Eksperimentet - En uge uden skærme

VIDEODAGBOG 1: Teknologi har overtaget familiehyggen hos danske børnefamilier

Sponsoreret: Dolmio udfordrer en helt almindelig familie til et eksperiment, hvor alle skærme bliver taget fra familien i en hel uge, og de i stedet tvinges til at være sammen. Se hvordan det går.

Halvdelen af danske børneforældre føler, at teknologi som f.eks. tablets og mobiltelefoner forstyrrer aftensmaden med familien. Det viser en ny nordisk undersøgelse om børnefamiliers teknologivaner ved aftensmad, foretaget af Dolmio.

46 % mener, vi bliver mindre nærværende, når der er skærme til stede under aftensmaden, men kun 27 % har regler for brugen af teknologi mens familien spiser aftensmad.

Derfor har Dolmio udfordret familien Westergaard til et eksperiment, hvor alle skærme bliver taget fra familien i en hel uge, og de i stedet tvinges til at være sammen. For selvom undersøgelsen viser at skærme og teknologi forstyrrer samværet med familien og gør at de får talt mindre sammen, så er teknologien alligevel fremme til spisetid hos halvdelen af familierne.

Eksperiment ikke uden udfordringer

I eksperimentet møder vi familien Westergaard, der er en familie på fire. Normalt har de deres skærme tændt næsten hele tiden – uden at tænke over det. Nu skal de prøve at være mere sammen som familie.

Eksperimentet er dog ikke uden udfordringer, for mens mor og far synes det bliver spændende og generelt synes at skærmene fylder for meget derhjemme, er børnene mere skeptiske. Specielt sønnen Markus på 10 år synes, det er “mega-irriterende”, fordi han bruger sin telefon hele tiden.

Skærmene har overtaget familiehyggen

Undersøgelsen af børnefamilierne brug af teknologi ved aftensmaden viser at der er et tydeligt problem. 43 % beretter at teknologi er skyld i at familierne taler mindre sammen og 40 % mener at det forstyrrer samværet med familien.

Selvom hele 59 % er helt enige i, at måltidet er hyggeligere brug af teknologi, så indrømmer halvdelen at i løbet af den seneste uge har der været været en eller flere, der har brugt mobil, tablet, set tv eller anden teknologi under aftensmaden – og kun 7 % siger, at det giver mere ro.

Kan vi ændre vores skærmvaner?

Med eksperimentet ønsker Dolmio (link) at sætte handling bag undersøgelsen, og udfordre familien til at slukke teknologien og tænde for familiehyggen. Familien får en uge til at finde familiehyggen frem og måske tænke lidt over, hvor meget de egentlig bruger skærme i hverdagen i stedet for at være sammen.

Se hvordan det går familien Westergaard i eksperimentet ”Ugen uden skærm” i de næste to afsnit:

VIDEODAGBOG 2: Forældre overhaler børnene i skærmbrug ved middagsbordet (2. afsnit af Eksperimentet: Ugen uden skærm)
VIDEODAGBOG 3: Mindre skærmbrug giver mere nærvær i børnefamilier (3. afsnit af Eksperimentet: Ugen uden skærm)

Se, hvad vi ellers skriver om: Sponsoreret, Familieliv og Video