Bæredygtig bolig: Træhuset i skoven
SPONSORERET indhold

Hvert eneste stykke træ i huset er fra træer, der er fældet lige uden for døren

Hvert eneste stykke træ i huset er fra træer, der er fældet lige uden for døren. Mere lokalt og bæredygtigt bliver det næppe. Vi er i en skov i det sydlige England, hvor arkitektstuderende sammen med den prisbelønnede arkitekt, Piers Taylor, har været med til at bygge et cool, bæredygtigt hus til en familie på fem.

Af: Helen Fisher Foto: Birgitta W. Drejer/Sisters Agency
29. apr. 2014 | Bolig | BoligLiv

Et fristed for vilde dyr og blomster, arbejdende skovbrug og hjemsted for designskolen Architectural Association. Hooke Woods i Dorset tæt på den engelske sydkyst er et frodigt område, og arkitektstuderende fra hele verden kommer for at studere og arbejde i skoven og lære noget om, hvordan man bruger bæredygtigt håndværk og træ i moderne byggeri. Charlie og Georgie Cory Wright er ansatte på skolen, og deres træhus på 120 kvadratmeter blev bygget og designet af studerende og Piers Taylor, arkitekten bag det innovative Invisible Studio.

Naturen indenfor

Budgettet var lille, og kriteriet var, at konstruktionen skulle bygges af træ fundet og fældet i skoven. Og der skulle bruges udelukkende affaldstræ til opvarmning, madlavning og varmt vand i det færdige hus. Familien har de seneste 20 år boet i campingvogne i skoven. Deres yngste datter, Kali, er endda født her i skoven. Derfor ville Georgie gerne have husets design til at give en følelse af at være tæt  på skoven, også indenfor.

– Jeg har boet så mange år i små campingvogne her på grunden. Og med tre børn har det betydet, at vi har tilbragt det meste af tiden ude. Det var magtpåliggende, at vores nye hjem ikke skulle adskille os fra lyset og alle skovens lyde, som vi var så vant til, fortæller Georgie. Med hvidpudsede vægge i krydsfiner og masser af vinduer er familien nu sikret naturligt lys. Og lydene af vinden, der rusker i træerne, og fuglenes sang er stadig en del af familiens hverdag.

Omgivet af træ

De naturelskende beboere er bogstaveligt talt omgivet af træ. Hvert eneste stykke træ, som er blevet brugt i huset, kommer fra skoven omkring dem. Huset er som en symfoni af mange træsorter. Udvendigt er det beklædt med Western Red Cedar. Inde i huset finder man et miks af gran, ask og poppel forvandlet til køkkenbordplade, trappe og møbler. De store gulvplanker i køkkenet er af poppel, som Charlie og holdet var meget ivrige efter at bruge, fordi skoven er fuld af netop den træsort. Traditionelt bliver poppel brugt meget lidt i byggeri.

– Oprindeligt blev der plantet popler i Hooke Woods for at forsyne fabrikker, der lavede tændstikker. Men så slog engangslighterne bunden ud af det marked, fortæller Charlie. Alt træ er skåret helt frisk. Det gør træet nemmere at save og arbejde med, og det giver fornemmelsen af, at træet stadigvæk ånder. Ulempen er, at træet kan vride sig og ændre form, efterhånden som det tørrer. Derfor har de studerende arbejdet med særlige samlinger, så der er plads til, at træet kan udvide sig.

– Trappen var meget mere lige, da vi flyttede ind, og gulvbrædderne i køkkenet er skrumpet en smule, men den slags gør et hus til et hjem. Det betyder jo blot, at det lever, griner Georgie.

Spisestue_ny.jpgFamiliens store børn elsker at sidde omkring køkkenbordet med deres venner. Charlie har selv lavet spisebordet, som er køkkenets samlingspunkt. “Træet kommer fra et smukt asketræ, som desværre stod så tæt på huset, at det stjal eftermiddagssolen. Så vi besluttede at fælde det og bruge det til noget godt,” fortæller Charlie.

Koekkenvask_ny.jpg

Køkkenvasken er i hvidt porcelæn, og vandhanerne sidder på synlige kobberrør. Enkle træ- og keramikskåle på en hylde understreger familiens forkærlighed for naturens egne materialer.

Huset.jpgHuset set fra bagsiden, hvor der ligger et lille anneks, som skal være gæsteværelse.

Entre.jpgGangen fra køkkenet og til soveværelserne er holdt enkel med krydsfiner på vægge og loft og farverige kunstværker.

Stald.jpgDen store stald er, ligesom familiens hus, også smuk arkitektur midt i alt det grønne.

Stue.jpgForan det store panoramavindue står en vintage lædersofa med kelimpuder. Charlie har bygget de to små træborde, og lampen er fundet brugt.

Stilleben.jpgCharlie har selv skabt de to kunstneriske vindskulpturer.

Trappe.jpgFor enden af trappen ligger stuen. De to kunstværker er malet af familie og venner.

Broed.jpgFriskbagt brød oven på Rayburn komfuret, som kan varme hele huset op.

Kig_fra_terrasse.jpgEt kig fra terrassen ind til den hyggelige spisekrog i køkkenet.

Stole.jpgEt par gamle stole venter på, at Charlie får tid til at sætte dem i stand.

Skulpturer.jpgCharlies forældre er kunstnerne bag skulpturerne.

Stol_af_trae_fra_skoven.jpgCharlie har selv lavet stolene i køkkenet af træ fra skoven.

Sovevaerelse.jpgDatteren Tia har lavet et hjerte af bånd over sin seng og dekoreret døren med små sedler med visdomsord.

Facade.jpgDenne side af huset har et lukket udtryk, mens der på den anden side er store vinduer og en terrasse. Skydedøren yderst til venstre på billedet fører ind til bryggerset.

Koekken.jpgKøkkenet er indrettet i rå materialer som stål og træ. Her er Georgie i gang med at bage ved det store komfur, som bliver fyret op med affaldstræ. “Jeg elsker vores komfur. Det varmer hele huset og pumper vand til radiatorerne i alle rum”, fortæller Georgie.

Sovevaerelse_hel.jpgDobbeltsengen i forældrenes soveværelse er naturligvis bygget af Charlie selv af: træ. Det meget hvide look i rummet bliver brudt af den gamle kommode, som er et arvestykke, og lidt kunst.

Guitar.jpgCharlies guitarer.

Sengegavl.jpgVed sengen hænger et lille vintagespejl. Natbordet har sønnen Sean lavet i skolen, og den lille lampe er fundet på et byggemarked.

Anbefalet til dig