bo i anneks
SPONSORERET indhold

Familie på fire bor i et anneks på blot 50 kvm: Kom indenfor i deres fantastiske hjem her

Mødet med et stråtækt landsted på Sydfyn blev livsændrende for parret Luise Midtgaard og Jeppe Sohn, da de en dag kørte tilfældigt forbi. De skiftede nemlig lejligheden i København ud med en trelænget gård fra 1700-tallet, som i den grad krævede en kærlig hånd. Foreløbig har renoveringen varet 14 år, og imens bor familien, som i mellemtiden er vokset til 4, i et anneks, de selv har bygget.

Af: Sarah Bacher Lundtoft Foto: Christina Kayser O.
09. jul. 2024 | Bolig | BoligLiv

Luise og Jeppe beskriver begge sig selv som rastløse af natur. Alligevel mestrer de en beundringsværdig ro i det store renoveringsprojekt af deres trelængede gård.

Da de købte gården, gav de sig selv 30 år til at nå igennem det hele, og den tidshorisont kommer nok nogenlunde til at passe, vurderer Luise her næsten 15 år senere.

"Renoveringen af gården er et livsprojekt. Vi lever i det og med det. Til tider kan vi da godt savne at være længere i processen, men på den anden side ligger al tilfredsstillelsen og stoltheden i, at vi skaber det her sted selv," fortæller hun.

Læs også

"Vi bygger begge to og det betyder, at vi har forståelse for den tid, ting tager."

2.jpg
Familien har selv bygget annekset på 50 kvm, og de skal bo i det så længe renoveringen af gårdens hovedhus står på. Facaderne er beklædt med lærketræ, og glasfacaden vender mod syd, så solen både varmer og oplyser hele rummet.

Parret og deres to børn bor midt i deres daglige renovering af den trelængede gård, men for at kunne trække sig tilbage fra det store projekt, har de bygget et anneks, der fungerer som daglig base.

3.jpg
Gulvene er malede spånplader. Farven har Luise blandet sammen med Nor af hvid gulvmaling tonet med rød og orange, til de nåede en farve, som de syntes godt om. De kalder den ”jordbærsoftice”. Hængestolen bruges især af drengene, selvom den var en gave fra Jeppe til Luise, som en påmindelse om at hun skulle holde nogle flere pauser.

Tegninger på væggen er velkomne

Luise og Jeppe fandt og købte gården på Sydfyn ud fra en ren mavefornemmelse.

"Vi så alle mulighederne. Og ikke i særlig høj grad udfordringerne," griner Luise.

5.jpg
Forhænget skærmer ind mod drengenes afdeling, som ligger i forlængelse af køkkenet. Forhænget er fra Ikea, og billedet er en blæktegning, som Nor har lavet

Også mange af deres valg i indretning og livsstil beskriver hun som tilfældigheder og sammentræf, og selvom de har en 30-årsplan, planlægger de ikke mere end et par skridt ad gangen.

Læs også

6.jpg
Det er meget forskelligt, hvordan familien bruger og dyrker deres store naturgrund. I perioder har de haft køer til låns til afgræsning og i mange år har de haft en stor køkkenhave.

"Når vi lader tilfældet råde, så kommer der tit noget godt ud af det. Og vi synes ofte, vi er heldige med dét der kommer vores vej, men det handler også om at være åbne for heldet og ikke være alt for determinerede omkring, hvordan tingene skal være."

7.jpg
Som kompensation for de få kvadratmeter har parret valgt at bygge annekset med hele 4 meter til loftet. På den måde kan indretningen og funktionerne i den lille bolig tænkes opad, hvor både ruminddeling og opbevaring tænkes ind i højderne. Køkkenet er fra Ikea og bordpladen er en betonbordplade, som parret selv har støbt.

"Det er allervigtigst for os, at man skal kunne være her. Jeg orker ikke at skulle passe på. Og jeg bryder mig ikke om, at børn skal være bange for at træde ved siden af. Så pletter på sofaen, tegninger på væggen og hakker i bordpladen anser jeg for patina og historiefortælling," understreger hun.

8.jpg
Sofabordene er købt i en genbrugsbutik på Nordlangeland, og de er et af Luises bedste genbrugskøb, for de kostede kun 30 kr. Vaser og skåle er også loppefund.

Læs også

Byggegrund eller bevaringsværdig bolig?

Luise og Jeppe har begge vidst, at de ville rykke fra by til land på et tidspunkt.

Stedet, hvor de endte med at slå sig ned, var ifølge ejendomsmægleren ’en byggegrund med en forfalden gård’. Luise og Jeppe var helt uenige, og så det som en gave, at gården fra 1770 ikke var blevet moderniseret de forudgående 50 år. På den måde stod mange ting i deres originale stand.

9.jpg
Hæng en stor sættekasse op udendørs, så børnene har et udstillingsvindue til de fund, som bringes med hjem fra skoven eller stranden.

Siden overtagelsen har de været enormt meget renovering igennem, og selvom de efterhånden glæder sig til at give drengene deres egne værelser, elsker de også livet i annekset.

10.jpg
Den forhøjede seng har parret selv bygget på skuffemoduler fra Ikea, og her opbevares familiens tøj, sengetøj og sko. Bag træstykket i midten findes en lang skuffe, som kan trækkes ud og som rummer kufferter, soveposer, ekstra dyner osv.

"Det allerbedste herude er, at vi er tæt på hinanden og at alt er skåret ind til benet. I køkkenet har vi kun de ting, vi rent faktisk bruger og det samme gælder tøj, legetøj osv," fortæller Luise.

11.jpg
Den grå farve på væggen i brusekabinen er valgt for at undgå et alt for sterilt udtryk med meget hvidt.

Samtidig med at de har alt hvad de skal bruge i annekset, har renoveringsprojektet på gården givet dem mulighed for at udleve, alt det de drømte om.

12.jpg
Nærmest alting sker omkring spisebordet, når familien er inden døre. Her spiser de, spiller spil, tegner, læser, arbejder ved computeren og drikker vin, mens den anden laver mad. Bordet er et loppefund og stolene med flet er fra Luises farmor og farfar. Sofaen, som er fra Holmris, fulgte næsten gratis med, da Luise købte en identisk sofa til en arbejdsopgave.

"Her har vi fået afløb for vores rastløshed. Vi har fået et sted, hvor vi både kan drømme og skabe," slutter Luise med et smil.

Læs også

13.jpg
Træhytten var et sommerferieprojekt for en del år siden. Drengene har mest brugt den, når de har haft besøg. Der er installeret kikkert og kanon i den, så den fungerer som sørøverskib og forsvarsværk, men den har også fungeret som hule, hvor man kan flytte alle lege ud
14.jpg
Siden parret byggede shelteret, er det blevet soveplads i sommerhalvåret, og afslapningssted omkring bål og hængekøje i dagtimerne.
15.jpg
Skærebrætterne har Jeppe lavet og skeen har han snittet. Den lille træskål til venstre har Nor drejet på drejebænk og det lille skib har Nor også lavet. Vasen til højre er fra Studio Arhoj, den lille fisk er købt i Bangkok. Lerskulpturene har Birk, Nor og Luise lavet.
16.jpg
Drengene har 'værelse' bag forhænget ved siden af køkkenet. Da de var små lærte de at falde i søvn til masser af lyd i stuen. Og selvom de efterhånden har en alder, hvor de ønsker sig deres egne værelser, er dét at bo tæt sammen ifølge familien noget af det bedste ved at bo i annekset.

Anbefalet til dig