Skægkræ i soveværelse
SPONSORERET indhold

Skægkræ: Sådan får du bugt med det lille skadedyr

Selvom de ikke syner af meget, så kan skadedyret skægkræ, der minder om de små sølvfisk, gøre stor skade og være svære at komme af med, hvis de først er flyttet ind i din bolig. Bliv klogere på skægkræ og på, hvordan du bekæmper det lille skadedyr.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
07. feb. 2022 | Bolig | ALT.dk

Hvis du ser et lille sølvfarvet insekt i din bolig behøver det ikke at være sølvfisk. Det lille vingeløse insekt har nemlig fået selskab af sin skæggede fætter, skægkræ, der er langt mere invaderende og sværere at komme til livs, hvis den først er flyttet ind i din bolig.

Skægkræ med det fine latinske navn Ctenolepisma longicaudata er i familie med sølvfisk, og selvom det lille insekt ikke syner af meget, så kan skægkræ skabe store problemer. Skægkræ er et forholdsvist nyt skadedyr, der de seneste år har invaderet norske og svenske hjem, og nu er turen kommet til Danmark, hvor der er der sket en stor stigning i antallet af henvendelser til skadedyrsbekæmpere på grund af de lille kræ.

Skægkræ kan blive op til syv år gamle, og i den tid kan de nå at lægge omkring 150 æg.
Skægkræ kan blive op til syv år gamle, og i den tid kan de nå at lægge omkring 150 æg.

Et skægkræ bliver hurtigt til mange

Skægkræ kan blive op til to centimeter langt. Derudover har det lange antenner og tilhørende haletråde, der er lige så lange som kroppen. Skægkræ lever i op til syv år og kan gennemsnitligt lægge 56 æg om året, så det kan altså risikere at gå hurtigt, når først de er kommet indenfor. I modsætning til sølvfisk, som ofte lever på badeværelser og andre fugtige steder, så er skægkræ ikke afhængige af fugtige omgivelser men trives rigtigt godt i temperaturer på 20-25 grader. Skægkræ trives altså godt i alle typer boliger, og elsker at opholde sig i stuer og soveværelser, og derfor er skægkræ også svære at komme til livs – og kan gøre større skade end fx sølvfisk.

Ufarlige men altædende

Skægkræ er helt ufarlige både for mennesker og dyr, og de spreder ikke sygdomme. Men da skægkræ er invaderende og altædende og holder af at gnave i særligt papir, kan opleve skader på fx bøger, tapet, malerier og billeder. Skægkræ trives rigtigt godt i mørke og lune omgivelser og elsker stivelsesholdige fødevarer som fx mysli, mel, sukker og gryn, og derfor kan du også risikere at de finder vej til dine køkkenskabe og tørvarer. Selvom det lille dyr i sig selv ikke er farligt at spise, bør du altid smide madvarer ud, som du finder skægkræ i, da insektet måske tidligere har kravlet i dine afløb og dermed kan bringe bakterier med sig. Sørg desuden for at opbevare madvarer som mel, gryn, sukker og mysli i tætlukkede poser eller bokse med låg.

Undgå at skægkræ flytter ind

Da skægkræ er små og gode til at gemme sig, er det ret svært at undgå at invitere det lille kræ indenfor i huset. Skægkræ kommer ofte ind i huset med emballage som fx flyttekasser, pap eller papkasser, og den stigende internethandel og ‘madkasser’ bragt til døren er også med til, at problemet med skægkræ er vokset drastisk de seneste år. For at undgå, at skægkræ flytter ind, kan det derfor være en god ide, at du tjekker de ting, som du tager med ind i dit hus udefra, og som kan være oplagte gemmesteder for skægkræ. Det gælder papkasser med fx tøj, som du køber på nettet, møbler, supermarkedsvarer, flyttekasser og paller.

LÆS OGSÅ: Sådan beskytter du bedst dit tøj mod møl

Svære at komme til livs

Skægkræ formerer sig hurtigt og derfor er det vigtigt, at du sætter ind så hurtigt som muligt, hvis du opdager skægkræ i dit hjem. I modsætning til sølvfisk, så er skægkræ meget svære at få bugt med og næsten umulige at bekæmpe selv. Ifølge eksperter bør du ikke selv kaste dig ud i at bruge gift mod dem, da der er stor risiko for, at du ikke kun rammer skadedyrene men også udsætter dem, der bor i huset for sundhedsfare. Det er kun i alleryderste og alvorlige tilfælde, at det kan betale sig at bruge gift, og hvis du skal de små bæster effektivt til livs, kræver det altså hjælp fra en professionel skadesdyrsbekæmper.

Sølvfisk vs skægkræ

Kilder: bolius.dk, idenyt.dk, rentokil, skægkræ.dk

Anbefalet til dig