Boligreportage

Foto: Klix Kommunikation

Boligreportage

Boligreportage: Rustik boligdrøm

Væggene skaber stemningen i Mille og Lasses nyrenoverede københavnerlejlighed. De rå mursten og mørke bjælker tilfører både personlighed og hygge og står perfekt sammen med indretningen, der domineres af afdæmpede farver, smukke træmøbler og vintagefund.

I en ældre bygning i det gamle København ligger Mille Grath og Lasse Vilmars drøm af en lejlighed. De 107 kvadratmeter på 1. sal er perfekt og kreativt udnyttet med kontor i entreen og spisestue i gennemgangsrummet. Både Mille og Lasse har sans for de æstetiske detaljer, da de arbejder som henholdsvis grafisk designer og fotograf, og dette fornægter sig heller ikke i indretningen.

– Vi elsker begge to at lave om på vores gamle ting, så vores personligheder kommer frem i vores første fælles hjem, fortæller Mille.

– Vi er også enige om, at møbler skal afspejle dem, som bor i lejligheden, samtidig med at det overordnede indtryk ikke må være for rodet.

SpisebordDet er de mørke farver og naturlige materialer, som dominerer i parrets yndlingsrum. Metalskabet fra Casashop, det rustikke spisebord i massivt træ fra Sacre Coeur, samt den smukke klaselampe af designer Leonne Cuppen giver spisestuen et internationalt lounge-udtryk. Stolene af Arne Hovmand-Olsen er en gave fra Lasses mor, gyngestolen er fra Eames, og tæppet er fra Ikea.
Det gamle guldfad er et arvestykke fra Milles farmor. Det skifter funktion efter Milles humør - nogle gange står det i badeværelset med et udvalg af Milles parfumer, og andre gange i køkkenet med krydderier og olier. Lysestagen er fra By Nord, vandglas, brugt som potter til hyacinter, samt træskålen er fra Ikea.
Den smukke klaselampe med hele 12 glødepærer har Leonne Cuppen designet i 1992.
Murstensvæggen dominerer den lyse stue, som ellers er præget af rene linjer og meget få nipsting. Den klassiske flydesofa fra Ilva og det hjemmebyggede sofabord står godt til Panthella-lampen af Verner Panton, mens L'et og stålkurven, der begge er fra Bolig & Brocante, giver rummet en personlig kant. Plakaten er af Tariq hos 215.dk, og uret er en gave fra Milles mor.
Faxe-kassen har Mille fundet på et loppemarked i Nordsjælland. Rammerne samler hun på, og det er hendes plan, at de alle sammen skal op at hænge i spisestuen med personlige billeder fra både hendes og Lasses liv.

LÆS OGSÅ: Boligreportage: Kreativitet i alle krogene

Hold dit soveværelse rent for store ting i kraftige farver – så er der plads til at lege med små farverige indslag, som nemt kan skiftes ud igen. Den blå skammel er et loppefund, som Mille har malet. Sengen og lampen er fra Ikea.
Spejlet har Mille altid haft, men for nyligt spraymalede hun det med guld, så det passer ind i det nye badeværelse. Reolen er i gasbeton, som parret selv har bygget. Fatninger er fra Notre Dame.
Vasken, som er en flodstensvask, havde Mille set i et magasin og gik efterfølgende i gang med den store research. Hun fandt den til sidst på Lauritz.com. Armaturet er fra LightInTheBox.com.

Skævt, gammelt og charmerende
Husene i Fiolstræde, hvor lejligheden ligger, stammer helt tilbage fra 1836, og det er tydeligt at se, at tiden har sat sine spor på bygningerne. Væggene er en smule skrå, og inddelingen af lejligheden vidner om en tid, hvor man ikke havde så meget plads som i dag.

– Hele lejligheden er meget skæv, så det var en kæmpe udfordring at få alle tingene til at hænge lige. Vi kunne eksempelvis ikke bruge vaterpas, for så ville det se skævt ud, fortæller Mille.

– Jeg synes, at man kan fornemme, at her har boet en masse mennesker før os, og jeg kan godt lide at tænke på, at livet er blevet levet her. Bare det, at vi har fået murstenene og bjælkerne frem flere steder skaber en fantastisk stemning. Det er gammelt og rustikt på den meget charmerende måde.

De rå murstensvægge er noget af det, Mille er allermest stolt af i hendes og Lasses hjem. De er fremtrædende i stuen og specielt i spisestuen, som er det rum, parret bruger mest. Her bliver der både spist middage med familie og venner, men det store bord bliver også tit brugt som arbejdsplads.

 – Det er jo lejlighedens midtpunkt og i virkeligheden et gennemgangsrum, men her er bare så god en stemning, og allerede nu har vi haft en del gode oplevelser i dette rum, forklarer Mille.

– Rummet er også et godt eksempel på, hvordan vores stilarter er fusioneret. Vi har meget samme smag, men hvor Lasse er meget til klassiske, mørke møbler, har jeg altid haft et godt øje til vintagefund og antikviteter. Her er det lykkes godt med en kombination af de to retninger.

LÆS OGSÅ på Boligliv.dk: Lav din egen kunst

Kreative løsninger og gode loppefund
I lejligheden er talrige vintagefund og møbler, som parret hver især har samlet sammen gennem årerne. Men også lækre designmøbler, hvor flere er gaver og arvestykker fra familien.

– Vi ved, hvad vi vil have og går aldrig på kompromis – hverken med stil eller kvalitet, siger Mille.

– Vi behøver dog ikke dyre designermøbler hele vejen igennem. Så længe vi synes, at møblet er pænt, minimalistisk og råt, er det lige meget, hvem der har tegnet det, eller hvad det for den sags skyld koster. Desuden har vi været heldige at få gamle men fede møbler fra familien, og vi har gjort nogle gode kup på både loppemarkeder og Den Blå Avis.

Mille nyder at lade sig inspirere af boligreportager – både i magasiner og online. Den unikke flodstensvask på badeværelset så hun eksempelvis i et magasin og brugte efterfølgende lang tid på at finde frem til en lignende model. Det lykkedes på Lauritz.com.

– Fordi jeg elsker at nørde med min indretning og gå i detaljer, gør jeg faktisk meget sjældent fejlkøb. Jeg kan godt forelske mig i noget dyrt design, men jeg køber aldrig noget, jeg ikke har råd til. Jeg kan godt lide at drømme om ting – så bliver jeg næsten også gladere for møblet, når jeg endelig får råd til at købe det.

LÆS OGSÅ: Boligreportage: Blå toner og finurlig keramik

Fakta

HVEM
Mille Grath, 26, grafisk designer og kæresten Lasse Vilmar, 24, fotograf.

HVOR
Ejerlejlighed i Fiolstræde i det gamle København. 107 kvadratmeter
Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Interiør

610x200_woordy_dmjpg.jpg