Børnemode
Foto: Colourbox Der er mange penge at spare på genbrug OG det har opdragelsesmæssige gevinster.

Derfor er genbrug cool

Brugt er godt, slidt er ansvarligt, og genbrug er bare billigt! Mange børnefamilier har allerede taget genbrugstrenden til sig.

Faktaboks

Emilia van Hauen er uddannet sociolog og arbejder som trendforsker med speciale i moderne livsformer. Hun har skrevet flere bøger, blandt andet Myten om den perfekte mor.

Faktaboks

1: TRENDSALES.DK

Online markedsplads med køb og salg af brugt tøj.

2: EBAY.CO.UK

Global markedsplads med køb og salg af både tøj, legetøj, elektronik og møbler.

3: MARKEDSKALENDEREN.DK

Oversigt over loppemarkeder i Danmark.

4: BABYBORNE-MARKED.DK

Køb og salg af tøj og udstyr til børn.

5: AFHENT.DK

Landsdækkende portal, hvor du kan give og bytte tøj, legetøj og møbler.

6 FREECYCLE.ORG

Verdensomspændende online nonprofit-bytteportal.

Engang var det ensbetydende med ildelugtende femkronerskasser og unge på SU i mærkeligt tøj. I dag er genbrug mere populært end nogensinde. Ifølge Gallup købte 41 procent af danskerne brugt i 2012. Og ikke mindst børnefamilierne er hoppet med på genbrugsbølgen.

Sociolog og trendforsker Emilia van Hauen forklarer tendensen med en holdningsændring, der begyndte længe før finanskrisen.

LÆS OGSÅ: Legetøj: Har du en lille forbrugsjunkie?

“Allerede i 1990’erne blev genbrug smart. Man begyndte at cirkulere sine kvalitetsvarer, og for børnefamilier, som i forvejen var vant til, at tøj kan gå i arv, var skridtet til også at genbruge alt muligt andet ikke så langt,” siger hun.

Det skal være nemt

I 2013 er genbrug lige så socialt accepteret som at købe nyt, men for de fleste af os er der alligevel grænser for, hvor besværligt det må blive at genanvende.

“I en familie, hvor både mor og far arbejder, og der er madlavning og forældremøder i børnehaven, har man altså sjældent tid til at stå på hovedet i en Røde Kors-container,” siger Emilie van Hauen.

LÆS OGSÅ: Cool genbrug: Køb legetøjet brugt

Til gengæld bliver vi mere og mere flittige på online genbrugstjenester som Ebay.com og Trendsales.dk. Og står vi lige og mangler en Juno-seng eller en Odder-barnevogn, er det i dag også muligt kvit og frit at få det via byttetjenester på Facebook og det verdensomspændende Freecycle.org.

Opdrag til genbrug

Der er også en vigtig opdragende effekt ved at genbruge:“Når vores børn vokser op, vil de blive mødt af en helt anden virkelighed, når det gælder klodens resurser. De bliver tvunget til at forbruge mere intelligent, for eksempel ved at leje i stedet for at eje, bytte, reparere og lade resurser cirkulere ved at genbruge. Udviklingen er allerede i gang i de danske familier,” siger Emilie van Hauen.Klik på billederne herunder, og få de bedste genbrugstips fra erfarne krejlere

Genbrug Maja: “Min søn skal ikke være storbruger, før han er et år”

Genbrug Mette: “Mine børn går rundt med tre-fire navne i nakken”

LÆS OGSÅ: Børneværelse med loppefund

Se, hvad vi ellers skriver om: Børneværelse, Børnetøj, Shopping, Tumling og Bæredygtighed