Julepynt foldet i papir
Foto: Kira Brandt Med almindeligt hvidt papir og ubleget bagepapir kan du skabe de fineste julekreationer.

Fold julens smukkeste pynt – også med bagepapir

Brug helt almindeligt hvidt papir og mørkt ubleget bagepapir til at lave julens fineste foldede pynt og pakker.

Papirornamenter

Arranger store, nøgne grene i en stor vase på bordet, og pynt grenene med smukke hjemmelavede papirornamenter – se skabelonerne her.

Papirornamenter

Du skal bruge

  •  Hvidt papir, gerne lidt kraftigt, f.eks. 80 gr.
  • Saks
  • Hvid tråd
  • Flydende hobbylim
  • Evt. symaskine

Sådan gør du

Tegn en skabelon af fra side 120, og klip 8-10 stykker papir efter skabelonen. Fold dem på midten, så de bliver symmetriske. Lim dem sammen ned langs midten, eller sy lagene sammen på maskine, så bliver de endnu pænere. Klip et stykke snor i passende længde, og sæt det fast i toppen af ornamentet – brug evt. en nål, til at trække snoren igennem papiret.

Papirornamenter

Tip

Sæt et lille bord frem, hvor gaverne kan ligge til skue hele december.

Juletræ på pind

Juletræ på pind

Klip en lang trekant ud af hvidt papir. Fold små harmonikafolder, og klip eventuelt lidt til på kanterne. Prik hul i midten gennem alle folderne, så en lille rund træpind kan føres igennem som træets stamme.

Papirpynt

Papirpynt

De buttede papirornamenter er superlette at lave selv for børn.

Adventskrans

Adventskrans

Lav en simpel adventskrans af tørre grene som samles med ståltråd. Det gør ikke noget, at den er lidt ujævn og rustik. Pynt med hvide juletræslys, kogler og papirklip, og hæng kransen op i fire snore.

Skulpturel papirskål

Skulpturel papirskål

Klip et langt stykke mørkt pergamentpapir på ca. 65 x 12 cm. Lav en fold på langs, 2,5 cm. fra kanten, som kommer til at udgøre skålens side. Fold nu hele stykket med harmonikafolder på ca. 1,5 cm., og lim enderne sammen. Fold siden op, og sy bunden sammen med nål og tråd.

Bladkrans

Bladkrans

Har du mørke tallerkener på julebordet, så dekorer dem med en lille krans af blade, klippet af hvidt papir.

Du skal bruge

  • Ståltråd
  • Limpistol
  • Hvidt papir
  • Saks

Sådan gør du

Lav først en cirkel af ståltråd, som måler ca. 10 cm. i diameter. Klip små blade af papir, og fold dem på midten. Lim bladene fast på ståltråden med en limpistol. Sørg for at bladene overlapper hinanden, så limen ikke kan ses.

Stjernegavemærker

Stjernegavemærker

Lav en julestjerne som et fint til og fra kort på gaverne. Klip strimler af hvidt papir, som måler 1,5 cm i bredden og ca. 10-15 cm i længden. Lim strimlerne oven på hinanden, så de danner en stjerneform. Klip strimlerne til i længden, og klip hakker i enderne.

Fold små lanterner af kraftigt hvidt papir, og skær forskellige stjernemønstre ud med en lille hobbykniv.

Lanterner

Fold små lanterner af kraftigt hvidt papir, og skær forskellige stjernemønstre ud med en lille hobbykniv. Sæt dem på en bakke, eller et stykke træ og pynt med agern, kogler og tørrede blomster. Lanternerne her måler ca. 7 x 9 cm, så du skal bruge et langt stykke papir, som måler 28 cm i længden (+1 cm til lim) x 9 cm i højden. Det ser flot ud med forskellige størrelser, så varier bredden og højden på lanternerne. Sæt små glas med fyrfadslys i, når de er færdige eller brug LED fyrfadslys.

Kalenderlys

Kalenderlys

Sæt et kalenderlys i en stor klump hobbyler. Pynt med kristtjørnblade klippet af hvidt papir – se skabelonen her. Lim bladene fast med limpistol, eller brug små knappenåle, som sættes ind i leret.

Tip

Eksperimenter med størrelsen på ornamenterne, og lav f.eks. nogen ekstra store.

Dekorative pakker

Dekorative pakker

Pak gaver ind i mørkt pergamentpapir eller ubleget bagepapir. Fold papiret nogen gange på langs og på tværs inden indpakningen, så der dannes et grafisk mønster af linjer i papiret. Pynt med tørrede blomster og grene og hvide papirornamenter.

Tip

Fold et papirornement på midten, og klip et lille mønster med en spids saks for at lave en ekstra fin effekt.

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY og Jul