TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Kom i med dit barn, siger musikeren Thomas Blachman.
Foto: Christian Als Kom i øjenhøjde med dit barn, siger musikeren Thomas Blachman, der derfor har designet en stol.

Thomas Blachman: ”Jeg kom for tidligt i skole, fordi min far troede, jeg var genial”

Se dine børn, og anerkend deres fjollerier og finurlige udtryksformer, foreslår Thomas Blachman, der selv blev stopfodret med selvværd hjemmefra – men mange forældre glemmer at komme i øjenhøjde med børnene, og det er et problem, mener musikeren.

Den største udfordring for børn er, at de ikke føler sig set, mener Thomas Blachman, der selv blev både set og hørt af sine forældre. Faktisk troede forældrene så meget på hans begavelse, at de pakkede skoletaske og madpakke og sendte sønnike til tavlen før tid.

- Jeg kom for tidligt i skole, fordi min far troede, jeg var genial. Jeg var god til at gengive former og kunne genkende ting ud fra det mindste lille udsnit, og det troede min far var identisk med en vis begavelse. Det var bare ikke den form for begavelse, som man satte pris på i skolen, og jeg følte mig som en tumpe. Men mine forældre var aldrig bekymrede for mig, og de sagde begge til mig, at det nok skulle gå. Deres tillid til mig blev til min selvtillid, siger Thomas Blachman til magasinet Vores Børn.

I dag kan det imidlertid være svært at huske at komme i øjenhøjde med børnene, mener musikeren, og det er et problem, siger han.

- Udfordringen for børn i dag er, at de ikke føler sig set. Og uanset hvilken vej de skal i livet – om de skal være hjerneforskere, elektrikere, fodboldspillere eller musikere – så kræver det, at de kan sanse og mærke, hvad der er den rigtige vej for dem, siger Thomas Blachman til Vores Børn.

I øjenhøjdestolen

Et skridt på vejen til den erkendelse begynder ved samtalen omkring spisebordet, mener musikeren. Derfor har han fået en idé til en børnestol, kaldet i øjenhøjdestolen, som er tilpasset den aldersgruppe, der befinder sig mellem højstolen og den gængse størrelse til voksne.

- I dag har vi en tendens til at overlade det til eksperter at se børnenes potentiale; det må læreren se, det må pædagogen se, det må håndboldtræneren se. Men det er først og fremmest forældrenes ansvar at advokere for deres børn og den måde, de ser verden på. Jeg synes, der mangler selvtillid i Danmark, og det kommer allermest til udtryk, når vi som forældre ikke anerkender vores børns fjollerier, dagdrømme og finurlige måder at udtrykke sig på. Og giver plads til at børnene kan filosofere på deres egne præmisser. For det er derigennem, de får en idé om dem selv, siger musikeren til Vores Børn.

Læs hele artiklen om Thomas Blachman i magasinet Vores Børn, som er på gaden nu.

Se, hvad vi ellers skriver om: Børneopdragelse og Interview