Hjemme hos Birgitte Hougaard
Foto: Skovdalnordic.com/Janne Andersen Birgitte Hougaard er vild med farverne sort og grå.

"Jeg kan rigtig godt lide sort og grå. Det giver kant, tyngde og er lidt et statement"

Lidt, men godt er mottoet bag Birgitte Hougaards indretning af huset i Skødstrup lidt uden for Aarhus. Med designklassikere, arvestykker og rejsefund har hun skabt et hjem, der er enkelt, personligt og hænger sammen hele vejen igennem.

Hjemme hos Birgitte Hougaard skal hver ting bidrage med noget. Uanset om det er de mange designklassikere, rejsefund eller unikasager, skal hver ting være med til at ”gøre det visuelt rigtigt”, som Birgitte formulerer det.

Hun har indrettet sit højloftede hus i Skødstrup i samme stil som den, hun kører i sin interiør- og modebutik Utzon i hjertet af Aarhus. Her køber hun kun de ting ind, hun selv gerne vil have, og på den måde hænger hele hendes univers sammen. Også i forhold til de mange gamle sager, hendes eget hjem er indrettet med, og som hun altid går og finder rundt omkring.

– Jeg dyrker det enkle, både hvad angår min indretning og min garderobe, måske fordi jeg bare gerne vil have det godt og mageligt. Det klæder så det enkle rigtig godt at få tilsat lidt finurlige og unikke ting. Derfor har jeg hele mit liv samlet på antikviteter, rejsefund og andre ting, man ikke finder alle steder, fortæller Birgitte, der også i sit farvevalg holder sig til det enkle.

Koekken.jpg
 Det strømlinede HTH-køkken bliver blødt op af Verner Pantons Fun-lamper og antikke fund som lysestager, glaskander og sølvsager. Det hvide bliver brudt af den mørkegrå væg, den sorte vægbeklædning i marmor og barstol fra Mater.

– Jeg kan rigtig godt lide sort og grå. Det giver kant, tyngde og er lidt et statement. Men jeg synes også, det giver varme og hygge, og det er nemt at indrette på en sort baggrund. Æstetikken bliver nem at lave med kunst, blomster, puder og tæpper. For mig handler det meget sorte og grå også om, at jeg godt kan lide den balance og ro, det skaber, for jeg bliver helt rodet i hovedet af for mange farver, siger hun.

Personlighed er et af de ord, der går igen, når Birgitte fortæller om sin bolig. Den ligger i den stramme farveskala, kunsten på væggene, arvestykkerne, de gamle og antikke fund, og så ligger den, ifølge hende selv, også i reolernes indhold: bøgerne.

– Jeg har rigtig mange bøger, og jeg har med den beskedne reolplads måttet sortere, vælge de bedste ud og pakke resten ned. Bøger fortæller meget om, hvem det er, der bor i et hjem, og er med til at skabe hygge, som man særligt kan have brug for i et stort rum.

Spiseplads.jpg
 Spisebordet er fra en del af en samling antikke, kinesiske møbler, Birgitte har importeret til sin butik. Wegner-stolene er arvet fra Birgittes mor, som også har foræret hende Koglen – en tidlig 50 års fødselsdagsgave.

Arvestykkerne fylder også en del i hjemmet. Birgittes interesse for design og indretning har hun med sig hjemmefra.

– Fra barnsben er jeg blevet slæbt med på messer og i livsstils- og antikbutikker. Jeg er vokset op på en stor gård, der var fyldt med antikviteter og dansk design, så jeg har både kærlighed og viden om begge med hjemmefra.

Et af de fineste eksempler på familiens passion for dansk design er Koglen designet af Poul Henningsen, der hænger over spisebordet. Den fik Birgitte af sin mor i 50 års fødselsdagsgave, da hun var 44 år. Moren var nemlig syg og vidste, at hun ikke ville leve, når Birgitte fyldte 50. Så nu hænger Koglen smukt og centralt i hjemmet og minder om moren hver eneste dag. 

