Kom med til årets fedeste danse-event i København! Klik her

Boligstylist Eva-Marie Wilkens
Foto: Martin Sølyst Hemmeligheden bag Eva-Marie Wilkens hjem er at mikse forskellige stilarter.

Boligstylistens fusionshjem: "Det er sjovt at mikse noget ekstravagant med noget ydmygt"

Med fem minutter på cykel til Rådhuspladsen, mulighed for solbadning i forhaven og smukke rammer har boligstylist Eva-Marie Wilken skabt sin drøm om en ­bybolig, der ligger i en stille gade midt på Frederiksberg.

Eva-Marie Wilken har arbejdet som boligstylist i mange år og har altid været fascineret af byen. Ikke bare af byen København, men byer generelt, hvor torve, gamle bygninger, kunst, ny arkitektur, spændende byplanlægning, gallerier og gastronomi er med til at forme mangfoldigheden.

Eva-Maries bolig er på samme måde som byrummet: Bredtfavnende, og det tager ikke afsæt i en bestemt indretningsstil eller arkitektonisk stil, men snarere i en fusionsstil, hvor hun hele tiden tilføjer sine egne ideer og projekter. Eva-Marie holder af, når de forskellige sprog og udtryk blander sig og udvikler sig i takt med hende selv.

LÆS OGSÅ: Nordisk hygge på 61 kvm: Blide farver og naturlige materialer

STUE: Funkisstolen er fra Edison & Co., tegningen er købt på et marked. Bordet har så mange år på bagen, at ingen ved, hvorfra det stammer, eller hvad farve det havde i begyndelsen. For tiden er det malet med farve 2462 fra Flügger. Foto: Martin Sølyst.

– Min lejlighed vil formentlig aldrig afspejle en bestemt sæson eller trend. Jeg tænker på min bolig som influeret af alle perioder og alle retninger, sat sammen i et personligt sprog. Jeg ændrer mig uafbrudt og er hele tiden midt i en proces. De ting, jeg holder af, holder jeg som regel af i mange år, men rammerne kan forandres og måden at sætte dem på kan forandres. Jeg tager de ting til mig, som jeg finder smukke, og på en eller anden måde giver det et samlet hele, hvis jeg holder min personlige smag som rettesnor i mine valg, siger Eva-Marie.

Der er mange iøjnefaldende kendetegn i Eva-Maries bolig. En puf i messing, som hun har byttet med lampemanden for enden af gaden, der har fået fint rosafarvet velourbetræk, lamperne i køkkenet, der er foret med bladguld, skabet i soveværelset, der er malet med kinesiske blomster, og væggene, som har fået et tykt lag kabe-spartel, der fungerer fint ved siden af ikoniske tapeter fra Jean Paul Gaultier og Elitis/Mandrup Poulsen.

SPISEPLADS: Bordet i køkkenet er centrum for de fleste af Eva-Maries arbejdsfunktioner. Her males, sys, skrives og spises, og sjældent er der så ryddeligt som på billedet. Stolene er gamle Arne Jacobsen Myrestole med tre ben fra Fritz Hansen, som er fundet i en stak på et gårdmarked for mange år siden. Farven på væggene hedder Dusty Jade og er fra Kabe Copenhagen. Stolene skifter farve næsten efter årstiden. Lamperne er fundet for en halvtredser på et hestemarked. De er blevet malet med tavlelak og beklædt indvendigt med bladguld. Bordet er fra Hay, spejlknagerne er fra Frankrig, og rullegardinet er fra Color & Co. Foto: Martin Sølyst.

– Det er sjovt at mikse noget ekstravagant med noget ydmygt og noget stramt med noget organisk. Jeg holder meget af moderne skulpturelle lamper, og de bedste får med deres geometriske, regelrette former fint modspil af et eventyrligt maleri fra en helt anden tidsepoke eller af lange, feminine velourgardiner. Forudsigeligheden er også nemmere at knække, hvis tingene har skønhed i en bredere forstand og er valgt uden at bruge koncepttanken som rettesnor, fortæller Eva-Marie.

LÆS OGSÅ: Højt til loftet: Klassisk design i det gamle pakhus

Fire årtiers loppefund

Og der er virkelig ikke mange koncepter i Eva-Maries bolig. Sofaen fra Anton Dam er næsten 40 år gammel, og køkkenet med de mangefarvede kalker og industrielle stålelementer er både rustikt og industrielt på samme tid. Kunsten på væggene veksler fra helt moderne malerier til gamle, originale værker, hun har fundet i rodekasser.

– Jeg har gået på loppemarkeder, længe før det næsten var opfundet. For over 40 år siden fandt jeg sjove ting på bondegårdene rundt omkring og var modig nok til at banke på folks døre og spørge, om de ville åbne op for herlighederne. Det er ikke småting, jeg har fået handlet gennem tiderne. En enkelt gang fik jeg en hel ladeport med hjem. Jeg vil hellere have en gammel blyants-tegning af Ulla Haakö Weinert end plakater fra en interiørforretning, siger Eva-Marie, hvis
bolig trods de mange gamle elementer ikke er gammel at se på.

KØKKEN: Eva-Marie har peppet Ikea-køkkenet op med lamper fra Ebb & Flow og et smukt armatur fra Dornbracht. Fliserne fra Mosaikhjørnet har Eva-Marie selv sat op, og de skaber en flot kontrast til de rå kabe-spartlede vægge i farven Dusty Jade. Bemærk betongulvet, der er gennemgående i hele lejligheden. Foto: Martin Sølyst.

Her er modernistiske former, Myrestole, stringente lamper og et råt betongulv, der binder alle rum sammen til en helhed, så der trods mangfoldigheden også er roligt og enkelt.

LÆS OGSÅ: Bæredygtighed og genbrug: Indret dit hjem med loppefund

Om sommeren er døren åben ud til haven, der er indrettet med klassiske Skovshoved-havemøbler, platter på muren og smukke gamle glasflasker.

– Der har aldrig været nogen fra gaden inde i haven, selvom alle bare kan gå ind. Her er virkelig stille. Jeg kan have både tæpper og hynder ude om natten, og flere gange er jeg kørt fra lejligheden med døre og vinduer pivåbne, uden at nogen har taget notits af det. 

HAVE: Udendørslivet i Eva-Maries have varer til langt hen på efteråret. Møblerne er fra Skovshoved Møbelfabrik, flasker og krukker er samlet over tid. Foto: Martin Sølyst. 

Se, hvad vi ellers skriver om: Interiør, Boligindretning og Stil