Trodsalder
Hjælp gerne toårige Noah med at sætte ord på følelserne, råder børnepsykologen. Foto: Frederikke Heiberg

Trodsalder: “Noah slår og skubber”

Fra den ene dag til den anden forvandlede søde Noah sig til en tikkende bombe, der slår mor, far og børnene i vuggestuen.

Faktaboks

Mor: Laila Vendelbo, 36 år, kundekonsulent.

Far: Allan Bronke, 37 år, key account manager.

Barn: Noah, 2 år.

Faktaboks

Camilla Egelund Naef er børnepsykolog og har også speciale inden for voksen og familieterapi. Se mere på Cen-psykolog.dk

Hvordan plejer Noah at opføre sig?

Han har altid været sød, kærlig og nem. Vi har ikke haft store konflikter, og han har været god til at forstå et nej. Hvis jeg har bedt ham om at vente, så har han også tålmodigt accepteret det.

Hvornår begyndte han at forandre sig?

Det kom som lyn fra en klar himmel, da han blev to år. Han kaster med legetøjet, smider sig på gulvet og skriger vildt, hvis han ikke kan finde ud af det. Han kan forvandle sig fra den sødeste dreng til et ‘monster’. Vi kan også sidde sammen og hygge, og så, ud af det blå, slår han os.

LÆS OGSÅ: “Min 2-årige vil bestemme alt!”

Hvordan reagerer du?

Jeg synes, det er svært at skælde ud, for jeg ved jo, at han ikke gør det i ond mening. Han kan nok ikke rumme sine følelser, og han kan ikke sætte ord på dem endnu. Når vi hæver stemmen og siger ‘nej’, så griner han bare ad os! Vi har prøvet med timeout, men han synes, det er hyggeligt, så det virker ikke.

Hvad er det værste ved konflikterne?

At vi kan sidde og kramme eller hoppe i sengen og grine, og så slår han os pludselig. Der behøver ikke at være en konflikt. Det er ikke hver dag, men det sker tit. Jeg bliver ked af det, når vi har det hyggeligt, og han så slår.

Hvordan er Noah i vuggestuen?

Der var ingen problemer, før han blev to år. Nu får vi tit at vide, at han har skubbet eller slået de andre børn, fordi han vil have opmærksomhed, men ikke ved, hvordan han skal få den. Jeg er ked af, at det er mit barn, der slår, men jeg ved jo, at det er en del af deres udvikling.

Slår Noah efter andre end jer?

Han slår ikke vores venners børn og heller ikke andre voksne end os. Han tester os lige til grænsen. Vi er enige om opdragelsen, men jeg er lidt blødere end min kæreste – det er nok derfor, de fleste konflikter går ud over mig.

Hvad vil du gerne have hjælp til?

Jeg er i tvivl om, hvad vi kan forvente af en toårig. Kan han forstå, at han ikke må slå? Hvordan skal jeg reagere, når han slår mig? Er det forkert at skælde ham ud? Jeg vil nødig gøre noget forkert, men det er også frustrerende, når han griner ad mig.LÆS OGSÅ: Trodsalder: Hjælp, min 3-årige går amok!

Børnepsykologens råd til familien

1: Sæt ord på
Når Noah slår i et hyggeligt øjeblik, er det nok, fordi han bliver for ivrig, men ikke kan sætte ord på det. I kan hjælpe ved at sætte ord på hans følelser som ‘jeg kan se, at du bliver rigtig begejstret, men du må ikke slå’. Det er han gammel nok til at forstå, men måske skal det siges mange gange. Fortæl ham, hvad det gør ved jer, når han slår – for eksempel ‘det gør ondt på mor’ eller ‘av, av’ – og peg på det sted, han har slået.

2: Drop skældud
Det er vigtigt, at I bliver ved med at korrigere Noah, når han slår – men lige så vigtigt at I ikke skælder ham ud, når I gør det. A. Sæt ord på hans følelser for ham. B. Gør det klart, at man ikke må slå. C. Fortæl ham, at det gør ondt på jer. Undgå at blive vrede, og brug kun korte sætninger. Hvis han griner, så forstår han nok ikke alvoren i det endnu – og når det går hårdest ud over mor og far, er det, fordi det er her, Noah er mest tryg.

3: Giv alternativer
Når Noah slår, skal I anvise ham nogle alternative måder at reagere på i stedet for blot at sige nej. Det kan for eksempel være aen på kinderne, et stort kram eller en kildetur. I vuggestuen er det pædagogernes opgave, men jo mere I øver derhjemme, desto nemmere bliver det i vuggestuen.

Tilbage til: Terrible twos: Overlevelsesguide til trodsalder

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Børneopdragelse, Trodsalder, Tumling, Udvikling og Børnepsykologi