"Det at kunne finde noget til hjemmet, som andre ikke har, gør det nemt at udtrykke sin stil"

Foto: Christina Kayser Onsgaard

"Det at kunne finde noget til hjemmet, som andre ikke har, gør det nemt at udtrykke sin stil"

Rikke Larsen har levet af sin passion for vintagefund i 20 år, og det bærer hendes bolig ved Roskilde Fjord naturligvis præg af. Her har hun samlet de allerbedste fund, som hun har fået til at spille harmonisk sammen.

Væggene i det gamle sartrøde bondehus fra 1777 er lidt skæve, men det er netop en del af charmen, mener Rikke Larsen. Sammen med sin mand faldt hun for det fine stråtækte bondehus, som ligger ned til en smuk sø. Her ånder alt ro og idyl, og det er Rikkes gemmested, når hun holder fri fra loppejagter og indretningsopgaver.

– Vi er begge naturmennesker, og vi faldt pladask for huset første gang, vi så det. Da vi overtog det, fortalte en i min familie, at det havde samme farve som kunstneren Monets hus i Frankrig, og så gik turen til Frankrig for at se det. Vi lånte mine forældres Mercedes med skiboks på taget, så vi kunne have ting med hjem. Monets hus var en stor inspiration, men selve Frankrig var en større inspiration, og der startede hele Honning og Flora-ideen, fortæller Rikke, som i dag driver forretningen med sin mor.

køkken.jpg
Fra spisepladsen er der direkte adgang til husets oprindelige køkken, der har fået en gang maling og nye beslag. En gammel skolekammerat har lavet hylderne til køkkenet. Gulvet er malet gråt, så det skiller sig ud fra resten af huset, som har trægulve.

Trenden med den franske indretning var så småt begyndt i Danmark, og da Rikke så, hvad hun kunne finde på de franske loppemarkeder og hos franske marskandisere, var hun solgt. Bilen var overfyldt, og Rikke sad med en jernseng hen over hovedet og fem zinkbaljer på skødet på turen hjem.

– Vi kom hjem med ting, som jeg aldrig havde drømt om, at vi skulle indrette vores nyindkøbte hus med. Som årene er gået, er stilen en anden, nu er den mere grafisk og enkel. Det hvide er skiftet ud med flere farver, og Frankrig er skiftet ud med Tyskland. En naturlig udvikling, siger Rikke, som bliver inspireret af de ting, hun omgiver sig med.

2.jpg
Over spisebordet hænger fotostater af døtrene Camille og Emily. Billederne er taget på en tur til Italien, familiens yndlingsdestination om sommeren, ikke mindst på grund af maden. Rummet er delt op med stålreoler fra Bauhaus, så familien kan få et lille kontor i det store rum. De gamle arkivkasser er fundet på et loppemarked og er praktiske til opbevaring af for eksempel familiens julepynt.

Hun samler på mange forskellige ting, og derfor bruger hun stålreoler som rumdelere, for på den måde får hun plads til alle sine fund, som hun også bruger, når hun sammen med kollegaen Tia Borgsmidt fotograferer mad til artikler og bøger.

– Det at kunne finde noget til hjemmet, som andre ikke har, gør det nemt at udtrykke sin stil. Vintage, genbrug og retro er med til at give tidløs inspiration og bidrager også til en mere holdbar verden, fordi vi ikke hele tiden køber nye ting. Det, synes jeg, er en vigtig pointe, siger Rikke og fortsætter:

– Jeg elsker gamle ting, og jeg elsker den form for skattejagt, som det nu engang er at rende rundt på et loppemarked klokken fem en sommermorgen. At finde de ting, der passer perfekt til den næste indretning eller til mig selv. Det er en balance-akt at gå af med ting. Nogle gange er det rart at tage et billede af tingen, inden jeg sælger den, så har jeg den lidt med mig. Det er mærkeligt, men sådan er det nok, når man køber ind med hjertet. Det skal være ting, jeg selv kan lide, så ved jeg også kunden kan lide det. Og hvis ikke, så køber jeg det selv.

køkkenhylder.jpg
 Rikke elsker sit køkken, for madlavning er hendes anden store passion. Hun sylter, laver snaps og elsker at have gæster til mad. Hun samler på skåle, kander og tallerkener.
køkken2.jpg
De mange spækbrætter, der står på køkkenbordet, bruger Rikke til at servere mad på, når hun har gæster. De bliver også flittigt brugt, når hun styler madbilleder med sin fotograf
brændeovn.jpg
Rikke har inddelt det store køkkenalrum i grupper, så der udover spisebord også er blevet plads til et kontorhjørne og en hyggekrog med to daybeds, som er sat sammen af et understel fra loppemarked og ben, som er smedet af Rikkes venindes mand.
reol.jpg
I stuen er der ligesom i køkkenalrummet stålreoler fra Bauhaus, fordi de er praktiske og skaber en rå kontrast til alt det gamle.
blåt-skab.jpg
 Det gamle grå skab i stuen er fundet på en indkøbstur til Tjekkiet. Farven er mat grå og passer smukt til resten af indretningen. Oprindeligt var skabet til opbevaring af mel og bagværk, i dag er Rikkes musik rykket derind. Trækasserne i stuen er en blanding af arvestykker og loppefund fra rundt om i Europa.
rundt-bord.jpg
 Rikke udnytter pladsen over vinduerne, hvor hun har samlet nogle af sine fund på en træhylde.
sofabord.jpg
Over familiens sofa hænger en stor ramme, som er fin nok til at hænge op uden indhold. Ved siden af hænger et gammelt stolesæde med huller og en metaldåse, der bruges som en lille hylde samt et par postkort sat op med klips.
hammer.jpg
 Familiens værktøj bliver opbevaret i et stort, flot fad, der har sin faste plads på køkkenalrummets stålreol.
”Jeg elsker den form for skattejagt, som det nu engang er at rende rundt på et loppemarked”
Rikke Larsen
stue.jpg
Naturens farver præger Rikkes hjem for tiden, særligt nuancer fra havet og himlen som turkis, blå og grå. Det er vigtigt for hende, at der er en balance i hjemmet, så det er rart at være der. Sofabordet er fundet i Danmark og blev malet sort, da familien fik Lars’ forældres safaristole.

Hvem og hvor?

Hvem: Rikke Larsen, indehaver af indretningsfirmaet Honning og Flora og kendt fra TV 2’s ”Loppe Deluxe”. Følg Rikke på @honningogflora. Bor med sin mand Lars og deres døtre Camille Sophia på 18 år og Emily Rose på 12 år.

Hvor: Roskilde Fjord.

Hvad: Hus på 172 kvm

Se, hvad vi ellers skriver om: Interiør og Boligindretning

610x200_woordy_knap2.jpeg