Tine Broksø

Foto: Pernille Kaalund Tine Broksø

Tine Broksø

Boligreportage: Blå toner og finurlig keramik

Keramiker Tine Broksø har keramik i alle afkroge af sin bolig. Nyt og gammelt, serieproduceret og håndlavet står det side om side i den 140 kvadratmeter store, lyse lejlighed. Mød en kvinde med stor trang til humor, solidt håndværk og masser af gulvplads – så der kan tumles med mandens børnebørn og lige laves et par strækøvelser.

Hvor end du vender dig hen i keramiker Tine Broksøs hjem, hænger der keramiske genstande, og i hver en vindueskarm står et stykke keramik og pryder. Tine Broksø elsker sit arbejde så meget, at det fylder godt i boligen, for hun bliver aldrig træt af at se på det. Tværtimod.

– Jeg har altid vores keramik stående fremme. Jeg bruger det hver dag, drikker af kopperne, har blomster i vaserne og stiller det på kommoden og kigger på det igen og igen. På den måde bliver jeg ved med at forfine ideerne og udvikle nye ideer ud fra det allerede eksisterende. Det er en evig proces, og vores produkter bliver en stor inspirationskilde for mig i udviklingen af nye produkter, fortæller hun.

Claydies' grønne Grass-vase, som produceres af Normann Copenhagen, suppleres med årstidens blomster og skifter dermed hurtigt look fra sommermark til en skovbund.

Til venstre: Flise købt i Berlin hos Golem Kollektion, kaffekanden Sophie fra Claydies, lille blå vase af Helene Stockmarr Gerdorf og lille vase fra Claydies True Feelings-serie.
Til højre: Uret i midten består af en printet papskive, hvorpå der er sat et løst urværk. Rundt om hænger Claydies' nyfortolkning af platten i form af kop og underkop, hvor glasuren løber ud. Billedrammen er af kunstneren Anne Fabricius Møller og trækunstværket af kunstneren Jørgen Schlosser.

De overordnede linjer i køkkenet er hvide og rene, og så kommer der masser af spræl i Tines elskede keramik, som også fylder godt op i køkkenet. Lamperne over køkkenbordet er et gammelt marskandiserfund.

Efter at have revet en væg ned har Tine og Bo nu køkken, spisestue og opholdsstue i ét. De elsker det store rum og den nye fornemmelse af plads.

Tine har valgt at lade den blå farve gå igen gennem boligen, og så pynter hun op med puder og tæpper i forskellige farver og motiver. Turkise, pink og grønlige farver giver stuen et meget friskt look. Billedet i baggrunden er fra danske Hagedornhagen.

Sengetæppet har Tines veninde syet, og det passer godt til Tines trang til de blålige toner. Sengelampen har Bos datter købt til parret hos en marskandiser. De små blålige krukker på spejlbordet er fra et tidligere Claydies-projekt.
Tip: Køb gamle retroduge, og sy dem om til store puder til hjemmet.

LÆS OGSÅ på Boligliv.dk: Lav en fantastisk flisevæg

Kunsthåndværket længe leve!

Sammen med Karen Kjældgård-Larsen har Tine Broksø skabt firmaet Claydies, hvor de siden år 2000 har haft stor succes med at skabe både unikaprodukter, udstillinger samt design til serieproduktion. Og de to damer brænder for det gode håndværk og tager gamle metoder og mønstre i brug i deres arbejde på værkstedet i Københavns nordvestkvarter.

– Vi bevæger os i feltet mellem kunstobjekter og brugsting, og præcis dér opstår kunsthåndværket. Karen og jeg har arbejdet sammen i så mange år, at vi nærmest har vores eget sprog, når vi udvikler produkter. Ved både at arbejde med kunstobjekter og brugsting får vi det bedste fra den kunstneriske og den kommercielle verden, og det nyder vi.

De to mødte hinanden på Danmarks Designskole og har siden skabt flere "storsællerter"– nemlig Karens design af Musselmalet Mega i 2000 samt duoens meget kendte vase, Grass, som Normann Copenhagen har i produktion.

To mennesker, to aldre – én bolig
I lejligheden i Brønshøj har Tine og hendes mand Bo boet de seneste 7 år. Oprindeligt var det to toværelseslejligheder, som allerede var slået sammen, da parret overtog boligen, men de fandt hurtigt ud af, at rummene var for små, og derfor er der i mellemtiden blevet væltet et par vægge, så nu er køkken, spiseafdeling og opholdsstue ét stort rum:

– Jeg vil gerne have gulvplads. Jeg er meget fysisk aktiv, jeg svømmer og løber, og jeg vil så gerne lige kunne smide mig på gulvet og lave nogle øvelser. Desuden har Bo børnebørn, som også nyder at ligge på gulvet og tegne og læse.

Der er 22 år imellem Tine og Bo, og da de flyttede sammen, var det da også to forskellige stilarter, der skulle forenes. Boligen endte med en overvægt af Bos mere etablerede stil med sikre møbelklassikere som Ellipse-bordet, Montana-reoler og 7'er-stole frem for Tines brugte ting.

– Nu fylder min keramik virkelig meget i vores hjem, og det hænger godt sammen med Bos møbler. Der skal være noget, der skriger lidt, og det går ikke, hvis også møblerne var meget opmærksomhedskrævende.

Tæt på natur og familie
Her i Brønshøj har Tine og Bo fundet roen sammen, her er natur og frisk luft, og så befinder både Bos og Tines familie sig i umiddelbar nærhed. Og Tine trives med omgivelserne med mosen og den friske luft, som indbyder til masser af løbeture.

– I virkeligheden er det ikke så vigtigt for mig, hvor vi bor. Jeg kan føle mig hjemme mange steder, sikkert fordi jeg har været vant til at flytte så meget som barn.

I samme opgang bor Bos yngste datter, som netop har fået en lille baby. Og Bos to andre børnebørn bor også tæt på, og der er ingen tvivl om, at børnebørnene nyder godt af Tines kreativitet. Arbejdsværelset bugner af sytøj, strikkepinde og tuscher, og børnene elsker at komme og sy og være kreative med Tine.

LÆS OGSÅ på Boligliv.dk: Inviter foråret ind

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Interiør

610x200_woordy_knap2.jpeg