50'er villa med langsigtede løsninger
Foto: Karsten Damsted

50'er villa med langsigtede løsninger

Et foto af store glaspartier vendt mod en frodig have førte Katja og Kasper fra Nørrebro til en uspoleret etplansvilla fra 1950’erne tæt på skov og natur. Parret har indrettet sig med kvalitetstræmøbler fra samme æra, for de er børnevenlige og bliver kun endnu smukkere af at blive brugt.

Et kig gennem stuen, hvor cedertræsloftet danner et smukt tag over det lette inventar og hvidtede parketgulv. Den røde gulvlampe er fra Jieldé, og det lille bakkebord er tegnet af Wegner.

Hjemme hos Katja og Kasper mødes husets uspolerede, arkitektegnede rammer med stole, borde og lamper i et stilmæssigt ualmindeligt perfekt partnerskab – både huset og langt de fleste af møblerne er nemlig tegnet i 50’erne, hvor funktionalitet, æstetik og møbelhåndværk af høj kvalitet gjorde Danish Design berømt og eftertragtet i store dele af verden. At det hele alligevel ikke bliver for rigtigt og for pænt, skyldes i høj grad parrets afslappede livsstil – her er masser af luft mellem møblerne og plads til børn og legesager i alle rum. Og en håndplukket samling af nutidig foto- og plakatkunst, grafik og malerier, der dækker væggene overalt, skaber dynamik og kontrast.

Drømmen om skov og natur

– Vi vidste egentlig ikke, hvad vi ønskede os, fortæller Katja om dengang, parret begyndte at lede efter et hus.

– Vi havde en lidt naiv drøm om et sted tæt på skov og natur, hvor børnene kunne boltre sig i haven i tryghed. Vi havde behov for en markant kontrast til Nørrebro, hvor vi havde boet i mange år i et område, der havde udviklet sig i en kedelig retning, og hvor der ikke var nogen udsigt til, at vi kunne slippe børnene løs ude på gaden og i gården uden opsyn, forklarer hun.Parret blev hurtigt sporet ind på, at et hus i ét plan med en meget åben planløsning ville være perfekt. Med små børn ville det være praktisk og overskueligt, at alt var samlet på én etage. Valget faldt på etplanshuset fra 1957, tegnet af arkitekt Holger Tangaa Hansen, og det var helt oplagt, for Kasper og Katja er begge vilde med møbler fra den periode.

– Kasper er uddannet snedker, så derfor er det naturligt for os at indrette os med træmøbler fremstillet i Danmark. Vi er begge begejstrede for Hans J. Wegner. Hans møbler er generelt børnevenlige og kan holde til at blive brugt – børnene vælter ikke på stolene eller slår hul i hovedet på en skarp kant. Møblerne kan vaskes og bliver blot smukkere af at blive brugt. Ikke uvæsentligt, når man har børn, siger Katja om den enkle og afslappede indretning med de mange smukke træmøbler.

En duft af træ

Huset rummer også specialdesignede løsninger, der tilgodeser både børn og voksne – i børneværelserne, f.eks. med flotte, håndlavede reol- og opbevaringsløsninger, naturligvis bygget i kvalitetstræ. Kasper har selv stået for projekterne, der i loyal 50’er ånd bygger videre på princippet om indbygget opbevaring.

– Vi kan godt lide at leve med træ – det er dejlig naturligt, dufter godt og giver et fint indeklima, fortæller Katja.– Samtidig synes vi, at det er væsentligt at indrette sig med ting, der kan gives videre til næste generation, og som patineres med ynde, siger Katja.

Familiens daglige samlingssted. Det smukke spisebord i sæbebehandlet ask og de forreste stole er af Wegner. Opbevaringsmøblet til venstre hedder Componibili og er fra Kartell. Den tidstypiske cylinderlampe er fundet hos Lauritz.com.

Dækstolen af Wegner er dækket med skønne skind og indbyder til afslapning  i stuen. Den er fra PP Møbler.

Blomster høstet i haven, en kæmpe blyant og fine, små æsker med mønster af indlagt træ gør arbejdsbordet hyggeligt at sidde ved.

I sommerhalvåret åbner familien stuens store glasdøre helt op og nyder terrassen lige udenfor. Bemærk nåletræerne, den helt rigtige bevoksning i en ægte halvtredserhave!

Kasper med husets yngste på armen.

Grafik og fotokunst, et aftryk af en barnehånd og en sommerfuglesamling. En uhøjtidelig blanding, der klæder de to The Chair stole af Wegner. Her hænger grafik og fotokunst af bl.a. Henrik Plenge Jakobsen og Søren Lose.

TIP
Hvis du indretter med møbler fra en bestemt tidsalder, så bryd stilen med moderne uhøjtidelig kunst på væggene for at undgå, at det ender med at ligne en udstilling.

Det originale køkken er bevaret og tilsat nyere udstyr i klassisk stil. Bemærk de fine pladsbesparende skydelåger, et kendetegn fra 50’ernes køkkendesign. Stolen er en PP68 af Wegner fra PP Møbler.

Teema glas fra Iittala af Kaj Franck, orange plasticæggebægre, en Ursula mælkekande og Malene Helbak vaser m.m. kan nås fra begge sider af køkkenmodulet.

IDE
Giv det gamle køkken et pift ved at male det i en frisk farve indvendigt i skabene, f.eks. gul som her.

Sjov opbevaring i gangen: En opslagstavle af den danske designer Lovorika Banovic. Stolen PP203 af Wegner er fra PP Møbler.

Også fra forældresoveværelset er der udgang til haven. De indbyggede skabe er husets oprindelige, og de giver masser af opbevaringsplads. Sengetæppet er syet af stoffet Lumimarja fra Marimekko.

En håndbygget reol giver mest mulig plads til legesager i det lille børneværelse – og samtidig har børn og voksne et godt overblik. Reolen er udtænkt og håndbygget af Kasper, og funktions- og stilmæssigt kan den følge junior, til han flytter hjemmefra.Glaslampen er fra Muuto. Det sjove legebord med blyantsben er tegnet af Pierre Sala og købt gennem Lauritz.com.

I pigeværelset integrerer en gennemtænkt og pladsbesparende indretning både skrivebord, adgang til hyggelig hems samt reoler. Kasper har selv stået for hele projektet. Bemærk, hvordan trappestigen er arbejdet ind i bordpladen. Fine træknager fra Muuto fuldender konceptet.

Badeværelset med hvide fliser, terrazzogulv og sort bakelit-toiletsæde er det originale, dog opdateret med en grøn væg, der giver en stor effekt. Pendlen Escher er af Thor Høy og kan bl.a. købes hos Roomstore.

Hvem og hvor?

Hvem: Katja, der arbejder med marketing, og Kasper, møbelsnedker, samt deres to børn
Hvad: Etplanshus på 137 kvadratmeter fra 1957, tegnet af arkitekt Holger Tangaa Hansen
Hvor: Nordsjælland

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning