Grønne glimt i det gamle atelier på Frederiksberg

Foto: Johan Rosenmunthe

Grønne glimt i det gamle atelier på Frederiksberg

På Frederiksberg i København ligger der en sjælden perle, et gammelt skulptøratelier, som nu er beboet af industriel designer Josefine Bentzen og hendes kæreste Steen Piil. Kom med indenfor!

Engang i 1920’erne byggede en købmand et atelier til sin søn, som var skulptør. Mange år senere beundrede en dreng det specielle hus og den smukke frise på facaden hver dag på vej til skole. Men dengang vidste han hverken, at hans søster senere skulle blive husets ejer, eller at han ville blive farfar til husets nuværende beboer Josefine Bentzen. Josefine og hendes mand Steen overtog det fantastiske hjem i 2005, da farfars søster døde som 98-årig efter at have boet der i 25 år. Lyder det som et eventyr, så er det også lige præcis den følelse, der rammer en, når man træder ind ad hoveddøren og står direkte i hjemmets hjerte, stuen med det enorme ateliervindue og hele seks meter til loftet.

Personlig stil i det gamle atelier
Det er nemt at blive overvældet af det smukke rum, men sandheden er, at det ikke er helt uproblematisk at bo i et hjem, hvor man bogstavelig talt træder direkte ind i stuen. Der kommer nemt til at se rodet ud, når der også skal være plads til overtøj og sko. Løsningen for Josefine og Steen har været at centrere stuens indretning omkring brændeovnen, som Josefine med egne ord kalder ‘hjemmets varmende hjerte’. Det gør, at man sidder med ryggen til entreen og slipper for at kigge på rodet, når man hygger sig i sofaen. Derudover har parret mørkolieret deres gulv, en praktisk farve, da det er umuligt ikke at slæbe snavs med ind ude fra den lille have. Ved overtagelsen måtte der også en gennemgribende renovering af køkken og bad til. Men ellers er stilen og stemningen som dengang, farfar var dreng.

Den grønne tråd
Parret har indrettet sig personligt og enkelt med masser af arvestykker, poetiske opstillinger og billeder med små historier bag. Yndlingsfarven er grøn, det ses tydeligt, og Josefine har med sikker hånd spredt farven rundt i hele hjemmet i form af puder, tæpper, gardiner og tilbehør. Indtrykket er lyst og let, næsten som var man på landet i en engelsk cottage og ikke i en gammel atelierbygning midt i byen.

De kombinerede vaser/lysestager i skønne farver er en af Josefines prototyper.

Besøgende træder direkte ind i den store lyse stue, der før var et atelier.

Lamperne har Josefine fundet brugt og malet. Bord og stole er gamle, stolene er af Arne Jacobsen. På væggen hænger en lille samling fine grafiske billeder sammen med en håndlavet drage fra Kina af form som en svale.

IDE
Tryl gamle metallamper om, så de passer perfekt i farverne til dit hjem. Slib dem let med fint sandpapir, vask dem af, lad dem tørre og mal dem. Spørg efter egnet maling hos din farvehandler.

Ateliervinduet giver et fantastisk dagslys, hvilket er ekstra dejligt her om vinteren. Grønne planter, det smukke landskabsmaleri Forår, malet af et familiemedlem, og det fint stablede brænde er alt sammen med til at give hjemmet personlighed. Bønnebordene er fra Designer Zoo.

IDE
Brug brændet som en del af indretningen, og fyld de nederste hylder i reolen med det eller læg det under tv-møblet. En praktisk løsning og en hurtig hyggestemningsskaber!

Den smukke trappe fører op til første sal, hvor soveværelset, badeværelset og Josephines arbejdsplads er placeret.

Huset med det kæmpestore smukke ateliervindue. Allerede udefra aner man, at her gemmer der sig et helt specielt hjem med masser af sjæl og historie.

Josefine kan kigge ned i stuen oppe fra reposen, hvor hendes arbejdsbord står. Lyset er perfekt at arbejde i.

På Eames-knagen hænger en af Josefines hatte og en skræddersyet jakke fra en rejse til Kina.

Romantiske puder fylder sofaen. Bagved på skænken ses en samling af Josefines vaser og lysestager. Den fine skyggedukke er hjembragt fra Kina og er udskåret af skind.

Dekorative strandfund ligger udstillet i en træskål.

IDE
Tænk utraditionelt, når det gælder gamle møbler, som her, hvor Josefine har valgt at bruge et gammelt køkkenskab til hårpynt, kæder, smykker og småting.

Den lille brændeovn benyttes flittigt hele vinteren og gør den hvide Eames gyngestol til en dejlig hyggeplads. På hylden udgør en gammel portvinskaraffel, små glas og gamle vaser tilsammen et
smukt stilleben.

Efter en større renovering står køkkenet nu enkelt og funktionelt. Også her har de grønne toner sneget sig ind bl.a. i form af mosaiksten på væggen og en smuk mønstret lavastensplade fra Made A Mano.

Søde og meget dekorative hjemmebagte marengs fint serveret på en smuk Flora Danica tallerken, som Josephine har været heldig at arve.

Soveværelset er enkelt med små romantiske indslag. De skønne gardiner er fra Josefines mormor og er en fin kontrast til de moderne enkle natbordshylder fra Kwikshop, der forhandles af Stilleben.

► SE OGSÅ: Hyggelig lejlighed: Signes grønne oase
► SE OGSÅ: Træhus i det grønne: Harmoni og skæve detaljer
► SE OGSÅ: Et hus fuld af gode ideer

Hvem og hvor?

Hvem: Industriel designer Josefine Bentzen og kemiingeniør Steen Piil.
Hvad: Hus fra 1920’erne, oprindeligt en skulptørs atelier.
Hvor: Frederiksberg, København
josefinebentzen.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning

610x200_woordy_dmjpg.jpg