Møl i tøj

Foto: Pernille Rosenkilde Møllarverne trives bedst ved en temperatur på omkring 25 grader i mørke skuffer og skabe.

Sådan beskytter du bedst dit tøj mod møl

Panikken kan nemt gribe én ved synet af et flagrende møl, men det hjælper ikke at klaske det svirrende møl. Det er møllarverne, der laver ulykkerne i det uldne tøj og pelsværket.

Har du fået besøg af møl, skal du vide, at det er møllets larver, der er synderne, hvis der kommer huller i tøjet. De voksne møl flyver bare rundt. Møllets æg, der bl.a. lægges i folder og mellem hårene i tæpper, skal altså bekæmpes, og den store rengøring sættes ind for at blive bæsterne kvit. De angrebne ting skal vaskes eller renses, og skabe og skuffer skal støvsuges grundigt og eventuelt sprøjtes mod møl.

LÆS OGSÅ: 11 tips: Sådan får du en sund bolig

Sådan beskytter du bedst dit tøj mod møl

Undgå fugt

Møl er vilde med fugt, så det skal du undgå. Opbevar tøjet ved stuetemperatur og på bøjler, så det kan få luft og ikke bliver fugtigt. Hæng det først på plads, når det er helt tørt efter vask.

Hold det rent

Møl kan bedst lide snavset tøj, så sørg for, at det tøj, du hænger ind i skabet eller pakker væk, er helt rent.

Citrusskaller i skufferne

Man kan ikke længere købe mølkugler, men du kan forsøge med et gammelt husmodertrick, der skulle kunne holde møllene væk: Læg tørrede citrusskaller i dine skuffer og skabe.

Vidste du?

Møllarvernes udvikling går i stå ved 12-13 grader, og de dør ved frostgrader og temperaturer over 55 grader.

Korrekt opbevaring

Hvis du skal gemme tøj på loftet eller i kælderen, er det vigtigt at vaske og tørre det godt først. Hæng det gerne ud til tørre, inden du pakker det ned, og brug helt tætlukkede plastkasser eller -poser. Et husmodertrick er at lægge små lavendelposer mellem tøjet. Det dufter godt og skulle kunne holde møllene på afstand.

Er uheldet ude?

Er der kommet møl i tøjet, skal du tømme skabe og skuffer for tøj og støvsuge grundigt. Vær ekstra grundig ved sprækker og lister, da larverne kan gemme sig små steder. Køb eventuelt et insektmiddel, der er godkendt til møl, og spray med det. Tøj, der er ødelagt af huller fra møllene, kan du ikke redde. Men resten bør du vaske ved 50 grader, det slår møllene ihjel. Du kan også putte tøjet i fryseren i tre-fire døgn. Send tøj eller pels, som ikke kan tåle vask, til rens.

Kilder: bolius.dk, Samvirke, Oldfruens husholdningsråd m.fl.

TIP!

Det er en god ide at bruge vakuumposer, som du tømmer for luft fx ved hjælp af en støvsuger, hvis du skal opbevare tøjet i længere tid. Det fylder mindre, kan nemt stables, og risikoen for fugt og møl mindskes. De kan købes i større supermarkeder.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hygiejne

610x200_woordy_knap2.jpeg