'Gryden' Fritz Hansen
Foto: Fritz Hansen

Arne Jacobsen-klassiker relanceres

Fritz Hansen relancerer glemt Arne Jacobsen-klassiker, som er tro mod den tidløse original men gjort relevant anno 2018.

’Ægget’. ’Svanen’ og ’Dråben’.

Tre stole fra Arne Jacobsens hånd, der i dag er blevet synonym med det ypperste inden for dansk møbeldesign, og som Arne Jacobsen tegnede til SAS Royal Hotel, da det åbnede i 1960 i København – et hotel, som Hr. Jacobsen i øvrigt også selv var arkitekten bag.

Det var dog endnu en stol, som Arne Jacobsen dengang tegnede til hotellets interiør, men som af uransagelige årsager aldrig fik samme anerkendelse som sine ’søskende’ på Royal Hotel. 

Gryden i læder - farve walnut

Loungemøblet ’Gryden’ fungerede som det sociale omdrejningspunkt i hotellets Orkide bar, i den fornemme Vinterhave og anbragt på hver etage ved hotellets elevatorer som mødested.  Men allerede i starten af 1970’erne gik stolen ud af produktion, og kort efter gik den i glemmebogen. Det har altid været lidt af et mysterium for Christian Andresen, designchef hos Fritz Hansen, der sammen med Fritz Hansen derfor nu - godt fem årtier senere - vil gøre ’Gryden’ retfærdighed ved at relancere den glemte Arne Jacobsen-klassiker i en 2018-variant.

-’Gryden’ er den glemte stol, som fortjener en relancering. Den er i mine øjne en af Jacobsens mere stilfærdige og svævende design, nærmest som et blad i luften, forklarer Christian Andresen som en mulig baggrund for, at den stilfærdige stol ikke vandt samme accept som sine måske mere opmærksomhedskrævende søskende.

Han fortsætter; - Den er forbavsende komfortabel og rummelig, og den let modificerede 2018-variant af Gryden er et kompliment til Arne Jacobsens mere beskedne designstil og et smukt eksempel på ’less is more’.  

Relevant i tiden

Allerede i sin oprindelse var der tale om en komfortabel stol, der designmæssigt både var elegant og skilte sig ud uden dog at gøre megen væsen af sig. Men det er blandt andet disse karaktertræk, som gør ’Gryden’ til en moderne og tidløs klassiker, mener Christian Andresen.

I relanceringen har det derfor været vigtigt at bibeholde designet, men samtidig gøre det relevant anno 2018. Derfor har man gennem en længere proces udvalgt en række nye tekstiler, skind og farver til stolen.

Stolen fås nu i tre nye, eksklusive Fritz Hansen Colours skabt af Fritz Hansens eget designteam - en klar lyserød, en varm og jordfarvet terrakotta-orange samt en dyb oceanblå. Gryden fås også i andre tekstiler og lædertyper. Samtidig vil det også være muligt at erhverve sig en version betrukket med cognacfarvet skind som et direkte løft på hatten til originalen fra 1959. Farverne er gjort enkle uden at være kedelige, nutidige uden at være slave af en forbigående farvetrend. Sammen og hver for sig er de udtryk for Fritz Hansens filosofi om at skabe tidløst design, som er relevant i tiden.

Du kan se flere eksempler på stolen og læse mere her.

Gryden fås fra 10.000 kr vejl. pris

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Designklassikere