Drømmen om en Disney jul

Foto: Tia Borgsmidt

Drømmen om en Disney jul

Da Svanna var barn, drømte hun om en rigtig Disney jul med plastic, masser af glaskugler og alverdens kulører. Nu lever hun drømmen ud på udvalgte steder i lejligheden på Vesterbro, som hun deler med mand og barn – og her står uden tvivl byens mest pyntede juletræ!

Svanna Højgaard JoensenHVEM: Grafisk designstuderende Svanna Højgaard Joensen, hendes mand, projektleder Kristjan Petursson, og deres datter, Nikolina Snora, på 2 år.
HVAD: Lejlighed på 112 kvadratmeter.
HVOR: Vesterbro i København.

Svanna er opvokset på Færøerne i et traditionelt hjem, hvor det aldrig lykkedes hende at overtale forældrene til at skeje lidt mere ud med julepynten. De hev hvert år den samme kasse frem med nisser og flettede julehjerter. Da Svanna flyttede fra Færøerne til København for syv år siden, startede hun et nyt kapitel på Vesterbro – og dermed nogle helt nye juletraditioner.

– Endelig kunne jeg give den gas med farver, plastikpynt og glaskugler i en uendelighed. Jeg købte simpelthen så meget julepynt de første to år, jeg boede her, for jeg ville bare have det her smukke juletræ magen til det i Mickey Mouses stue, fortæller Svanna.

► SE OGSÅ: Opskrift på julemad: Sådan laver du den perfekte juleand

Chip og Chap på besøg
Når man kigger på Svannas kulørte juletræ, er det lige før, man tror, at Chip og Chap gemmer sig mellem glaskuglerne et sted derinde.

– Nogle vil måske synes, det er lidt overdådigt. Men resten af lejligheden er sparsomt pyntet op, og derfor synes jeg ikke, at det gør noget, at jeg er gået lidt amok med juletræet, siger Svanna, der er ved at uddanne sig til grafiker. Det afspejler sig i resten af indretningens rene linjer.

– Jeg kan godt lide at pynte op til jul, men pynten må heller ikke overskygge mine ting og tage fokus. Jeg kan nok bedst lide, når pynten fremhæver tingene i stedet for at skjule dem, forklarer hun.

Hjem til de hvide bjerge
Svanna synes, at det vigtigste i julen er at hygge sig med familien, og den bedste tid er derfor, når de tager hjem til Færøerne for at fejre juleaften.

– Selvom jeg skal undvære mit herlige julehjem, holder jeg nu allermest af at vende hjem til Færøerne og gense de hvide bjerge og slappe af med familien. På Færøerne holder man jul længere og er rigtig meget sammen i alle juledagene. Men man spiser ikke flæskesteg, så derfor sørger min mand og jeg for at lave det et par gange i løbet af december, mens vi er i Danmark, forklarer hun. For selvom Svanna elsker at holde jul i sit hjemland, er hun samtidig meget glad for både den danske julemad samt de traditioner, hun og Kristjan har indført i Danmark.

– Vi køber altid et juletræ den sidste dag i november og har det stående hele julen. Den 1. december inviterer Svanna og Kristjan deres venner over til hygge, og sammen pynter de juletræet. Og vennerne kender efterhånden proceduren, for hos Svanna står den på Disneys jul år efter år.

SpisestueI døråbningen mellem stuen og spisestuen har Svanna hængt julekugler op i pink ståltråd. De små farverige billeder er af Stine Maria Aalykke, købt i galleriet Can. På den hvide reol pynter nogle gamle krybbespilsfigurer, som Svanna har købt i Honduras, hvor hun engang har boet. Bordlampen er en Bestlite fra Gubi, og lampen over spisebordet er fra Lightyears. Stolene er Arne Jacobsens Myren fra Fritz Hansen.

juletræ fra Disneys juleeventyrI hjørnet af stuen står det overdådige juletræ, som taget direkte fra Disneys juleeventyr. Mon ikke Chip og Chap har gemt sig derinde imellem grenene et sted? Puderne er fra Wendt Design. Vasen er fra Ditte Fischer og koppen fra Royal Copenhagen.

TIP
Så tætte naturlige træer kan være svære at finde, men tjek f.eks. kunstigejuletraeer.dk for en kunstig udgave, hvis du også drømmer om en rigtig Disney-jul.

Krans bundet af gran og slikstokkeDen store krans på døren har Svanna bundet af gran, slikstokke, små kunstige svampe og en kæmpe stor rød sløjfe inspireret af de kranse, der hænger på dørene til amerikanske stormagasiner og hoteller.Pynt i vinduetSvanna har en stor samling glaskugler, som ikke alle kan være på juletræet. Her har hun hængt nogle af dem på snor og pyntet vinduerne med dem.

JulekuglerTIP
Pynt lynhurtigt op ved at lægge julekugler med bånd på i en smuk skål. Skålen er fra Royal Copenhagen.

Nikolinas små julerøde skoNikolinas små julerøde sko!

Sengegavlen i soveværelsetPlatterne hænger til daglig i stuen, men Svanna har hængt dem over sengen for at skabe lidt julemagi i soveværelset. Svanna er vild med gamle platter, og hun drømmer om at få et nyt køkken i blåt, hvor platterne vil matche ind. Sengetæppet har Svanna selv syet af en stofrest fra Royal Copenhagen. Da hun og Kristjan skulle holde bryllup, købte Svanna stoffet for at sy servietter til de 170 inviterede gæster. Lampen er fra Louis Poulsen. Platterne er vintage, men Royal Copenhagen har lignende.

TIP
Mal et mørkt felt bag sengen som ‘hovedgærde’ som en sjov og smuk effekt. I et soveværelse som her, hvor der også er ‘børneværelse’ og ‘kontor’ virker det samtidig som en god markering af sovepladsen.

TeakkommodenTeakkommoden stammer fra Svannas farmor. Spejlene og Lyngbyvaserne er også gamle.

KontorpladsI soveværelset er der også indrettet en lille kontorplads af en bordplade og et skuffedarium fra Ikea. Den gule stol er fra Gubi. Det nederste kunstværk har Svanna selv lavet og hængt op med maskingtape.

Nikolinas værelseNikolina bor i den ene ende af soveværelset og kan kigge på både julepynt på væggen og fars og mors kunst, når hun skal sove.

KøkkenDa Svanna overtog lejligheden, havde den ikke noget decideret køkken. Tilfældigvis havde Svannas onkel lige skiftet sit køkken ud, så han kørte fra Næstved til Vesterbro og satte det gamle italienske køkken fra 70’erne op hos Svanna.

KagedåserSvanna bager meget i julen, alt fra vaniljekranse, sirupsbrød og farmors gamle opskrift på daddelbrød fyldt med smør. For en flittig bager er kagedåser et must, både nye, som her fra Søstrene Grene, og gamle arvede.

JulepyntSvanna har en hel del sorte og blå ting i køkkenet og har naturligvis sat blå julepynt fra samlingen sammen med dem.

► SE OGSÅ: Rå detaljer i det gamle byhus
► SE OGSÅ: Julehygge i pastelfarver

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning og Julepynt

610x200_woordy_knap2.jpeg