Herskabslejlighed på Østerbro

Foto: Kira Brandt Her bor Signe Toft med sin mand og deres to hjemmeboende døtre.

”Vores Børge Mogensen-sofa er 35 år gammel, og jeg kan huske, hvor glade mine forældre var for den, da den var ny”

I en herskabslejlighed på en stikvej fra Østerbrogade bor Signe Toft sammen med sin mand og deres to døtre. Lejligheden er nordvendt, og vægfarverne er valgt herefter. En skala fra kølig gråblå til varm caffe latte indrammer det stilsikre miks af ældre dansk og nyere international kunst og design.

Farver spiller en stor rolle i Signe Tofts indretning. Ikke de krasse, klare farver, men afdæmpede douce toner, som hun har brugt på både vægge, skabs- og køkkenfronter. Hun har fokus på rumkvalitet, stemninger, atmosfære og lysindfald.

– Jeg har altid godt kunnet lide indretning, men det er lidt forskelligt, hvor meget jeg fokuserer på det. Når man lige er flyttet, fylder det rigtig meget, og jeg elsker at flytte og indrette et nyt hjem, siger Signe Toft, som til dagligt arbejder som advokat med blandt andet køb og salg af virksomheder.

Signe og hendes mand kendte lejligheden godt, da de overtog den, for de købte den af nogle gode venner.

– Lejligheden var rigtig flot, som den var, men vi ville gerne sætte vores eget præg på den, fortæller Signe, der har lagt en del tanker bag indretningen af den 170 kvadratmeter store lejlighed.

– Jeg tænker meget over, hvad der gør en bolig hyggelig. For os er hjemmets vigtigste funktion at være et sted, hvor man slapper af og føler sig hjemme. Der skal være en hyggelig stemning. Det synes jeg, at man kan underbygge med tæpper, puder, bøger, kunst, planter og en god plan for, hvilke møbler man sætter ind i rummene.

Kig fra dagligstue til spisestue.

Kig fra dagligstue til spisestue. Det lille værk på væggen til venstre er fra Galleriet Les Gens Heureux.

Signe lægger vægt på, at der er en harmonisk helhed i hendes bolig, men der må gerne ske lidt fra rum til rum. Dog skal man ikke føle, at man går fra det blå til det røde til det gule værelse. En ting, der skaber sammenhæng i boligen, er møblerne – især de mange møbelklassikere, der står i hele lejligheden i et personligt miks med nye møbler. Det er møbler, som enten er arvet fra familie eller købt brugt.

– Det er lidt tilfældigt, hvad vi har samlet gennem årene, men jeg kan godt lide møbler i god kvalitet, som kan tåle at blive brugt, også af børn. Vores Børge Mogensen-sofa er 35 år gammel, og jeg kan huske, hvor glade mine forældre var for den, da den var ny. Nu er det så os, der har den, og den fungerer fint på trods af mange års dagligt brug. Det er kun hyggeligt, at den er så brugt, siger Signe, der generelt vælger det hyggelige og komfortable frem for noget, der er ren æstetik og flot at se på.

– Det er også forklaringen på, at der er et møbel, man kan ligge ned på, i alle vores rum. Man skal kunne slappe af og hygge sig, uanset hvilket rum man opholder sig i. Hvis der sidder nogen ved spisebordet, skal der være plads til, at der samtidig ligger én på sofaen og sover eller læser. Også vores gæster.

Hvem og hvor?

Hvem: Signe Toft, advokat, hendes mand, Andreas, der er anklager, og deres to hjemmeboende døtre, Ingrid og Esther.

Hvor: Herskabslejlighed på 170 kvadratmeter i en ejendom fra 1890 på Østerbro i København.

Blå puder

De blå puder, der er fra Next Door, frisker sofaen op.

Familiens Børge Mogensen-sofa er 35 år gammel

Familiens Børge Mogensen-sofa er 35 år gammel og stammer fra Signes barndomshjem.

I spisestuen er der også plads til et lille sidebord med planter og blandet keramik.

I spisestuen er der også plads til et lille sidebord med planter og blandet keramik. Bordet stammer fra en butik, som ligger på landet i Odsherred. Maleriet over bordet er lavet af Peter Sommerlund.

Blandet keramik fra Würtz, der også leverer keramik til restauranter som Noma og Geranium

Blandet keramik fra Würtz, der også leverer keramik til restauranter som Noma og Geranium, samt en af Signes datters kreationer.

Den indbyggede reol er malet i farven Charleston Gray fra Farrow & Ball.

Den indbyggede reol er malet i farven Charleston Gray fra Farrow & Ball. Lampen er en Le Klint, og stolen er fra Walter Knoll. Billedet på væggen er af Louise Bonfils.

I dagligstuen står Poul Kjærholms klassiske sofabord med marmorplade

I dagligstuen står Poul Kjærholms klassiske sofabord med marmorplade og den grå hjørnesofa fra Walter Knoll på en stort marokkansk Beni Ourain-tæppe. Sofaen er fyldt med blomstrede vintage-puder fra The Apartment, Creme de la Creme a la Edgar og Next Door.

Køkken

De tidligere ejere fik lavet køkkenet, som er bygget af snedker Tue Jørgensen. Fronterne fik nyt liv, da Signe flyttede ind, og blev malet i farven Light Blue, mens endevæggen blev beklædt med fliser fra Made a Mano. De malede fronter og bordpladen i rustfrit stål klæder hinanden på fineste vis.

Spisebordsstolene er udført af den hollandske designer Piet Hein Eek

Spisebordsstolene er udført af den hollandske designer Piet Hein Eek og løber ofte med opmærksomheden i spisestuen. Lampen, der er lavet af tråde viklet omkring en skærm, er lavet af den serbiske kunstner Ana Kras. Den er købt i galleriet Les Gens Heureux i Store Strandstræde.

De småmønstrede vægfliser er fra Made a Mano.

De småmønstrede vægfliser er fra Made a Mano. Vasen er et arvestykke, og den lille sorte tepotte er fra en tebutik i Barcelona.

Kopperne på hylden er fra Jørgen Hansen fra Hyllested på Mols.

Kopperne på hylden er fra Jørgen Hansen fra Hyllested på Mols.

Soveværelse

En flot opredt seng med store gavlpuder gør det muligt at holde fløjdørene åbne ind til soveværelset, så de lange kig gennem stuerne bevares. Vægfarven er Lamp Room Gray fra Farrow & Ball. 

Det lille malede chatol med glas og svungne ben er fra Signes farmor og fungerer fint som både sengebord og opbevaring af personlige ting.

Det lille malede chatol med glas og svungne ben er fra Signes farmor og fungerer fint som både sengebord og opbevaring af personlige ting. På bordet står også et par dekorative billeder, blandt andet et værk af Preben Fjederholt. 

Garderobeskabet i soveværelset er bygget af snedker Tue Jørgensen.

Garderobeskabet i soveværelset er bygget af snedker Tue Jørgensen. Signe har valgt at male skabet i samme farve som væggen, så de indgår harmonisk i rummet.

Gemt bag en skydedør i køkkenet ligger lejlighedens store, dejlige badeværelse med både kar og brus.

Gemt bag en skydedør i køkkenet ligger lejlighedens store, dejlige badeværelse med både kar og brus. På gulvet ligger fliser af travertin. Væggene er malet i Farrow & Ball-farven Wimborne White.

Se, hvad vi ellers skriver om: Boligindretning