfølgende valgt at præcisere manualen i forhold til alder og anvendelse. Dette er meget positivt, men giver ikke anledning til, at vi kan ændre på vores resultat. Dog har vi besluttet, at vi laver en gentest af højstole i 2017”

Flexa siger til Tænk: Vi har ekstraordinært valgt at ændre i vores samlevejledning for at gøre det mere præcist, at juniorstolen er til børn over 3 år. Fremadrettet vil det fremgå mere tydeligt, at når stolen anvendes som højstol, så skal den monteres med sele og bord eller bøjle.

Childhome Evolu 2

Højstol

Childhome Evolu 2 dumper testen. Det gør den, fordi den markedsføres som en to-i-en stol, der er fremstillet efter de sikkerhedsforskrifter, som gælder for høje barnestole. Stolen er stabil, når den er samlet i den høje indstilling, men dumper fordi den er ustabil både sidelæns og baglæns, når den er samlet i den lave indstilling.

Forbrugerrådet Tænk har anmeldt de fem dumpede stole til Sikkerhedsstyrelsen.

Medlemmer af Forbrugerådet Tænk kan læse hele testen af højstole her og her kan du få 9 gode råd fra ergoterapeuten til, hvordan dit barn sidder rigtigt i højstolen.

LÆS OGSÅ: 9 gode råd til børn i køkkenet

LÆS OGSÅ: Gaveguide: God gaveskik

LÆS OGSÅ: 8 tips til et sundt indeklima på børneværelset