Forspiring af blomster

Foto: Tia Borgsmidt Sæt fart på sommeren med forspiring.

7 nemme trin til forspiring: Det er nu, du skal i gang

Drømmer du om bugnende blomsterbede, som kan levere farverige buketter hele sommeren? Se, hvordan du lægger kimen til dit helt eget blomstereventyr.

Sommerblomster er en fryd for øjet og kan levere den ene mere viltre og kulørte buket end den anden. Der er ingen grund til at snyde dig selv for et skønt flor i haven, for det er nemt at skabe frodighed og farver.

Mange blomster kan du så direkte i haven, men vil du have glæde af dit flor så længe som muligt, er der visse frø, som du kan kickstarte indendørs.

I slutningen af sommeren kan du nyde disse dejlige blomster  i de smukkeste farver, hvis du har været flittig med frøene i  marts. Planten hedder håret solhat, og sorten ’Sahara’.
I slutningen af sommeren kan du nyde disse dejlige blomster i de smukkeste farver, hvis du har været flittig med frøene i marts. Planten hedder håret solhat, og sorten ’Sahara’.

Firkanter af jord

Der er tale om planter med lang udviklingstid, og du kan altid læse på frøposen, om den plante, du står med i hånden, har behov for såkaldt forkultivering, og hvornår du i givet fald skal gå i gang. Du kan så dine blomsterfrø i potter og bakker, men du kan også bruge såkaldte soilblocks, det sidste nye inden for forkultivering. Her bliver jorden inddelt i små firkanter, som du sætter på bakker, og som gør, at spirerne kan stå langt tættere, end når du dyrker i urtepotter. Sår du i potter og bakker, skal du sædvanligvis omplante, så planterne hele tiden har tilstrækkelig plads, men dette trin kan du springe over, når du bruger soilblocks, fordi du kun sår et frø i hvert felt.

Har du gemt frø fra sidste år, så find dem frem, og lad dem  sprede nyt liv. Her er det skærmplanten Orlaya grandiflora,  der er klar til en ny sæson med sine fine hvide blomster.
Har du gemt frø fra sidste år, så find dem frem, og lad dem sprede nyt liv. Her er det skærmplanten Orlaya grandiflora, der er klar til en ny sæson med sine fine hvide blomster.

Støvregn er godt

Spirerne kan du plante ud på deres endelige voksested, når der ikke længere er frostrisiko, men inden da har de brug for at blive hærdet til udelivet. Sæt dem ud på havebordet eller lignende i 30 minutter, og øg tidsrummet hver dag. Når de er klar til at flytte, så vælg en overskyet dag, gerne med støvregn. Bagende sol får de små planter til at hænge. Vand dem igennem, kom dem i jorden, og tryk godt til, så rødderne får kontakt. Hold øje med, om planterne trænger til vand, for de kan hurtigt tørre ud. Småplanterne vokser hurtigt til, i takt med at dagene bliver længere og temperaturen højere, og inden længe vil dine første sommerskønheder folde sig ud.

Trin for trin: Sådan forspirer du

Glem potter i vindueskarmen, og prøv i stedet såkaldte soilblocks, der fås i tre størrelser. Planterne spirer frem i en lille jordblok og kan på den måde stå helt tæt.

1. Glem potter i vindueskarmen, og prøv i stedet såkaldte soilblocks, der fås i tre størrelser. Planterne spirer frem i en lille jordblok og kan på den måde stå helt tæt.

Inden du fylder jord i dine soilblocks, skal jorden være så våd, at du kan vride den. Fyld blokkene ved at ”køre” holderen hen over en godt gennemvædet bunke jord.

2. Inden du fylder jord i dine soilblocks, skal jorden være så våd, at du kan vride den. Fyld blokkene ved at ”køre” holderen hen over en godt gennemvædet bunke jord.

 Når dine soilblocks er fyldt op, så pres jorden ud på en zinkbakke eller lignende. Jorden er nu inddelt i små felter med et lille hul i hver, hvor du kan lægge frø.

3. Når dine soilblocks er fyldt op, så pres jorden ud på en zinkbakke eller lignende. Jorden er nu inddelt i små felter med et lille hul i hver, hvor du kan lægge frø.

