14 vintagetrends du skal gå efter
SPONSORERET indhold

14 vintagetrends du skal gå efter

Kurvestolens comeback, tekstiler fra 20erne og 30erne, dansk kunsthåndværk og sølv og krom. Tjek de hotteste tendenser på vintagefronten lige nu.

Foto: Produkter og fotos fra 1STDIBS, Banja Rathnov, Bruun Rasmussen kunstauktioner, deconet, Green square, klassisk dansk møbelkunst, The apartment m.fl.
19. feb. 2015 | Bolig | Eurowoman


Fotografi af Tove Kurtzweil.

1. Fantastisk fotokunst
Fotokunsten er rykket ind i boligen, og trenden bliver stadig stærkere. Det ses bl.a. hos de anerkendte auktionshuse, hvor fotografiet er blevet mere og mere populært som samlerobjekt. Især er interessen stor inden for modefoto og kunstfotografi.


Collage af Franciska Clausen.

2. Den personlige kunstsamling
Skab din egen, personlige samling af kunst, som afspejler det, du kan lide, og som passer til din indretning. På auktionerne kan man ofte finde litografier, collager og akvareller af anonyme eller mindre kendte kunstnere.


Bauhauskander.

3. Sølvspejlinger og krom
Sølv og krom har i nogle år været glemt i indretningen modsat de populære og varmere materialer som kobber og messing, som i den grad har indtaget boligen. Vi spår dog, at det blanke materiale er på vej tilbage i boligen både i møbler og tilbehør som fx de smukke, antikke sølvkander fra Georg Jensen. Også de gamle bauhauskander af fx Marianne Brandt er i høj kurs.

Kurvestol AJ237 af Arne Jacobsen

Kurvestol AJ237 af Arne Jacobsen


Kurvestol AJ237 af Arne Jacobsen


4. Kurvestolens comeback

Rattan havde sin storhedstid i 60erne, hvor møbelsnedkere og arkitekter lavede smukke møbler i det hårdføre, men håndværksmæssigt krævende materiale. Materialet er nu på vej tilbage, og det er især de italienske og danske vintagemøbler, der er efterspurgte. Historisk set har rattan altid haft en vigtig plads i indretningen, og bl.a. Franco Albini og Arne Jacobsen har skabt nogle utrolig smukke og skulpturelle møbler i rattan.

Moon-bordlampe, Verner Panton

5. Retro coolness
Design fra 60erne og 70erne er en trend, som stadig er oppe i tiden, selv om mange har et had-kærlighedsforhold til retroperioden, der ofte forbindes med stigereolen og afsyrede fyrretræsmøbler. Men mange af nutidens hotte designere har faktisk valgt at søge tilbage og hente inspiration i 60erne og 70ernes cool designunivers, hvor chunky veloursofaer mikses med lækkert design i læder og interiør i drømmende, organiske former. Danske Verner Panton er blandt designerne fra den tid, men man kan også sagtens finde flot interiør fra perioden, uden at der står kendte designernavner bag.


Kinesisk tæppe fra 20erne.

Kinesisk tæppe fra 20erne.

6. Tekstiler fra 20’erne og 30’erne
I takt med at tekstilerne indtager en helt ny rolle i boligen, bliver også de smukke gamle vintagetæpper til vægge og gulve mere og mere populære. Især er de svenske tekstilkunstnere fra 20erne og 30erne i høj kurs som fx Märta Måås-Fjetterström og Marianne Richter. Også de etniske kelim- og berbertæpper og art deco-tæpper fra 20-40erne er på vej tilbage.


Vægobjekt, Curtis Jere.


7. skulpturer på væggen
Skulpturelle vægobjekter fra især 60erne og 70erne vinder frem igen. Fx af den amerikanske kunstner Curtis Jere.


Fransk art deco-konsolbord.


8. Elegante konsolborde

Det spinkle, elegante udtryk og art deco-stilen præger de smukke konsolborde, som rykker ind i boligen nu.


 

Alexander Caldermobile.


9. Magiske mobiler
De fleste forbinder mobiler med kunstneren Alexander Calder, men man kan også finde smukkere og billigere mobiler af mere ukendte kunstnere.

 

Butiksinventar,Green Square.

Butiksinventar,Green Square.

10. Personlige fund
Rariteter og kuriøse ting, som ingen andre har, er i høj kurs, fordi det er med til at give boligen personlighed. Fx gammelt butiksinventar.


Venini-lysekrone, The Apartment.


11. Lamper fra alle tider
Smukke, skulpturelle lamper fra alle tidsepoker markerer sig i indretningen. Lige fra Poul Henningsens PHlamper fra 20-50erne, som stadig er blandt danskernes foretrukne, til de italienske lamper af designere som fx Carlo Molino og smukke Venini- lysekroner.



Concrete Chair, Jonas Bohlin.

12. Rå æstetik

Brugen af den rene, rå beton og det stærke arkitektoniske udtryk, som kendetegner 50ernes og 70ernes brutalismebevægelse, har også sit eget hjørne i de nye vintagetrends. Jonas Bohlins ikoniske Concrete Chair, som er tegnet 1981, og den rå 50er-lampe i metal illustrerer stilen, der er renset for komfort, men har sin egen nøgne æstetisk.



Axel Salto.


13. Dansk kunsthåndværk

I det seneste år har der været en enorm fremgang i efterspørgslen på dansk kunsthåndværk fra det 20. århundrede. Axel Saltos karakteristiske stentøjsvaser og -figurer er stærkt efterspurgte.

Fx slog en af hans stentøjsvaser modelleret i knoppet stil dansk auktionsrekord med et hammerslag på 1,2 millioner kroner hos Bruun Rasmussen. Interessen for værker af mindre kendte danske kunsthåndværkere er også stigende.



Billedhuggerskamlen, Jens H. Quistgaard

14. Oversete ikoner
De mere ukendte danske designere som fx Jens H. Quistgaard får nu også større og større opmærksomhed.