Ulrikke Toft Simonsen og datter

Foto: Petra Kleis Ulrikke Toft Simonsens datter, Norma Reneé Siva Toft Simonsen, er nyeste skud på en stærk, matriarkalsk stamme - og så er hun opkaldt efter mormor.

Ulrikke Toft Simonsen fik angstanfald som gravid: ”Jeg var bange, men ville ikke indrømme det”

Ulrikke Toft Simonsen er en sej kvinde. Hun er rundet af en familie med stærke matriarker, men da hun skulle føde sin datter, lærte hun, at sårbarheden også gerne må gøre indpas – såvel udenpå som indeni.

Ulrikke Toft Simonsen har altid været omgivet af stærke, kvindelige forbilleder. Da hun selv blev gravid med sit første barn, kunne det derfor ikke være anderledes, end at hun skulle videreføre den matriarkalske tradition, hun er rundet af.

Men fødslen af datteren Norma Renée Siva Toft Simonsen – med mellemnavn efter mormor Renée Toft Simonsen – lærte Ulrikke, at styrke også kan findes i sårbarhed.

Kort inden terminsdagen fik hun nemlig et angstanfald, og for første gang stod det klart, at hun måske ikke helt havde set sandheden i øjnene. Det fortæller hun i det nye Vores Børn, som er på gaden nu.  

“Mit angstanfald handlede om, at jeg var bange og ikke ville indrømme det. For jeg har altid haft det dér narrativ omkring mig selv som sådan en tough type: ‘Jeg kan klare det, og det er ikke noget!’ Men jeg var jo så bange. For smerten og for kontroltabet.”

LÆS OGSÅ: "I det øjeblik, jeg rejser mig fra toilettet, kommer der et barn sejlende med ud"

Den typiske, danske mentalitet

Angstanfaldet fik de indestængte følelser ud af kroppen, men da fødslen endelig kom, viste den sig alligevel at være i den udfordrende ende. Veerne lod vente på sig, og da hun efter et par igangsættende piller og en meget lang nat med smerter og søvnløshed kun havde åbnet sig 1,5 cm., havde Ulrikke Toft Simonsen brug for et skud energi.

Da hun blev tilbudt en epidural og et vedrop, blev det derfor et stort “ja tak”. På trods af at det ikke var sådan, hun havde forestillet sig, at hun ville føde.

“Jeg havde den dér typiske, danske mentalitet: ‘Jeg vil føde uden bedøvelse’. Hvilket jo er latterligt, fordi for hvis skyld er det, at vi absolut skal føde i smerte? Jeg følte nærmest skyld over det bagefter. Og jeg sidder her og føler, at jeg skal sige: ‘Jamen jeg HAR jo mærket veer’ og ‘jeg har ligget en hel nat med smerter’. Altså, hvem går op i det? Jeg er så glad for, at jeg sagde ja til den epidural, for jeg fik sovet halvanden time, fik noget mad og fik samlet kræfter. Det var altafgørende. Ellers tror jeg, at jeg ville have haft en virkelig dårlig oplevelse.”

Om Ulrikke Toft Simonsen

Ulrikke Toft Simonsen, 28, læser til arkitekt og arbejder som model og influencer.

Hun er datter af psykolog og forhenværende topmodel Renée Toft Simonsen og steddatter til musiker Thomas Helmig.

Forlovet med Brian Siva, 32, kendt under kunstnernavnet Lord Siva. Sammen har de Norma på et halvt år.

Fra munke-chant til kaos

I stedet kom der totalt ro på. Den kommende mormor kørte et lydspor af noget munke-chant og filmede. Kæresten Brian Siva holdt hende i hånden, og på en monitor kunne Ulrikke Toft Simonsen se, at hun havde veer. Hun kunne ikke mærke dem. Det var fred og idyl – indtil hun ramte de ti centimeter, bedøvelsen blev slukket, og det pludselig blev akut at få Norma ud.

“Den dér måler, de havde på Normas hoved, begyndte at sige nogle ting, den ikke skulle sige. Pludselig skulle hun forløses lige nu, og det var så mærkeligt, for det gik fra total ro til mennesker overalt på stuen, noget, der bippede, og der var et klip og en sugekop i spil. Det hele var meget kaotisk.”

LÆS OGSÅ: Sofie Linde: ”Efter første nat med baby råbte jeg: Er det meningen, at jeg skal gøre det her selv!?”

Sådan husker Ulrikke Toft Simonsen det – alarmer, mennesker, indgreb, vanvid! Men når hun i dag ser den video, hendes mor tog, kan hun konstatere, at man intet kan se af det indre kaos, hun gik igennem.

“Jeg ligner sådan en lille buddha med vand i hele kroppen, ildrød i fjæset, med lukkede øjne. Alt det, jeg følte indeni, vendte jeg indad. Men det lykkedes mig at få hende presset ud uden sugekop og klip, og da hun så kom, græd jeg hysterisk i en time. Fordi det var sådan en forløsning, at nu var det overstået, og jeg kunne endelig give slip. Jeg lå bare og hulkede: ‘Hun er lige her, hun er lige her!’ Det vil jeg tage med til næste fødsel – at jeg godt må være lidt udadreagerende.”

Læs hele interviewet med Ulrikke Toft Simonsen i det nye Vores Børn, som er på gaden nu. Her kan du bl.a. også læse, hvordan du skaber en god relation til bedsteforældrene, og om dem, der passer på vores børn. Få også masser af inspiration til sommerferien.

Køb Vores Børn i butikkerne eller via dette link.

VB042022 - in text.jpg

Se, hvad vi ellers skriver om: Mor, Fødsel, Familieliv, Kendte og Interview

610x200_woordy_dmjpg.jpg