Læg et frø i hvert hul, og dæk med jord. Det kan være svært at så små frø som løvemund, men tricket er at bruge en vædet tandstik – så får du let fat i et enkelt frø.

4. Læg et frø i hvert hul, og dæk med jord. Det kan være svært at så små frø som løvemund, men tricket er at bruge en vædet tandstik – så får du let fat i et enkelt frø.

De første to blade, der viser sig, er kimblade, og herefter kommer de egentlige løvblade. Hold øje med spirerne, og hold jorden fugtig med en vandforstøver.

5. De første to blade, der viser sig, er kimblade, og herefter kommer de egentlige løvblade. Hold øje med spirerne, og hold jorden fugtig med en vandforstøver.

Sæt navneskilte ved dine spirebakker, så du kan holde styr på hele flokken – her er bakken fyldt med små hornvioler, som kan forspires i marts.

6. Sæt navneskilte ved dine spirebakker, så du kan holde styr på hele flokken – her er bakken fyldt med små hornvioler, som kan forspires i marts.

Vandforstoever.jpg

7. Navnlig i starten bør du være forsigtig, når du vander, så dine frø ikke sejler rundt. Til det er en vandforstøver ideel. Senere kan du vande med en vandkande mellem blokkene.

Tip

Brug jord beregnet til såning – almindelig jord kan svide småplanternes rødder.

Inden de forkultiverede planter kommer i jorden, bør du vænne dem til udelivet med længere og længere ophold på havebordet. Her er solsikker og mamelukærmer på vej ud.
Solsikker og mamelukærmer på vej ud.

Inden de forkultiverede planter kommer i jorden, bør du vænne dem til udelivet med længere og længere ophold på havebordet. Her er solsikker og mamelukærmer på vej ud.

Djævlen i busken skal forkuliveres i april.
Djævlen i busken skal forkuliveres i april.

Planter kan have forunderlige navne, som det er tilfældet med denne, djævlen i busken, som er en nær slægtning til jomfru i det grønne med smukke blå blomster. Den skal forkuliveres i april.

Frø til stjerneskabiose skal sås indenfor allerede i marts.
Frø til stjerneskabiose skal sås indenfor allerede i marts.

Så frø til stjerneskabiose indenfor i marts, og de vil fylde din have med pragtfulde sartlyseblå blomster og dernæst lige så betagende frøstande.

Haliccacabum cardiospermums ranker får små, hvide bomster.
Haliccacabum cardiospermums ranker får små, hvide bomster.

Haliccacabum cardiospermums ranker får små, hvide bomster. Men det er de opblæste frøstande, der er særlige – herinde gemmer sig nemlig runde, sorte frø med en hvid hjerteaftegning. Kom dem i jorden indenfor.

’Cupcake’ og kan forspires i starten af marts.
’Cupcake’ og kan forspires i starten af marts.

Denne bedårende sort af stolt kavaler har navnet ’Cupcake’ og kan forspires i starten af marts. Blomsterne starter med at være hvide og får senere det yndigste rosa skær.

Sommerfolks i fuld flor.
Sommerfolks i fuld flor.

Gør klar til sommerfloks – de er yndige i buketter.

Vidste du at...

...der skal være sammenhæng mellem lys og temperatur? Du risikerer at få ranglede planter, hvis du lader spirerne stå i en lun stue, mens dagene er korte. Derfor er et frostfrit drivhus en god løsning, alternativt et rum, der er lidt køligere end din stue. Hvis du forkultiverer i en varm stue, så undlad at gå for tidligt i gang – hvis der på posen står ”forspires marts-april”, så vent til april.

Find dine frø

Billederne her på siderne er taget hos Charlotte Weimann på Fuglebækgaard, hvor du kan købe både soilblocks og et imponerende udvalg af frø, ligesom der afholdes workshops. Se mere på fuglebaekgaard.dk, eller følg med i Charlottes blomstrende univers på Instagram under og @fuglebaekgaard_ blomster og @charlotte_fuglebaekgaard

Se, hvad vi ellers skriver om: Blomster og Have

610x200_woordy_knap2.jpeg