sponsoreret indhold
SPONSORERET indhold

Undgå de mest almindelige børneulykker i hjemmet

Hvert år kommer ca. 100.000 børn mellem 0-8 år til skade på grund af ulykker, der sker i og omkring hjemmet. Det oplyser Børneulykkesfonden. I samarbejde med Børneulykkesfonden får du her en række gode tips til, hvordan I undgår børneulykkerne i hjemmet.

18. feb. 2019 | Børn | børneulykkesfonden

Det var ellers lige så sjovt.

Mors hoved var dukket frem i dørkarmen med et ”tit tit” for så at forsvinde igen med et ”borte, borte”. Og i iveren efter at se, hvor hun var blevet af, satte de små ben i fart rundt om hjørnet hvor køkkenbordskanten fik erstattet børnelatteren med skrigende barnegråd

Cirka 270 børn i alderen 0-8 år kommer til skade i hjemmet hver dag. Det oplyser Børneulykkesfonden. Det løber op i omkring 100.000 børneulykker på årsbasis.

De mange skarpe kanter hører til nogle af de mest almindelige årsager til, at små børn kommer til skade i hjemmet.  Udover skarpe hjørner i børnehøjde er de mest almindelige årsager til børneulykker fald eller manglende sikkerhed i køkkenet.

Derfor har vi i samarbejde med Børneulykkesfonden nedfældet en række tips til, hvordan du kan gøre hjemmet til et mere sikkert miljø for dit barn.  Du kan også læse mere på Sikkerhverdag.dk

Hjørnebeskyttere og børnesikrede låse

Hjørner og skarpe genstande er ikke til at undgå i et hjem med spiseborde, køkkenborde og sofaborde. Og uheldigvis sidder hjørnerne ofte i børnehøjde. Når børnene leger, eller bare har mere fokus på at holde balancen, ser de ikke altid den skarpe bordkant. Der kan dog spares mange buler og tårer, hvis blot I sørger for hjørnebeskyttere eller runde beslag på bordenes skarpe hjørner, lyder det fra Børneulykkesfonden.

Tumling-sikrede hjem

Små børn kaldes ikke tumlinger for ingenting. De har det med at tumle forover og bagover, når de for eksempel står på det glatte badeværelsesgulv eller ligger på puslebordet og pludselig får øje på de spændende farverige tandbørster. Et godt tip er derfor, at I sørger for skridsikre måtter og underlag på badeværelset eller andre steder, hvor de små fødder nemt kan glide og miste fodfæste. Og ligger barnet på puslebordet, er det vigtigt, at du hele tiden har øje på barnet og ikke går fra det. Det tager ikke mere end et sekund for den lille tumling at trille til den ene eller anden side og falde ned fra puslebordet. Et andet vigtig tip er, at skråstolen aldrig må stilles oppe på spisebordet. Barnet kan nemt læne sig frem, og så er der pludselig langt ned. Og så gør du kun dig selv og barnet en tjeneste ved at fjerne siden på tremmesengen, når barnet er blevet stort nok til selv at klatre over.  

Slut med de vakkelvorne møbler

Samtidig kan der også ske ulykker, når barnet enten af ren nysgerrighed eller som en hjælp til at holde balancen griber fat i en af hjemmets tungere møbler. En tung reol kan forvolde stor skade, hvis den pludselig tipper ned over barnet. Anbefalingen lyder derfor, at tunge møbler bør hæftes fast til væggen. Tag også altid fastgørelsesbeslag i brug, hvis det leveres med produktet eller nævnes i brugsanvisningen. Er du i tvivl, om møblet står for vakkelvornt, så tag en runde i huset – på knæene. Det kan være en god måde at fornemme, hvilke møbler der er lette at vælte, når man ser hjemmet fra børnehøjde

Børnesikret køkken

Når stue, soveværelse og gang har brug for et børnesikkerhedstjek, så vil køkkenet også altid kunne bruge et ekstra tjek. For ikke blot er skufferne fulde af skarpe genstande, elkedlen, kaffemaskinen og komfur er ligeså ofte i armslængde for det lille, nysgerrige barn. Derudover er det ofte også i køkkenet, at vi opbevarer rengøringsmidler og andre giftige sager.

Sidstnævnte skal selvsagt holdes uden for børnenes rækkevidde, og skuffesikringer kan være en god idé, så barnet ikke pludselig står midt i køkkenet og vinker til dig med grillgaflen. Komfuret bør også udstyres med en ovnlås, så barnet ikke kan åbne den varme ovn eller få den uheldige idé, at ovnlågen kan bruges som skammel til at komme videre op på køkkenbordet. Her gælder det i øvrigt om – ligesom med stuens tunge reoler og skuffer – at I sørger for en tippesikring. 

Vil du læse mere om sikkerhed i hjemmet og sikkerhed i det hele taget? Så hent app’en Sikker Hverdag eller klik ind på Sikkerhverdag.dk. Her finder du tips, tricks og gode råd til en mere sikker hverdag for dig og dine børn.