Vitrineskab.jpg
Det store vitrineskab fra Tine K Home er fyldt med Birgittes store samling af Royal Copenhagen-service, der er en blanding af Megamussel og Musselmalet, både arvestykker og nye køb.
Kogeoe.jpg
Der er højt til loftet i huset, der er bygget med skæve vægge – bare i højden. Indretningen er domineret af Birgittes kærlighed til sort, hvid og grå. Køkken, spiseafdeling og stue går ud i ét, og det er her, hele livet leves.

Birgittes tip til enkel og personlig stil

  1. Tag på jagt efter antikke småting, unikasager og skønne ting med patina, der kan give kant til de klassiske møbler.
  2. Skab ro og balance med neutrale farver. Hold de samme neutrale farver gennem hele boligen. Det skaber sammenhæng.
  3. Gå efter natur- materialer. I et grå, hvidt og sort univers er det nemt og lækkert at tilføje naturmaterialer som sten, der skaber kontrast og inviterer naturen indenfor.
Flaglinestolen.jpg
 Flaglinestolen af Wegner er en skulptur i sig selv. Over den hænger et par tegninger af Anders Bendixen.
Sofa.jpg
 Sofaen fra Eilersen er gjort ekstra blød med puder fra Vibeke Scott. Det høje sofabord er designet af Space Copenhagen for Gubi, det lave er designet af Warren Platner for Knoll.
Lampe.jpg
 I stuen har Birgitte også skabt et stilleben på barbordet fra Gubi med lampe fra Design By Us, sommerfugle-glasglobe fra Hugau og en samling af antikke krystalkarafler.
Montanareol.jpg
Montanareolerne i sofaafdelingen er fyldt med en lille del af Birgittes bogsamling. Den gamle Kähler-vase er, ligesom de antikke sølvstager, fra Birgittes mor. I den gamle, franske glasglobe kommer et par antikke krystalkarafler til deres ret. Tegningerne er lavet af Birgittes mors portugisiske ungdomskæreste, bordlampen er Arne Jacobsens ikoniske design.
Sovevaerelse.jpg
Ro og harmoni er afgørende for Birgittes indretning, og det opnår hun i soveværelset ved kun at have det allermest nødvendige. Sengetæppe og sengetøj fra Utzon, den sorte væglampe er BestLite fra Gubi, mens bordlampen er fra Design By Us.
"Jeg godt kan lide den balance og ro, det sorte og grå skaber, for jeg bliver helt rodet i hovedet af for mange farver"
Birgitte Hougaard
Tom_Ford.jpg
Birgitte elsker coffeetable-bøger, her er det en af Tom Ford. Det smukke mønster i baggrunden er et par fine Missoni-bukser. Det skøre, lille papmachéhoved har Birgitte glemt, hvor hun har fundet.
Toej.jpg
 Hos Birgitte må tøjet gerne hænge fremme. Her er det en Phillip Limskjorte og en gul nederdel i ruskind fra Utzon.
Spejl.jpg
Alt rod i soveværelset er gemt væk i skabene fra Montana. Det gamle, franske spejl er fundet i Fil de Fer, lampen er en Flavia, og den lille akvarel af burkaklædte kvinder er malet af Birgittes læge. Den lyseblå Marni-taske er så fin, at den får lov at stå fremme og give lidt kulør.
Parfumer.jpg
Yndlingsduftene fra Helmut Lang, Zarkoperfume og Frama på den smukkeste baggrund af ozelot-frakke fra Utzon. Armbånd fra Kyoto Tango.

Skab selv stilen, ved at gå efter

  • Møbler i sort kinesisk lak.
  • Farver som sort, grå og hvid som base i indretningen.
  • Forskellige teksturer og overflader for at skabe liv.

Hvem og hvor?

Hvem: Birgitte Hougaard, 46, indehaver af interiør- og modebutikken Utzon i Aarhus @utzonshop, hvorfra hun også laver indretninger for private og virksomheder. Claus Hougaard, 55, sælger vand- og kaffeløsninger, samt hunden Gaia.

Hvor: Skødstrup ved Aarhus.

Hvad: Hus fra 2008 på 180 kvadratmeter. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning, Interiør og Stil