Halloween idéer: Sjov med græskar fra Hjemmet

Foto: Per Kjærbye

Halloween idéer: Sjov med græskar

Lige om lidt er det halloween, så find en skarp kniv frem og gå i gang med at udhule et par græskar. Her får du en stribe gode ideer til, hvordan du kan skabe hygge både med de store, klassiske græskar og med de små pyntegræskar.

Tænd kertelys i græskarret

Brug græskarret direkte som lysestage ved at bore nogle huller i det med en boremaskine. Her er der brugt kertelys med en diameter på 13 mm.

Find et bor, der passer i størrelsen, og bor et passende antal huller. Vil man hellere sætte et enkelt bloklys i græskarret, skæres hullet til med en skarp kniv.

Græskarret har vi lagt i en kurv sammen med små pyntegræskar, kastanjeblade og bær.

To lys på et bord...

Her er et par cylinderformede drikkeglas forvandlet til fyrfadslygter. Rundt om hvert glas er der sat 2 stykker papir: et stykke silkepapir og et lidt mindre stykke naturpapir. 

Som dekoration er der brugt et tørret blad (det kan glattes forsigtigt ud med et strygejern), som er bundet fast med et stykke bast.

Fyrfadslyset er placeret i en holder, bøjet i elefanttråd, så man kan løfte lyset op, når det skal tændes. Her kaster lysene et smukt skær over en samling af pyntegræskar.

Sæt et græskar-hus på bordet

Det er en herlig tradition at skære græskarmænd i tiden omkring halloween. Men man kan også vælge at skære vinduer i sine græskar og på den måde lave fine græskarhuse i stedet.

Sødt ser det ud, når der tændes lys i "huset". Man kan godt benytte små græskar til denne idé, men ulempen er, at der ikke er langt fra bund til top. Derfor er det en god idé at fæstne et stykke stanniol på undersiden af låget. Så bliver græskarret ikke svedent, når man tænder fyrfadslyset indeni.

Fyrfadsgræskar

En hurtig og nem idé: Lav et par fyrfadsstager af de små, fine pyntegræskar, som fås i mange smukke nuancer. Hold et fyrfadslys oven på et græskar og skær med en skarp kniv hele vejen rundt om fyrfadslyset. Flyt lyset og skær det stykke græskar væk, hvor lyset skal sidde.

Stil evt. to græskar oven på hinanden og hold dem sammen med tre 5 cm lange stykker elefanttråd. Stik elefanttrådene i det nederste græskar og tryk det næste græskar ned oven i de tre tråde. En rigtig sød idé til efterårsbordet.

Lygte med løvhat

Skær toppen af og udhul græskarret. Skær med en skalpel et gitter på en fjerdedel af græskarret.

Stik nogle huller med en spids genstand i låget og arranger nogle egeblade deri. Nu lyser det stemningsfuldt ud gennem gitteret. 

Hjemmet nr. 42/2011

Se, hvad vi ellers skriver om: DIY, Halloween og Græskar